Transparensi Internešnal: Da se utvrdi da li je SNS zloupotrebio javne resurse i kupovao glasove

Državni organi u Srbiji bi hitno trebalo da utvrde da li je vladajuća partija zloupotrebila javne resurse i da li je organizovala kupovinu glasova za izbore, saopštio je "Transparensi Internašnal".
Transparensi Internešnal: Da se utvrdi da li je SNS zloupotrebio javne resurse i kupovao glasove
Foto: 021.rs

Javno tužilaštvo i Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) trebalo bi da promptno reaguju na sumnje u neregularnosti, za koje su objavljivani dokazi i pre i na dan izbora, budući da su to do sada propustili da učine, navodi se u saopštenju.

"Ako bi to propustili da urade, dodatno bi se podrilo poverenje građana u institucije i doveli bi se u pitanje pravičnost postupka izbora i legitimnost rezultata", rekao je predsednik "Transparensi Internešnal" Fransoa Valerian.
 
Međunarodne institucije i ekspertske organizacije dosledno ističu potrebu da se vlasti u Srbiji posvete izgradnji okruženja koje omogućava pravične izbore, a to podrazumeva ograničavanje mogućnosti za zloupotrebu službenog položaja i javnih resursa i uticaja na birače, uključujući i njihovo podmićivanje.
"Umesto da preduzmu odlučne mere kako bi poboljšali pravni okvir u kojem se održavaju izbori i njegovu primenu, Vlada i predsednik Srbije su na nedavnim izborima bili uključeni u još širi spektar aktivnosti koje su mogle uticati na birače", navodi se u saopštenju.
 
Ističe se da uprkos tome što su domaće civilno društvo, mediji i građani ukazivali na ova i druga sporna pitanja koja se pominju u izveštaju Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava, Javno tužilaštvo, kao nadležni organ, nije odgovorilo na javno iznete pritužbe i prateće dokaze.
 
Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić istakao je da su se i ove godine vladajuće stranke predstavljale kroz funkcionersku kampanju, odnosno promotivne aktivnosti državnih i lokalnih funkcionera.
On je dodao da su takve aktivnosti sada bile četiri puta učestalije nego prošle godine.
 
"U kampanji je dominantno bio zastupljen predsednik Srbije, pri čemu, u brojnim slučajevima, iz njegovih javnih nastupa nije bilo jasno da li nastupa ispred državnog organa ili izborne liste čiji je bio nosilac, iako je po zakonu bio u obavezi da to predoči na nedvosmislen način", naglasio je Nenadić.
  • Hani

    21.12.2023 15:38
    Pa naravno da su zloupotrebili javne resurse,vidite kolike je pare podelio pojedinim kategorijama gradjana.Pola milijarde eura je potrosio na ove izbore,nasih ne svojih,svoje je spremio na sigurno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija