Jutarnji: Plenković u prvoj poseti Srbiji, sastaće se sa Brnabić, ali je upitno da li i sa Vučićem

Hrvatski premijer Andrej Plenković posetiće Srbiju u petak, 23. juna, piše danas zagrebački Jutarnji list, najavljujući njegov sastanak s premijerkom Anom Brnabić,
Međutim, list ocenjuje da je neizvesno hoće li se sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Zagrebački list ističe da je Srbija zemlja s kojom Hrvatska ima najviše otvorenih pitanja i nerešenih problema i jedina susedna država koju Plenković nije posetio od početka svog premijerskog mandata.
Premijer Hrvatske će 23. juna, na Dan hrvatske zajednice u Srbiji, u Subotici prisustvovati otvaranju Hrvatske kuće, čiju je izgradnju finansirala Vlada Hrvatske.
 
Iako hrvatski premijer u Srbiju formalno dolazi na poziv predsednice Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasne Vojnić i predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministra za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije u Vladi Srbije Tomislava Žigmanova, centralni politički događaj Plenkovićeve posete biće susret s premijerkom Anom Brnabić.
 
To će zapravo biti uzvratni susret, nakon što su održali sastanak krajem aprila, kada je Brnabić u Zagrebu prisustvovala Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća.
 
"Glavne teme razgovora biće slične onima o kojima su Plenković i Brnabić nedavno razgovarali prilikom njene posete Zagrebu. Dakle, pitanja osnaživanja položaja manjina u obe zemlje, privredna, ekonomska i saobraćajna saradnja dveju zemalja, a jedna od tema razgovora biće, naravno, i evropski put Srbije", rekao je neimenovani sagovornik Jutarnjeg lista iz Vlade Hrvatske.
 
Jutarnji list istovremeno postavlja pitanje da li će se Plenković sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučiće, stavljajući tu dilemu u kontekst predpristupnih pregovora Beograda i Brisela za članstvo Srbije u EU.
Imajući u vidu i "značajno narušavanje odnosa koje je između EU i Srbije nastupilo nakon ruske invazije na Ukrajinu zato što Beograd nije sledio politiku Unije prema Moskvi, postavlja se pitanje hoće li Plenković u Srbiji nastupati (i) u ulozi svojevrsnog izaslanika Unije te hoće li se osim s Brnabić susresti i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem?", navodi Jutarnji list.
 
"O čemu će se konkretno razgovarati u vezi sa temom evropskog puta Srbije za sada vam ne možemo otkriti. Isto tako vam ne mogu reći hoće li doći i do susreta Plenkovića s predsednikom Aleksandrom Vučićem", rekao je izvor iz Banskih dvora novinaru Jutarnjeg lista. 
  • Lala

    14.06.2023 15:36
    Neka ga, dobro došao!
    Lepo što će Plenković doći u posetu Srbiji. Hrvatska nam je susedna zemlja i sa njima treba da imamo dobre odnose. Ne treba biti primitivan i stvarati mržnju medju državama i narodima. Svi smo mi manje više isti narod. To što su nas političari izdelili i stvorili ratove (uz pomoć velikih sila i NATO pokvarenjaka) ne znači da treba i dalje da živimo u mržnji i svadji. Odnosi se moraju biti dobri, jer svadja, mržnja, vredjanje i sve drugo što ide ovome u prilog nikome neće doneti dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.