Novogodišnja trpeza "paprena" ako je na njoj meso: Koliko je koje poskupelo za godinu dana

Stižu novogodišnji i božićni praznici, a osim za poklone, novac treba izdvojiti i za prazničnu trpezu.
Novogodišnja trpeza "paprena" ako je na njoj meso: Koliko je koje poskupelo za godinu dana
Foto: 021.rs
Nju je, u većini slučajeva, nemoguće zamisliti bez mesa, a ono je ovog decembra znatno skuplje nego pre godinu dana.
Inflacija je u novembru bila veća od 15 odsto, što znači da su cene u proseku za toliko veće nego prošle godine u ovo vreme, ali neke stvari, a među njima i meso, poskupele su i mnogo više od toga, piše list Danas.
Zbog toga su nedelju dana pred doček iz sindikata Sloga izašli sa predlogom građanima da bojkotuju i smanje kupovinu hrane, naročito mesa.
 
Naime, hrana i bezalkoholna pića zajedno sa hranom poskupela su za 22,5 odsto. Cene mesa veće su za 19,4 odsto, gotovo isto toliko skuplji je i hleb, dok je riba za godinu dana poskupela nepunih 26 odsto. Mleko, sir i jaja su u istom periodu najviše poskupeli - čak 43,1 odsto, dok je poskupljenje kod ostalih prehrambenih proizvoda takođe značajno - 25 odsto.
 
U prodavnicama trenutno kilogram jagnjetine košta od 900 do 1.100 dinara, dok je prošle godine oko novogodišnjih praznika koštao od 600 do 680 dinara.
 
Juneća plećka bez kostiju sada je nekih 2.000 dinara, dok su juneća rebra od 750 do 800 dinara. Početkom januara ove godine cena u prodavnicama za plećku bila je od 850 do 1.000 dinara, dok su juneća rebra bila od 670 do 730 dinara.
 
Prema podacima sa sajta cenoteka.rs, juneći but bez kostiju je sada od 1.100 do 1.200 dinara, dok je početkom januara koštao od 700 do 1.000 dinara.
 
Kilogram svinjetine je od od 650 do 800 dinara dok je pre godinu dana koštala od 400 do 550 dinara.
 
Svinjski vrat sa kostima je od 530 do 690 dinara, svinjski but bez kostiju je od 600 do 740, svinjski kare je od 900 do 1.200 dinara, a svinjska leđa sa kostima od 500 do 660 dinara. Pre godinu dana, početkom januara ove godine, od 470 do 620 dinara je bila cena za kilogram svinjskog vrata, dok je kare bez kostiju koštao od 660 do 790 dinara. Svinjska leđa bila su od 500 do 560 dinara.
 
Trpezu u novogodišnjoj noći često upotpunjuje i predjelo, a kilogram pečenice u radnjama koji je koštao od 800 do 900 dinara, sada staje od 950 do 1.000 dinara.
 
Slanina pančeta pre godinu dana bila je od 1.900 do 2.400, a sada je od 2.400 do 2.700 dinara.
 
Različite cene po gradovima
 
Cene mesa početkom decembra, prema poslednjim zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku u prodavnicama bile su različite od grada do grada. Kilogram juneće rozbratne bio je od 830 u Smederevu i Kraljevu do 1.100 dinara u Beogradu i Novom Pazaru, svinjski vrat i krmenadla koštali su od 615 u Nišu do 715 dinara u Vranju, dok su cene za kilogram telećeg vrata i rebra išle od 965 u Vranju do 1.500 dinara u Pančevu i Nišu.   
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Novosadjanin

    26.12.2022 23:34
    izvor
    Ne znam odakle je izvor informacija za cene mesa,međutim NIJE TAČAN i kao da ga je pravio Mali slično doktoratu.Laž,laž.....Tačno pre godinu dana za čitavo prase,pečeno i isečeno trebalo je oko 9.000,oo dinara a ove godine 18.000,oo.(težina je ista,pečenjara ista...).Prema tome su i sve cene,uglavnom između 70 i 100 % a ne kako nam se prikazuje da je inflacija 14 % ili po Vašim informacijama da je meso poskupelo oko 20-30 %.Da ne spominjem cenu šarana 100 %...ljudi HLEB je poskupeo 100 %.....
  • Zemlja čudesa

    26.12.2022 11:34
    A prasetina sa 350-400 na 670?
  • nema

    26.12.2022 11:30
    matematika
    U tekstu kaže meso je poskupelo 19,4 % . Pa posle kaže jagnjetina sa 600 din na 900din, plećka sa 1000 na 2000din...... izgleda da se i matematika promenila. Da je pokupelo 19,4% ne bi to tako ni bilo tragično , problem je što je u stvarnosti to bliže 50% , a po nešto i duplo .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija