Šolc: Danas razgovaramo o situaciji na Kosovu, posvećeni smo pronalaženju mirnog rešenja

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će se danas u Granadi razgovarati i o situaciji na Kosovu i da je on posvećen pronalaženju mirnog rešenja.
Šolc: Danas razgovaramo o situaciji na Kosovu, posvećeni smo pronalaženju mirnog rešenja
Foto: Beta/AP
"Za mene je veoma važno da situacija dodatno ne eskalira između Srbije i Kosova", rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim premijerom Nikolajem Denkovim u Berlinu.
Šolc je dodao da su njegova država, te Francuska i Italija posebno aktivne u  pronalaženju mirnog rešenja.
Ranije danas je portparolka nemačkog ministarstva spoljnih poslova Katrin Dešauer ocenila povlačenje srpskih trupa sa granice sa Kosovom kao "važan korak", ali je pozvala Beograd da učini više na popuštanju tenzija.
 
Dešauer je medijima u Berlinu rekla da je situacija u regionu "zabrinjavajuća" nakon najnovijeg nasilja na severu Kosova.
 
"Srbija ima obavezu da nedvosmisleno pozove na odricanje od nasilja. Sve u svemu, situacija je naravno napeta. Prvi znaci smanjenja srpskih trupa važan su korak ka deeskalaciji. Bez obzira na to, želimo ponovo da naglasimo da se sada moraju preduzeti dalji koraci ka deeskalaciji", rekla je ona.
 
Evropski lideri će se danas okupiti u španskom gradu Granadi na samitu Evropske političke zajednice na kome će učestvovati 47 šefova država ili vlada, medu kojime i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
U Granadi bi moglo da dođe do neformalnih sastanaka lidera Evropske unije i država Zapadnog Balkana o situaciji na Kosovu i Metohiji.
  • Rade

    05.10.2023 15:53
    Šolc
    Posveceni ste da završite što pre oko otimanja Kosova
  • SMER Slovačka

    05.10.2023 14:12
    Može biti dobro za Srbiju jer su u Slovačkoj na izborima ubedljivo pobedile stranke koje su Proruske. Stranka SMER je dobila najviše glasova u Slovačkoj, inače njihov gost u predizbornoj kampanji je recimo bio Miroslav Dodik, korisno je imati takve saveznike itd itd
    A pošto su Šolc i Makron smešni likovi, kojima se države i privreda raspadaju, i onda mogu dobiti ideju da se iživljavaju nad Srbijom da bi prikrili propast u svom dvorištu.
    Međutim sa ovim izborima u Slovačkoj se može desiti recimo i da ova nova vlast uloži Veto na eventualne EU sankcije Srbiji ili Dodiku.
    Tako da Srbija uz Španiju, Mađarsku možda od sad može da računa i na Slovačku za taj Veto na EU sankcije ukoliko bi Šolc pomislio da se bavi Srbijom umesto svojim dvorištem.
  • Hm

    05.10.2023 13:03
    Mnogo su fini ovi iz EU.

    Ja bih rekao da su i previše fini sa našom vlašću.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.