Utvrđivanje očiglednog: Zašto se ispituje ko je pokazao spisak dece iz "Ribnikara"?

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da se utvrđuje odgovornost za objavljivanje spiska za ubistvo dece iz OŠ "Vladislav Ribnikar", međutim, ko je to uradio, već je poznato.
Utvrđivanje očiglednog: Zašto se ispituje ko je pokazao spisak dece iz "Ribnikara"?
Foto: Youtube (New York Post, Screenshot)
Kako piše Danas, čitava javnost svedočila je da je spisak sa imenima dece izneo načelnik beogradske policije Veselin Milić, pa se postavlja pitanje zbog čega je najavljena interna kontrola u MUP-u neophodna i zašto se sa njom odugovlači. 

Predsednik Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević kaže za Danas da je roditeljima još 18. maja dato usmeno obećanje da će se utvrditi ko je odgovoran za objavljivanje spiska, ali da to nije učinjeno ni mesec dana kasnije. 

"Tačno je da je Veselin Milić izneo spisak u javnost, ali mi ne znamo da li je on to učinio samoinicijativno, ili je možda dobio nalog od ministra policije Bratislava Gašića. Zato smo tražili da se utvrdi čija je odgovornost. Takođe, pre nego što je Milić pokazao spisak, on se pojavio na društvenim mrežama. Držao ga je neko u crnim rukavicama, a mi još ne znamo ko je to bio", navodi Đorđević.
 
Upitan zbog čega je potrebno sprovoditi internu kontrolu kada znamo ko je objavio spisak, advokat Viktor Gostiljac kaže za Danas da uvek treba poštovati proceduru, ali i držati oko javnosti na rešavanju ovog pitanja.
 
"Bez obzira na činjenicu da smo svi svedoci ko je na konferenciji za medije objavio spisak žrtava, neophodno je sprovesti i formalni postupak da bi se mogle izreći nekakve sankcije. Možda će se u tom postupku utvrditi i odgovornost drugih lica, a sam učinilac će imati pravo da se izjasni. Međutim, ako se primeti da taj postupak traje neopravdano dugo, onda bi se moglo posumnjati da je jedina svrha da prođe što više vremena, da splasne očekivanje javnosti i da se sve okonča bez sankcionisanja", ukazuje sagovornik Danasa. 
 
Momčilo Vidojević, predsednik Novog policijsko-sindikalnog saveza, ocenjuje za Danas da je Brnabićkina izjava "bacanje prašine u oči".
 
"Milić je u velikom problemu jer je počinio krivično delo. On nije smeo u javnost da iznese spisak dece, jer je time prekršio više zakona. Sem njega, krivično delo je počinio i ministar Gašić, koji je prisustvovao konferenciji gde su izneta imena dece", ističe Vidojević.
Prema njegovim rečima, priča oko interne kontrole je pokrenuta zbog pritiska javnosti, ali "od toga neće biti ništa".
 
"Nema šta da se utvrđuje i otkriva, već Milić i Gašić moraju da se pozovu na odgovornost. Protiv Milića mora da se pokrene disciplinski postupak i on odmah mora biti suspendovan do okončanja postupka", zaključuje sagovornik Danasa. 
  • Liman

    22.06.2023 11:04
    Dno
    Da li ima bilo sta, ali bilo sta sto SNS sekta moze da uradi kako treba, pa kliker bi pokvarili.
    Botovi ajd lupajte minise, svaki vas minus nama ostalima osmeh na lice jer znamo da smo vas pogodili u zivac
  • w/e

    22.06.2023 10:33
    poznata prevara
    "Možda dobio nalog od ministra policije"

    Mozda bi nacelnik policije trebao bar neki zakon da zna pa da se ponasa u skladu sa njime, umesto da slepo slusa nadredjene. Ista situacija je i sa policijom sto "Rutinski" pregleda vozila na ulici pozivajuci se na zakon o policiji clan 97 (Koji uopste ne pominje pojam rutinske kontrole - kako oni to nazivaju). Drugim recima prate naredjena koja su suprotna zakonu.

    U ovom konkretnom slucaju se samo trazi neki nesrecnik da bude okrivljen za sve, poput neka 2 no-name policajca u slucaju Belivuka.
  • Mare

    22.06.2023 10:28
    Šta reći? Ovo prolazi samo kod ovih sns-ovaca. Ponekad poželim da imam mentalni sklop kao oni. Bilo bi mi lakše ..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.