Kako je dokument o udesu Vučićevog kuma od oznake "interno" postao "poverljivo"

Od prvobitne zloupotrebe službenog položaja optužba protiv policajke iz Valjeva, Katarine Petroviće, izmenjena je u krivično delo odavanje podataka.
Kako je dokument o udesu Vučićevog kuma od oznake "interno" postao "poverljivo"
Foto: Pixabay
Ona tvrdi da dokument koji je prosledila Mariniki Tepić nije imao oznaku "poverljivo", već "interno".
Policajka je puštena iz pritvora, a posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je Višem sudu podnelo optužni predlog zbog sumnje da je izvršila krivično delo odavanje podataka koji imaju oznaku "poverljivo".
Policajki iz Valjeva se kada je uhapšena na teret stavljalo krivično delo zloupotreba službenog položaja, a nakon što je stručna javnost burno reagovala i objasnila da to nije moguće, optužba je izmenjena.
 
"Ovo hapšenje je nezakonito, određivanje pritvora je nezakonito, vođenje krivičnog postupka je nezakonito. Ovo je ozbiljno kršenje Zakona koje rade specijalizovani državni organi koji znaju šta je korupcija, a rade suprotno od zakona. To je po mom mišljenju zabrinjavajuće", istakao je za N1 advokat Sead Spahović.
 
Policajka Katarina Petrović dokumentovala je sumnje poslanice SSP-a Marinike Tepić da je kum predsednika države Aleksandra Vučića, Nikola Petrović u martu izazvao saobraćajnu nezgodu pod dejstvom kokaina i alkohola. Ona nije želela da se brani ćutanjem, niti je negirala delo.
 
"Ona nije htela da se brani. Nije uopšte htela da izmišlja da je možda otišla do toaleta kada je ostala šifra ulogovana, pa da je to uradio neko drugi. Ona je htela da kaže njima u lice da su joj poslodavci građani ove zemlje, a ne zaštitnici režimske klike", rekla je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.
 
Njen advokat Branko Ivković kaže da je Katarina u svom iskazu rekla da na dokumentu koji je prosledila nije stajalo "poverljivo" nego "interno".
 
Ko je dokument sa saobraćajke preinačio u tajnu i kada, nije poznato. Slučaj je, u toku popodneva, prebačen iz Beograda u tužilaštvo u Valjevu.
 
"Ovo je davanje informacije, u stvari dostavljanje dokaza za informaciju koja je već poznata svima. Ja bih prihvatio da je branim u radnom sporu. Mislim da i tu može da bude oslobođena. To što je ona uradila to nije društveno opasno, to nije krivično delo iz Krivičnog zakona. Ovo je jedan postupak koji se vodi po naredbi po komandi i tu se vidi da pravosuđe sve slabije pruža otpor", rekao je advokat Spahić.
Podsetimo, policajka Katarina Petrović je 14. juna poslala poslanici Mariniki Tepić dokumenta koja su potvrđivala da je Nikola Petrović izazvao saobraćajnu nezgodu na Dedinju u kojoj su povređene dve osobe. Tepić ih je objavila 18. juna, a Katarina Petrović je privedena 3. jula i zatim joj je određen pritvor do 30 dana.
 
Ona se prvobitno teretila za zloupotrebu službenog položaja, a pritvor joj je određen "da ne bi ponovila krivično delo". U međuvremenu je suspendovana, a pritvor joj je ukinut. Više javno tužilaštvo podnelo je protiv nje optužni predlog, jer je, kako je to tužilaštvo saopštilo, "neovlašćenom licu dostavila dokumenta koji su joj poverena i predstavljaju tajne podatke sa oznakom tajnosti poverljivo".
  • Fića

    09.07.2023 11:28
    "kum (ni) je dugme..."
    Gospođa je Položila Zakletvu i Postupila po Njoj.
    Šta tu nije jasno...?!
    Osim, političke lobotomije...!!
  • Lile

    08.07.2023 17:57
    NapreDNO kao i uvek
    Kako je dokument o udesu Vučićevog kuma od oznake "interno" postao "poverljivo"

    Postao je po istom principu kao što je grčić postao direktor EPS, kako su idioti porušili Savamalu, kako je Jovanjica uzgajalište paradajza i rotkvica, kako je šapić registrovao kuću, kako su nastali državni jurišni odredi, kako su nestali potpisi građana u vezi zabrane iskopavanja litijuma,...
  • BGD 011

    08.07.2023 17:40
    Vuciceve sluge...
    Po nacinu postupanja policije i tuzilastva u ovom slucaju radi se o udruzenom kriminalnom aktu policije i tuzilastva zarad zastite od ogovornosti Vucicevog kuma, i zato krivicne prijave treba podneti protiv policije i tuzilastva, i naravno, protiv onog ko im je to naredio da tako ucine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.