Pošiljke namirnica vraćaju se sa granica: Kakva je hrana koju jedemo?

Informacije o prisustvu nedozvoljenih supstanci u prehrambenim proizvodima iz Srbije uznemirile su javnost, a mnogi su se, sa pravom, zapitali da li je hrana koju kupujemo bezbedna za ishranu.
Pošiljke namirnica vraćaju se sa granica: Kakva je hrana koju jedemo?
Foto: 021.rs
Ipak, stručnjaci koji su govorili za Euronews Srbija slažu se da građani nemaju razloga za strah.
"Generalno kada govorimo o bezbednosti hrane u Srbiji definitivno mogu da kažem da je ona bezbedna. Na osnovu svih rezultata koje imamo, na osnovu svih praćenja, monitoringa i skrininga, mislim da jedemo hranu koja je bezbedna i ne treba da se naši građani toga boje", kaže direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević.
Ističe da se iz Srbije godišnje izveze više od 20.000 pošiljaka, a da smo prošle godine imali samo dve notifikacije, dok je ove godine pet.
 
"Za godinu dana se objavi nekoliko hiljada notifikacija. Pojedine zemlje EU imaju i po 500 ili 600 notifikacija. One nisu nešto što će zaustaviti proizvodnju, što će na neki način sprečiti plasman proizvoda, ali jeste upozorenje proizvođačima, distributerima i svim onima koji rukuju hranom da znaju kako i na koj način treba da postupaju", objašnjava Milosavljević. 
 
Ističe da je nemoguće kontrolisati svakog proizvođača, te da se kontrole vrše po principu slučajnog uzorka.
 
"Na godišnjem nivou uzimamo nekoliko hiljada uzoraka na domaćem tržištu. Naš procenat neusaglašenosti nikada nije prešao tri odsto. Taj nizak nivo nam daje neku garanciju da dosta dobro radimo", kaže direktor Uprave za zaštitu bilja.   
 
Osim državnog monitoringa i kontrole kvaliteta, proizvođači i sami kontrolišu svoje proizvode.
 
Aleksandar Nešić, rukovodilac laboratorije u Institutu Superlab, kaže da kontrolu uglavnom traže kompanije, ali da ta laboratorija ima zahteva za ispitivanja i proizvoda poljoprivrednih gazdinstava i individualnih poljoprivrednika.  
 
"Mislim da je u Srbiji hrana generalno dobrog kvaliteta i bezbedna. Proizvođači su dobro upoznati sa procesom, kako da se ponašaju i koji je sistem kontrole. Međutim, uvek imate pojedince koji nešto ne poštuju", kaže Nešić.
 
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Novica Miletić naglašava da je nemoguće imati savremenu proizvodnju bez pesticida. 
 
"Kada se desi neki akcident, onda se više priča o tome. Mi imamo jako nizak procenat neispravnih proizvoda. To nije znak da ne treba raditi da to bude još manje, ali za sada potrošači nisu ugroženi", kaže Miletić.
 
Uprkos tome što su saglasni da građani nisu ugroženi, stručnjaci napominju da je neophodna edukacija proizvođača kako bi se slučajevi prisustva nedozvoljenih supstanci anulirali.
 
"Imamo klijente koji su mali proizvođači. Tu je uvek na raspolaganju pomoć iz laboratorije da ih upute šta treba uraditi da bi određeni proizvod bio zdravstveno ispravan. Ta edukcija je ključna", kaže Nešić.
Iako navodi da su proizvođači edukovani, i Milosavljević ističe da bi dodatna edukacija pomogla, te da u tu svrhu postoje pravilnici.
 
I za profesora Miletića ključ je u edukaciji, pre svega manjih proizvođača. Kako ističe, to je preventivno delovanje, koje će onemogućiti ili bar umanjiti mogućnost da do sličnih propusta ponovo dođe.
 
"Ne treba da budemo vatrogasci i gasimo požar. Mi moram da se trudimo da se ne izazove požar", naglašava Miletić.
  • @Peza

    19.09.2023 15:55
    Teško mi je da poverujem da je neko zaista toliko nepismen. Još gore, ti što na ovakav komentar daju pluseve veruju da zaslužuju bolju i zdraviju hranu.
  • /

    19.09.2023 13:53
    /
    srbi pasticide se uvoze iz indije zato sto se tamo ne kontrolisu kao na drugim mestima
  • dragan

    19.09.2023 10:10
    Poznanica mi radi u fitosanitarnoj.
    I znate li kako prolazi roba???
    daš je jedan uzorak tj odneseš kući i prođe.
    Da li je zdravo ili ne to nju ne zanima. Uvoz izvoz ... samo daj daj daj i eto zašto se sramotimo i jedemo otrov.
    Novinar samo kada bi posetio lokacije gde žive te zaposlenice pa video bi ispred njihovih vrata svaki dan gomimlu novih roba...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija