Počela primena dogovora Beograda i Prištine o ličnim dokumentima

Tačno u ponoć počela je primena dogovora Beograda i Prištine o ličnim kartama.
Prema ovom dogovoru onima koji imaju kosovske lične karte neće se izdavati ulazni i izlazni dokumenti, dok ih Priština neće uvoditi za građane sa ličnim kartama Srbije.
Kako prenosi Klan Kosova, na Brnjaku je sinoć bio Dželal Svečla, ministar unutrašnjih poslova, koji je potvrdio da se na prelazima više ne izdaju pomenuta dokumenta.
 
U blizini administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje danas je primetno pojačano prisustvo Kfora, dok je na nekoliko stotina metara od Jarinja postavljen i veći punkt policije gde se nalaze specijalne jedinice.
Inače, na svim carinskim punktovima na administrativnim prelazima od juče su na vidnim mestima postavljeni "disklejmeri", odnosno obaveštenja u kojima se objašnjava da se omogućavanje korišćenja ličnih karata koje je izdala Priština vrši isključivo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja i da se to ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.
 
 
U obaveštenjima se navodi i da korišćenje ličnih karata koje je izdala Priština ne može da se tumači kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije SB UN 1244.
 
Vlada u Prištini ranije je najavila i da će 1. septembra početi primenu reciprociteta prema Beogradu i po pitanju registarskih tablica, odnosno da više neće priznavati tablice sa imenima gradova na Kosovu i Metohiji koje je izdao MUP Srbije kao ni "statusno neutralne" KS tablice.
  • Banderaš

    12.09.2022 11:24
    Školovani prevarant
    Jednom izdajnik-uvek izdajnik.
  • Imeprezimestadion

    01.09.2022 11:43
    Izdaja
    Da li neko treba da odgovara za izdaju?
  • andrija

    01.09.2022 11:04
    U kratkim crtama scenario
    Pocelo lagano priznanje Kosova mic po mic ili korak po korak i to je to zaba je skuvana jos da je progutamo u Novembru a za novu godinu priznamo kao svetu sve ovo ka tom scenariju ide.
    Mada mozda i gresim ali vreme ce pokazati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija