Vučić: Rekao sam im da nađu način i da plate koliko treba za sliku Paje Jovanovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" otkupljena na aukciji u londonskom Sodbiju za 304.800 funti, po njegovom nalogu.
Vučić: Rekao sam im da nađu način i da plate koliko treba za sliku Paje Jovanovića
Foto: Beta/AP
Vučić je rekao da je naložio onima koji su učestvovali u otkupu da plate kolika je cena i "da nađu način" kako da država obezbedi novac za otkup te slike.
 
Prema njegovim rečima, iz državnog budžeta će i naredne godine biti obezbeđen novac za otkup srpskih "artefakata".
"Sledeće godine deset do 30 miliona evra samo za vraćanje artefakata u našu zemlju, bilo da su slike ili skulpture", rekao je Vučić.
 
Prema pisanju medija, slika "Odmor bašibozuka", koju je Muzej grada Beograda, uz podršku ministarstva finansija, kupio na aukciji u londonskom Sodbiju je u katalogu tog muzeja, ispod reprodukcije koja je do danas bila izložena, bila pod nazivom "Albanski ratnik", uz objašnjenje da je ovo delo najverovatnije nastalo kada je slikar boravio u okolini Skadra.
 
Direktorka Muzeja grada Beograda: Jovanovićev "Odmor bašibozuka" biće izložen čim stigne u Srbiju 
 
Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković izjavila je da će delo "Odmor bašibozuka" slikara Paje Jovanovića, koju je taj Muzej otkupio na aukciji u Londonu, biti izloženo čim stigne u Srbiju.
 
Medaković je za danešnju Politiku rekla da je muzej od aukcijske kuće "Sadebi" iz Londona dobio zvaničnu dokumentaciju, nakon čega se ulazi u proceduru sa Vladom Srbije i Ministarstvom spoljnih poslova kako bi se našao najbrži i najjednostavniji način da stigne u zemlju.
 
"Kad stigne ovde, odmah će javno biti prikazana jer je to u interesu svih naših građana", kazala je Medaković.
 
Navela je da je za tu sliku bilo zainteresovano više srpskih kolekcionara, koji su se povukli iz aukcije u korist Muzeja grada Beorada.
"Sa jednim smo tokom cele aukcije ostali na vezi da ukoliko dođe do nekih nepredviđenih situacija i budemo prinuđeni da možda odustanemo, on bude taj koji bi umesto nas sliku kupio. Svi smo se složili da je slika izuzetna", rekla je direktorka muzeja.
 
Umetničko delo slikara Paje Jovanovića (1859-1957) prodato u četvrtak u Londonu za skoro 350.000 evra.
  • mirko

    14.11.2023 07:19
    A za poštare...
    ...para nema!!! A za bažibozuke ima! Sram da te bude AV!!! A para nema niti za poljoprivrednike! SRAMOTA!!! Ovde pomaže samo GENERALNI ŠTRAJK!
  • Mina

    13.11.2023 13:50
    Slika
    Otkud naša slika kod Britanaca? Cccc.Još je i prodaju javno na aukciji, koji su to lopovi.
  • Voja

    13.11.2023 08:06
    Sve
    Znači sada se pita i o slikama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.