Sastali se poslanici: Pitaju da li rade po Vučićevom kalendaru i traže referendum o Kosovu

Poslanici u Skupštini Srbije ponovo zasedaju a na dnevnoj redu je pet tačaka.

Skupština treba da odlučuje o prvom izboru članova Visokog saveta tužilaštva, Visokog saveta sudstva, o predlogu odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije, kao i o izboru četiri člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. 

Opozicija je u prethodnom periodu tražila od predsedavajuće Vladimira Orlića da sazove sednicu, što je on i učinio - sa gotovo dva meseca zakašnjenja.
 
"Prvo redovno zasedanje je prolećno i počinje 1. marta, danas je 19. april i možda je u Srbiji uveden pored greogorijanskog i julijanskog kalendara i neki Vučićev kalendar a da mi o tome nismo obavešteni", rekao je poslanik iz redova DS-a Srđan Milivojević.
Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić zatražio je da se na sednici raspravlja i o njihovom predlogu o održavanju referenduma u vezi sa Evropskim sporazumom s Kosovom.
 
I on se osvrnuo na to da Orlić nije zakazivao sednicu, da bi je potom, po hitnom postupku, zakazao 24 sata pre njenog održavanja.
 
"Narodna stranka tražila je sednicu o referendumu za primenu Francusko-nemačkog plana o Kosovu, ali toga nema danas na dnevnom redu. To je istorijski momenat i nemamo pravo da ćutimo na to. Pozivam vas da na današnji dan, kad se obeležava 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a koji je bio prvi korak za razvlašćivanje države Srbije na Kosovu, raspravljamo i o inicijativi za zakazivanje referenduma. Nemojte se bojati naroda, nego dajte da narod odlučuje", poručio je Aleksić.
 
Aleksić je dodao i da vlast ne bi trebalo da se boji naroda.
 
Orlić je odgovorio da se opozicija buni što sednice nije bilo dugo, a onda joj ni ne odgovora što je zakazana po hitnom postupku. Kada je u pitanju referendum, Orlić je poručio Aleksiću da "nisu dobro napravili ni taj jedan papir" koji mu je poslat.
 
"Promašili sve članove zakona, pobrkali odredbe, dobili su sve odgovore", odgovorio je Orlić.
Većina u parlamentu danas je odbila da na dnevni red po hitnom postupku stavi Rezoluciju Skupštine Srbije o osnovnim principima za dalje političke aktivnosti radi zaštite nacionalnog interesa na Kosovu i Metohiji, koju su predložili poslanici Narodne stranke.
 
"Narodna stranka je 14. marta podnela inicijativu za sazivanje sednice parlamenta o raspisivanju obavezujućeg referenduma o francusko-nemačkom planu kojim se Kosovo i Metohija tretira kao nezavisna država. Toga danas nema na dnevnom redu, nego bi trebalo da raspravljamo o izboru zaštitnika građana, što je takođe važno, ali je ovo istorijski momenat i mi snosimo istorijsku odgovornost i nemamo pravo da ćutimo o tom planu", dodao je Aleksić.
  • Zika zivac

    19.04.2023 13:04
    Hoce nece
    Moze im se ali nista bez odobrenja velikog vezira. Onda pitanje sta ce nam skupstina? Ovo je cista zajebancija. Samo filozofiranje prepucavanje pljuvanje i sarada. Ovo je bruka.
  • Referendum

    19.04.2023 12:41
    Naravno referendum o Kosovu da se održi, pa da vidimo šta će narod glasati o Francusko-Nemačkom planu ? Vučić pred izbore nije pominjao da će prihvatiti bilo kakav fra-nem plan za Kosovu, i slično tome, tako da je dobio glasove na prevaru. Narodna volja mora da se izmeri na referendumu o fra-nem planu .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f