Svedočenje o vezama Gašića i "Jovanjice": "Ovo nije afera, to je najveća fabrika skanka"

Inspektor Dušan Mitić svedočio je u slučaju "Jovanjica 1" u kojem je naveo da su postojale prisne veze između ministra Bratislava Gašića i vlasnika "Jovanjice" Predraga Koluvije.
Svedočenje o vezama Gašića i "Jovanjice": "Ovo nije afera, to je najveća fabrika skanka"
Foto: 021.rs

Mitić je šef operative IV odeljenja beogradske policije zaduženog za suzbijanje narkotika. 

On je, u svojstvu svedoka, izneo niz novih informacija o tome pod kakvim pritiskom su bili dok su radili na slučaju "Jovanjica". Mitić je svedočio o pritiscima državnih funkcionera, među kojima je i bivši direktor Bezbednosno informativne agencije, aktuelni ministra unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.
 
Mitić je rekao i da je "Jovanjica" sinergija kriminala, državnih struktura i bezbednosnih službi.
 
"Jovanjica nije afera, od nje se pravi afera. To je najveća fabrika skanka, verovatno i u celoj Evropi. Na njoj je pronađeno 65.000 biljaka. To je sinergija kriminala, državnih struktura, bezbednosnih službi", rekao je Mitić.
Kako piše BIRN, na početku svedočenja 15. juna, predsednik sudskog veća sudija Zoran Ganić pitao je Mitića da li ostaje pri ranijem iskazu datom 2020. tokom istrage. Mitić je odgovorio da generalno ostaje pri iskazu da je njihovo odeljenje otkrilo proizvodnju droge pod okriljem države, ali je dodao i da sada ima nova saznanja "višeg stepena".
 
Po Mitićevim tvrdnjama, vlasnik "Jovanjice" Predrag Koluvija hvalio se kontaktima sa ljudima iz državnog vrha, što mu je potvrđeno kroz prepisku Koluvije sa tadašnjim direktorom BIA Bratislavom Gašićem.
 
Mitić kaže da je pitao da li može da pogleda prepisku sa Gašićem i da mu je Koluvija dao telefon.
 
"Njihova korespondencija od jednog dana pokazuje njihovu bliskost i prisnost, Koluvija sa njim komentariše ljude iz opozicije“, rekao je inspektor.
 
Dodao je i da je komunikacija sa Gašićem bila prisna i da se iz nje jasno vidi da je Gašić znao da je Koluvija donator agencije BIA. 
 
"Zapanjen sam bio da je diler narkotika donator BIA", rekao je Mitić.
 
Mitić je potom dodao da se iz Koluvijinih poruka sa Gašićem, po njihovoj prisnosti, može zaključiti da to nije bila jedina komunikacija između njih dvojice.
 
"Iz poruka je jasno da Gašić zna šta se dešava na Jovanjici, a to se vidi i iz razgovora sa (prvim čovekom beogradskog centra BIA Mirkom) Škerom“, zaključuje Mitić.
 
Da su nalozi za zataškavanje Jovanjice stizali od Gašića, potvrdio je i pripadnik BIA Aleksandar Tošić, koji je u trenutku upada policije na Jovanjicu, došao na imanje sa zahtevom da policija sa informacijama o slučaju ne izlazi u javnost. 
 
Tošić je danas jedan od optuženih u predmetu "Jovanjica 2". Optužnica "Jovanjica 2" tereti mahom pripadnike policije, Bezbednosno-informativne agencije i Vojno-obaveštajne agencije za pružanje zaštite prvookrivljenom Koluviji.  
 
"Pošto je bilo dosta pripadnika policije i bezbednosnih službi kada smo ušli na Jovanjicu, mi smo popisali sve koji su bili prisutni. Kad je stigao Tošić rekli smo mu da ćemo ga upisati, ako uđe na Jovanjicu. On je hteo da uđe i da vidi ko sve postupa", rekao je Mitić 
 
On se pitao kako je Tošić uopšte saznao za akciju policije na Jovanjici, budući da su informaciju imale samo kolege iz njegovog odeljenja i tužilac.
 
"Tošić je hteo da mi prenese poruke, bilo mu je neprijatno i tresle su mu se ruke. A poruke su bile sledeće: da je BIA upoznata sa onim što se dešava na Jovanjici i da nas moli da sa informacijama o akciji ne izlazimo u javnost".
 
Mitić je, kako kaže, pitao Tošića da li je došao službeno, što je on potvrdio rekavši da dolazi po nalogu svog šefa Mirka Škera.
 
Zatim je, kaže dalje Mitić, pozvao Milenkovića kako bi proverio da li je Tošić zaista došao po nalogu Škera. Milenković je na licu mesta pozvao Škera telefonom i on mu je potvrdio da je poslao Tošića i ponovio molbu da se sa informacijama o akciji ne izlazi u javnost. Škero je, kaže Mitić, Milenkoviću rekao da ove poruke prenosi po nalogu svog šefa, prenosi BIRN.
 
"Škero je rekao – postupam po uputstvu Bratislava Gašića."
 
Mitić je na sudu izjavio i da je pritiske na njega i njegovu porodicu organizovao direktno Gašić. 
 
"Od 2021. kreću nenormalni pritisci i to na članove moje porodice koje je direktno organizovao Gašić. Saznajemo da je postignut dogovor državnih službi da nas likvidiraju. Do tad sam nosio pištolj samo na poslu, a od tada se ne odvajam od pištolja i dva okvira, čak i kad sam sa detetom u parku i za sve to vreme čekao sam bezbednosnu procenu za nas. Ta naša bezbednosna procena je proglašena za službenu tajnu", naveo je Mitić.
Govoreći o pritiscima na pripadnike IV odeljenja beogradske policije, Mitić je kazao da je aktuelni ministar policije Gašić "životno zainteresovan za smenu Milenkovića".
 
Mitić tvrdi da je na "Jovanjici" uzgajan skank
 
Povodom spekulacija u javnosti da je na Jovanjici uzgajana industrijska konoplja, Mitić je rekao da je njemu trebalo 40 minuta da obiđe imanje i da je reč o fabrici droge. Objasnio je i da mu je odmah bilo jasno da je reč o opojnom kanabisu.
 
"U tom trenutku, postupali smo u skladu sa konsultacijama sa tužiteljkom iz Sremske Mitrovice i konstatovali smo da na celoj Jovanjici ima skanka. Razlika između industrijske konoplje i marihuane za nas profesionalce je kao razlika između limuna i dinje. Kad sam video cvetove, sve mi je bilo jasno", rekao je Mitić.
 
Mitić je podsetio i da je skank mnogo skuplji od marihuane.
 
"Ako imate 65.000 biljaka koje daju oko 220 tona skanka, pomnožite sa tri do četiri hiljade evra po kilogramu, koliko se kreće njegova cena na tržištu, pa vidite kolika je zarada", rekao je Mitić navodeći da mu je Koluvija pokazao i dodatni deo zemlje koju je planirao da kupi. 
 
Ceo tekst BIRN-a o svedočenju Dušana Mitića pročitajte na OVOM LINKU.
  • Neki

    16.06.2023 19:30
    Samo
    Da đura blokira aerodrom na vreme.
  • Serafim

    16.06.2023 18:56
    H. Mitiću, svaka Vam čast! Vi ste čovek za primer svim ljudima. Častan, hrabar, nepotkupljiv. Očekujemo uskoro reakcije vlasti u kojoj će Vas blatiti i prikazati kao najveći šljam.
  • Pera

    16.06.2023 18:33
    Zivimo u Mordoru!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.