Poslanik Evropskog parlamenta: Incidenti na Kosovu bi mogli negativno da utiču na pregovore

Klemen Grošelj, poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac iz senke za Srbiju ispred grupe "Obnovimo Evropu" u EP, izjavio je da je "nejasno šta se dogodilo prošlog vikenda na Kosovu".
Poslanik Evropskog parlamenta: Incidenti na Kosovu bi mogli negativno da utiču na pregovore
Foto: Beta/AP
Kako je rekao, to je nešto što nije trebalo ni Srbiji ni Kosovu.
"U svakom slučaju, ako se u sledećih nekoliko dana ne pojasni šta se dogodilo, to bi moglo da ima negativan uticaj na sam proces (pregovora) i na obe zemlje u očima međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije", rekao je Grošelj ta Demostat.
Upitan da li najnovija kriza na Kosovu možda ide naruku nekom od stranih faktora, uključujući Rusiju, Grošelj je rekao da je "pitanje da li je to isprovocirano sa njihove strane", ali da je moguće da "spoljne snage, možda ne ruske, već neke druge, pokušaju da to iskoriste u svojoj propagadnoj i drugoj agendi".
 
"Događaji na Kosovu došli su u trenutku koji je dosta interesantan - ako pratite zbivanja u EU, mogli ste da vidite da je sada ponovo počela rasprava o proširenju. Mislim da kada bi se rešilo pitanje Kosova, kada bi se pronašlo rešenje koje bi bilo prihvatljivo i za Kosovo i za Srbiju, onda bi se i mnoga pitanja mogla rešiti dosta jednostavnije i to bi dugoročno stabilizovalo Zapadni Balkan. Onda bi mogla krenuti i prava integracija Zapadnog Balkana u Uniju", smatra Grošelj.
 
Sagovornik Demostata tvrdi da će kosovski premijer Aljbin Kurti na kraju pristati na formiranje Zajednice srpskih opština. 
 
"To će jednog dana biti fakt. Nemam nikakvih nedoumica", rekao je poslanik EP.
Grošelj smatra da bi Srbija mogla da postane članica Evropske unije 2030. godine, što je datum koji se pominje kao novi mogući tajming za proširenje.
 
"To treba shvatiti kao datum kada će EU biti spremna za novo proširenje. Rat u Ukrajini je duboko promenio stvari, i sada zemlje moraju da biraju. Nadam se da će Srbija izabrati put ka EU, Srbija je uvek bila deo velikih evropskih naroda, i ne vidim razlog zašto to ne bi bila ponovo u porodici evropskih naroda. Mislim da Srbija može toga dobrog da donese EU, kao i Unija Srbiji, ali put je takav kakav jeste. Neke reforme su malo teže za društvo, a neke za političke elite", rekao je Grošelj.
  • Stevan

    27.09.2023 13:33
    Kamo lepe sreće
    Ovo kao u vicu kada čuvar zatvora kaže pritvorenicima da ko ne bude slušao leti napolje. Ja sam u onih 50 plus posto građana Srbije koji neće u Četvrti Rajh zvani EU i ovakve izjave su muzika za moje uši. A Kosovu treba pomoći oko integracija. Što ih pre upropaste članstvom, pre ćemo povratiti svoju teritoriju i svoj narod.
  • Fotije

    27.09.2023 13:11
    Srbija mora pod hitno u BRIKS.
    To je naša srpska nada i jedino rešenje.
    Celi srpski narod to želi sa radošću i veseljem!
    Dragi Bog je uz nas i Srbiju!
  • Prezime

    27.09.2023 11:28
    Organizatori dogadjaja (Srb.) vec cetvrtu deceniju uspesno pomeraju granice Azije na Horgos.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f