Testiranje đaka na droge kao mera protiv nasilja: Stručnjaci podeljeni, slično već pokušano u NS-u

Posle masovnih pucnjava u Beogradu i Mladenovcu, predsednik Srbije predložio deset mera za sprečavanje nasilja. Među tih deset mera je i testiranje učenika na narkotike na svakih šest meseci.
Testiranje đaka na droge kao mera protiv nasilja: Stručnjaci podeljeni, slično već pokušano u NS-u
Foto: Pixabay (ilustracija)
To je izazvalo polemiku u javnosti, a dok jedni podržavaju inicijativu i kažu da je važno da roditelji znaju da li deca koriste narkotike kako bi na vreme reagovali, drugi smatraju da takva akcija neće dovesti do rešenja, već produbiti problem.
U zaključku koji je donela Vlada Srbije 5. maja, dat je rok od mesec dana ministarstvima prosvete i zdravlja da pripreme propise kojima će se omogućiti uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim školama i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda.
Iz zaključka je ostalo nejasno da li će se svi učenici testirati na šest meseci ili će to biti selektivno. Ministarka zdravlja Danica Grujičić predlaže da đaci prvo urade psihološke testove na osnovu kojih će se znati ko treba da se testira.
 
"Možda je bolje da deca popunjavaju neke psihološke testove na osnovu kojih će struka reći ko treba da se testira, a ko ne", rekla je Grujičić za RTS.
 
Ona je dodala da takve analize zahtevaju dodatne troškove, ali i da treba razmišljati o tome kako će roditelji prihvatiti testiranje svoje dece. 
 
U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da će u skladu sa usvojenim zaključkom Vlade Srbije, Radna grupa u narednom periodu definisati smernice i uputstva u vezi sa ovim pitanjem.
 
Nije prvi pokušaj
 
Ovo nije prvi put da se pokušava uvođenje testiranja na narkotike u školama. Bilo je takvih pokušaja i ranije, ali je uvek nedostajalo sredstava. Bilo je akcija u Nišu, Beogradu, ali nisu zaživele u praksi.
 
U Novom Sadu je 2017. godine sprovedena akcija testiranja na narkotike, sa relativnim uspehom. Testovi su podeljeni roditeljima, da se učenici kod kuće testiraju, ali bez obaveze da saopšte rezultate. Većina roditelja je uzela test. 
 
U Elektrotehničkoj školi "Mihajlo Pupin", koja je bila među školama koje su dobile testove pre šest godina, pozdravljaju inicijativu za novo testiranje, ali pod drugačijim uslovima.
 
"Prevencija je uvek glavna i važno je da učenik zna, to jest da dete zna da roditelj uvek ima mogućnost da ga testira. Ono što bi u budućnosti moglo da bude poboljšanje celog ovog projekta jeste kontrolisani uslovi, da mi možda kao škola imamo malo veće mogućnosti, da u saradnji sa zdravstvenom ustanovom i naravno u prisustvu roditelja, kada posumnjamo na nešto - da dete može da se testira", kaže pedagoškinja Tanja Uljarević iz Elektrotehničke škole.
 
Rezultati istraživanja "Faktori rizika zloupotrebe psihoaktivnih supstanci među mladima u Srbiji" pokazali su da je svaki četvrti srednjoškolac probao marihuanu, a da je osam odsto redovno koristi. Neku drugu drogu probalo je 10 odsto tinejdžera, a jedan odsto redovno koristi.
 
 
Pojedini stručnjaci smatraju da je predloženi način testiranja učenika na droge loše rešenje i da trajna kontrola neće doneti željene rezultate. Ističe da je rešenje isključivo u edukaciji i informisanju mladih o štetnosti psihoaktivnih supstanci.
 
"Vi testirate nešto kada imate sumnju, kad imate pretpostavku da testirate nešto posle čega ćete doći do nekih saznanja koja će vas onda dalje informisati šta ćete dalje da radite. U ovoj situaciji gde ćemo mi sada da testiramo sve neselektivno šaljemo poruku kao da sumnjmo i rušimo poverenje i gradimo jedan odnos koji je baziran na kontroli. Inače, kontrola i poverenje su obrnuto proporcionalno uključeni u odnos", kaže neuropsihijatrica Nevena Čalovska Hercog.
 
Testiranje mora biti nenajavljeno
 
Testiranje danas na narkotike može da se obavi putem krvi, urina, iz vlasi kose...Za koju opciju će se država odlučiti još se ne zna. Upućeni kažu da su najpouzdaniji testovi iz krvi. Upozoravaju i da su mladi izverzirani kako da prevare test, tačno znaju šta treba da urade da se ne pokaže da su negativni.
 
Bivša direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj dr Jasna Daragan Saveljić smatra da je ideja dobra, ali da ne treba da se testiraju sva deca, već samo ona kod kojih se primete promene u ponašanju. Dodaje da testiranje učenika ima smisla samo ako je nenajavljeno, ako se obavlja ponedeljkom, utorkom - u prvim danima posle vikenda.
"Mislim da ideja nije loša, deca treba da imaju strah, da znaju da mogu biti testirani. To je vrlo izvodljivo da se uradi, samo ne znam šta će da urade sa rezultatom? Šta će da urade ako rezultat bude pozitivan? To nije definisano. Znam roditelje koji znaju da dete uzima povremeno neku drogu, ali to shvata kao izlet, mladost, da će prestati. Nisam za kažnjavanje, ali treba pojačati rad sa takvom decom - psiholozi, pedagozi", rekla je Dragan Saveljić za Euronews Srbija.
 
Dodaje da psiholog u školama danas služi za "plašenje učenika", gde je nametnut stav da nisi dobar ako ideš kod psihologa.
 
"Škola ne može biti samo obrazovna ustanova. Roditelj može da bude talentovan, netalentovan, bolestan, siromašan. Sistem mora da stane iza tog deteta. Testiranje ako se uvodi ne treba da bude za svu decu i mora da bude najavljivano. Ukoliko se najavi onda se deca pripreme. Učenik ne treba da zna kada će biti testiran", navela je ona.
 
Više o tome koji su stručnjaci za testiranje učenika na droge, a koji protiv, čitajte u tekstu Euronews Srbija OVDE.
  • Bumbar

    22.05.2023 14:39
    b
    slažem se! Ali da se testira omladina po kafićima, pripadmici milicije, mogu i ginekolozi slučaj od pre neki dan, navijači članovi skupštine da ne nabrajam SVI!!!!
  • @ Nena

    22.05.2023 14:28
    možda samo imate jednostrano iskustvo pa tendenciozno komentarišete obzirom da znam izvestan broj roditelja koji su samoinicijativno, podstaknuti sumnjom da je droga dostupna u najužem školskom krugu sami testirali svoju decu. Svaki isključivi pristup i pogled na problem nije dobronameran.
  • Vlada

    22.05.2023 14:21
    @Nena

    Roditelji ćute jer su pristojni, trebalo bi svašta da vam kažu. Zamisli tu ruinu od osobe koja radi u obrazovanju i misli da je normalno testirati učenike na drogu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija