Na svaka četiri dana jedna mlada osoba pogine u saobraćaju: "Teško im je objasniti sve opasnosti"

Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja izjavio je da je jako teško mladima objasniti koliko je važno paziti u saobraćaju i da su oni veoma ugroženi u saobraćaju.
Na svaka četiri dana jedna mlada osoba pogine u saobraćaju: "Teško im je objasniti sve opasnosti"
Foto: Pixabay
"Godišnje oko 100 mladih izgubi život u saobraćajnim nesrećama, a njih oko 6.100 bude povređeno. To nam govori da svaki četvrti dan jedno mlado lice izgubi život, a svaki dan 17 mladih lica biva povređeno u saobraćajnim nezgodama. Poražavajući podatak je da četvrtina poginulih nema vozačku dozvolu", rekao je Ćurčić za Tanjug.
Istakao je da je kod mladih učesnika u saobraćaju prisutno lažno samopouzdanje, želja za dokazivanjem, vera u svemoć.
"Njima je jako teško prići i dati im prave informacije. Mi pokušavamo kroz razne vidove edukacije i spotove da im što bolje prenesemo poruku. Teško je objasniti nekome da je pri brzini od 60 km/h potrebno oko 40 metara da zaustavite automobil. To je dužina 11 automobila. Ako pri toj brzini udarite u zid, to je kao da je slon pao na automobil sa visine od 10 metara", objašnjava Ćurčić.
 
Kako je rekao, u životima mladih je mnogo tema, a saobraćaj je samo jedna celina.
 
"Mi pokušavamo da saobraćaj stavimo ispred drugih, s obzirom na podatke koji nam govore da su mladi jako ugroženi u saobraćaju", poručio je Ćurčić.
 
Jedan od uzročnika saobraćajnih nezgoda je alkohol, a Ćurčić ističe da vozači sa probnom saobraćajnom dozvolom u prvoj godini ne smeju da konzumiraju ni kap alkohola.
 
"Realna priča je da neko ko je izašao u grad bira alternativni način prevoza. Autobus, taksi ili da neko dođe po njega", zaključio je Ćurčić.
  • Uh

    17.10.2023 17:34
    Ljudi
    Za pogibiju mladosti u saobraćaju tražite u AUTO ŠKOLAMA.Deca nemaju pojma o pravilima saobraćaja...Samo znaju nogu na gas.Ne savladaju ni vožnju ni pravila saobraćaja.Auto školama je bitno uzeti novac i usmeriti u građevinu.Uradite testiranje mladih vozača i sve će vam biti jasno.OPAMETITE SE AMAN.
  • Saobracaj

    17.10.2023 10:41
    Takva je situacija od kad imamo agenciju za bezbednost saobracaja da nam pravi strategiju bezbednosti saobracaja i iz godine je sve gora i gora. Gomila prepisivaca tudjih zakonskih resenja bez imalo terenskog iskustva. Sve se svodi u naplati sto vise kazni i punjenju budzeta. A ja nikad nisam video njihova predavanja niti njihova upoznavanja i mladih i odraslih o bezbednosti saobracaja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.