U savetima univerziteta i fakulteta vođe paravojnih formacija i SNS, SPS - Bokan, Nedić, Gojković...

Među članovima saveta pojedinih fakulteta Beogradskog univerziteta su Dragoslav Bokan, Uroš Šuvaković, Ljubiša Ristić, Branislav Ivković, Maja Gojković, Aja Jung, Novak Nedić...
Profesori Jelena Jerinić i Đorđe Pavićević za portal Vreme komentarišu ovo kao "ponižavajuće" i "skandalozno".
Vlada Srbije "ponizila" je Univerzitet u Beogradu i celokupnu akademsku javnost, jer je na sednici 12. oktobra za članove saveta pojedinih fakulteta imenovala "šoviniste, nasilnike i udarne pesnice Slobodana Miloševića", navodi se u saopštenju Demokratske stranke (DS).
Dalje stoji da je u Savet Filološkog fakulteta imenovan Dragoslav Bokan, "nekadašnji komandant paravojne organizacije i dokazani šovinista, koji je u medijima vređao i Rumune".
 
U Savet Pravnog fakulteta Vlada je imenovala generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića, o čijim je vezama sa Belivukovim klanom pisao nedeljnik NIN, podseća DS. U Savet Fakulteta političkih nauka imenovani su Ljubiša Ristić i Uroš Šuvaković, a u Savet Arhitektonskog fakulteta Branislav Ivković, koji su prema oceni DS bili "udarne pesnice režima Slobodana Miloševića".
 
"Treba reći da su neki od navedenih već bili članovi saveta fakulteta. To važi, na primer, za Novaka Nedića koji je i ranije bio imenovan u savet Pravnog fakulteta, ali i za Maju Gojković i Jadranku Joksimović koje su u istom organu Fakulteta političkih nauka, a imenovane su za vreme svog ministarskog mandata", kaže za Vreme profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union  i narodna poslanica dr Jelena Jerinić.
 
Ona ističe da imenovanje visokopozicioniranih funkcionera Srpske napredne stranke pokazuje da je Univerzitet još jedno polje koje je potrebno pomno nadzirati.
 
"U tome je i osnovni problem, jer imenovanje ovakvih osoba, uprkos činjenici da u savetima nemaju većinu, predstavlja pretnju po Ustavom garantovanu autonomiju univerziteta. Druga imenovanja koja su izazvala pažnju javnosti, među kojima su vođe paravojnih formacija ili istaknuti akteri Miloševićevog režima, u sklopu su istog pristupa, jer se radi o osobama koje zdušno podržavaju sadašnji režim Srpske napredne stranke i može se očekivati da će kao članovi savetu sprovoditi njenu agendu", kaže Jerinić za Vreme.
 
Skandalozna i ponižavajuća imenovanja
 
Profesor FPN i poslanik Đorđe Pavićević za Vreme kaže da je Vlada Srbije očigledno odlučila da "osveži" sastave saveta kako se približavaju izbori za rukovodstva fakulteta i beogradskog Univerziteta, pa je tako imenovala ljude koji su privrženiji partiji.
 
"Mnoga imenovanja članova Saveta su skandalozna i ponižavajuća za Beogradski univerzitet, a u nekim slučajevima i nezakonita, jer mnogi od imenovanih ne ispunjavaju uslove navedene u zakonu", navodi profesor Pavićević.
 
Prema njegovim rečima, saveti fakulteta i BU imaju veliki uticaj na politiku fakulteta i izbore rukovodstva. Jednoumni parlament je tokom pandemije promenio zakon kojim je promenjen odnos članova saveta na štetu nastavnika i zaposlenih a u prilog predstavnika vlade i predstavnika studenata, koji najčešče glasaju kao i predstavnici vlade.
 
"U vreme pandemije su imenovani i novi članovi saveta BU i fakulteta i takođe je bilo skandaloznih, ponižavajućih i nezakonitih rešenja, što je izazvalo brigu i nemire na nekim fakultetima. Tako se prvi put u istoriji beogradskog Univerziteta dogodilo da je Savet BU preglasao Senat prilikom izbora rektora, 2021", dodaje Pavićević.
 
Kaže i da nova rešenja, opet pred izbore na univerzitetu, jesu ponovno imenovanje podobnih, zamena nekih neaktivnih članova saveta, a u nekim slučajevima pojačan je sastav sa politički jakim i lojalnim članovima, kako BU i oni fakulteti koji nisu "na liniji" i sa kojih se čuju kritički glasovi ne bi dobili nepodobno rukovodstvo.
Studenti Filološkog fakulteta pokrenuli peticiju protiv Bokana
 
Studenti Fililoškog fakulteta u Beogradu pokrenuli su peticiju protiv imenovanja Dragoslava Bokana za člana Saveta tog fakulteta i smatraju da je ta odluka Vlade skandalozna, jer on ne reflektuje vrednosti koje je potrebno promovisati među mladim ljudima.
 
Studenti smatraju da Savet Fililoškog fakulteta, kao jedan od najvažnijih organa upravljanja te visokoškolske ustanove, mora da okuplja "izuzetno posvećene, plemenite i dostojne pojedince koji svojim prethodnim iskustvom, znanjem i veštinama odražavaju širinu nauka i disciplina koja se izučavaju na fakultetu, a koje se pre svega odnose na jezik, književnost i kulturu".

Komentari 29

  • Miodrag

    20.10.2023 23:34
    Bot
    Mozete svi vi do zemlje da se poklonite Bokanu, vodecem intelektualcu u Srbiji i najobrazovanijem Srbinu danasnjice. Sram vas bilo!
  • Miki

    20.10.2023 21:58
    Osudjeni kriminalac
    Niko ovde ne pominje da je Dragoslav Bokan pravosnažno osudjivan zbog organizovanja otmice i iznude novca od porodice pokojnog preduzetnika Tomislava Djordjevica . Kako osoba osudjena za kriminal može vršiti bilo kakvu znacajnu funkciju na bilo kojem fakultetu? On jedino može da bude cirkuzant na Pinku i Hepiju.
  • LJubomir

    20.10.2023 12:09
    Bot
    Uh koliko botova.
    To su vam najniži sloj ljudi u društvu koji su plaćeni da propagiraju tuđe mišljenje zato što nemaju ni mozga ni svog mišljenja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija