Droge u Srbiji: Fentanila ima zanemarljivo malo, marihuana i dalje najčešći narkotik

Fentanil se u Srbiji ne koristi kao droga i zaplena te supstance za sada nije bilo, saopštila je Kancelarija za borbu protiv droga (KBPD) za Radio slobodna Evropa (RSE).
Ova Vladina kancelarija navela je da se koristi u statistički zanemarljivom procentu.
"U našoj zemlji nije aktuelna zloupotreba fentanila. Većinu iskustava sa tom supstancom pojedinci su imali van granica naše zemlje", rekao je za RSE Milan Pekić, direktor KBPD-a.
Globalni mediji javili su nedavno da se psihoaktivna supstanca fentanil pojavila u zemljama Zapadne Evrope, te da je stigla i na balkansko tržište narkotika, među kojima je i bugarsko.
 
Prema registru Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC), u pitanju je sintetičko sredstvo protiv teških bolova, slično je morfijumu ali je višestruko jače od njega i smrtonosno u maloj dozi od samo dva miligrama.
 
Londonski Tajm pisao je u maju da su meksički narko-karteli fentanil počeli da distribuiraju u Evropu preko luka u Belgiji.
 
Marihuana najčešća
 
Pekić kaže da je u Srbiji marihuana i dalje najrasprostranjenija droga.
 
"Srbija je tranzitna zemlja na balkanskoj ruti. Njom se krijumčari marihuana koja dolazi sa područja Albanije, dok se iz Avganistana švercuje heroin za zemlje EU", dodao je Pekić.
 
Kao opioidni analgetik, fentanil se u Srbiji nalazi na listi strogo kontrolisanih lekova koji se u promet stavljaju samo uz recept nadležnog lekara. Na listi je opojnih droga koje se koriste u terapijske i naučnoistraživačke svrhe.
 
"Zloupotreba je primećena u evroazijskim zemljama, kako zbog jeftine proizvodnje tako i zbog jakog dejstva. Meša se sa drugim drogama kao što su kokain i heroin", naveo je Pekić.
Prema izveštajima UNOCD za 2022, najveći problem sa fentanilom je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) jer je u 2021. od zloupotrebe te supstance preminulo 107.000 ljudi, što je porast u odnosu na 2020, kada je koristeći ga kao drogu umrlo 92.000 građana.
 
Američki stručnjaci za bolesti zavisnosti naveli su da fentanil mnogo lakše stvara zavisnost nego heroin, kao i da je vodeći uzrok smrtnosti kod Amerikanaca između 18 i 49 godina.
  • Dexter

    09.08.2023 22:26
    Legalizujte
    Legalizacija je lek, manje korupcije, vise poverenja, na kraju mnogo vise ljudi pametnijih jer koriste lek iz prirode koji je zaradi ilegalnog profita i zabranjen...
  • Vladan

    09.08.2023 17:21
    @@

    Klasično mloumno seljačko lupetanje. Kakve veze ima vožnja pod uticajem sa legalizacijom? Jel tako laješ i na svoje drugare koji povremeno popiju poneku i optužuješ ih da voze pijani?
  • @pera

    09.08.2023 11:13
    Ajde 'lebati
    Ne pravi se pametan... Nazadna Srbija...što ne blejis onda sa drugarima u kolima negde u sred Italije pa izigravate duvački orkestar? Problem je što vas gomila sedne naduvana u kola i vozika se po gradu i pravi sranja. Druga stvar, ako vam je toliko do jaja da budete naduvani 90% tokom dana, onda sa gomilom vas nešto ne valja, većinom u glavi. Vadite se na zdravstvene probleme...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.