Zvanično saopštenje MDULS: Učesnici protesta pristalice Đilasa i protagonista tuđinskih interesa

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave poručilo je danas da je birački spisak, čiju reviziju traže demonstranti na ulicama Beograda, jedna od najažurnijih evidencija u Republici Srbiji.
Poručuju da su tvrdnje o takozvanim "fantomskim biračima" neistine i paušalne.
 
Demonstracije ovo ministarstvo u svojoj zvaničnoj reakciji naziva nasilnim, a učesnike pristalicama Dragana Đilasa.
"Pre svega, želimo da podsetimo na to da je birački spisak do 2012. godine vodila svaka opština, odnosno grad za sebe, te da je takav način vođenja imao nedostatke. Otkako su 2012. godine objedinjeni svi podaci i uspostavljen Jedinstveni birački spisak, obezbeđena je puna kontrola, tačnost i ažurnost podataka. Naglašavamo da je Ministarstvo u poslednjih 11 godina kontinuirano radilo na unapređenju ove baze podataka, te da su rezultati tog rada vidljivi. Prvenstveno, ukazujemo na to da je od uspostavljanja Jedinstvenog biračkog spiska 2012. godine evidencija prebivališta, odnosno boravišta građana povezana sa biračkim spiskom, što znači da kada građanin promeni prebivalište, taj podatak se u roku od 24 časa ažurira u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi jedinice lokalne samouprave zadužene za deo biračkog spiska na čijem je području izvršena promena", navodi se u saopštenju.
 
Od 2019. godine sa biračkim spiskom povezane su i matične knjige, tako da kada neko premine, u najkraćem roku se briše iz biračkog spiska od strane ovlašćenog lica za ažuriranje biračkog spiska, poručuje MDULS.
"Ista procedura je i u slučaju promene prezimena, jer se i taj podatak odmah evidentira u biračkom spisku. Takođe, 2019. godine pripremljen je i Priručnik za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku za potrebe službenika koji obavljaju ove poslove, kao pomoćno sredstvo u njihovom svakodnevnom radu, a 2020. godine uspostavili smo i kontrolu prijave građana za glasanje u inostranstvu. Podsećamo javnost i na to da smo napravili posebnu veb stranicu sa informacijama za građane, putem koje oni mogu proveriti da li su upisani u birački spisak i na kom biračkom mestu mogu ostvariti svoje biračko pravo, a slepim i slabovidim licima takođe smo omogućili da elektronskim putem provere da li su upisana u birački spisak", navodi se u saopštenju.
 
Od 2021. godine na internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na svaka tri meseca do zaključenja biračkog spiska objavljuje se, kako kažu, broj birača razvrstanih po jedinicama lokalne samouprave, a po zaključenju biračkog spiska omogućava se uvid u podatke o imenima i prezimenima svih birača u Srbiji po biračkim mestima.
 
"U cilju dodatnog unapređenja Jedinstvenog biračkog spiska, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, uspostavilo je i elektronsku uslugu na Portalu eUprava - Zahtev za upis, odnosno promenu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku. Ova usluga građanima omogućava da posredstvom ovog portala izvrše uvid u podatke koji se o njima vode u biračkom spisku, podnesu zahtev za njihov upis ili promenu, kao i da im odgovarajuće rešenje bude dostavljeno u obliku elektronskog dokumenta u njihovo eSanduče. Usluga je besplatna, a svaka osoba može isključivo za sebe da podnese zahtev", poruka je saopštenja.
 
Ministarstvo u ovom saopštenju, koje potpisuje Aleksandar Martinović, lidere opozicije u Srbiji naziva "protagonistima tuđinskih interesa, koje činjenice ne zanimaju".
Martinović je dodao "da je njihov cilj da, bez obzira na slobodno izraženu volju naroda na izborima 17. decembra, silom preuzmu vlast u Srbiji i da potpuno promene njenu unutrašnju, a naročito spoljnu politiku, po diktatu pojedinih međunarodnih centara moći".
 
Dodaje da će ministarstvo na čijem je čelu "svom snagom biti uz predsednika Republike Aleksandra Vučića".
  • Pera

    27.12.2023 07:08
    Žela
    Tvrdim da čovek laže i to mogu i da dokažem
  • Caca

    25.12.2023 20:28
    @Juca, sta lupetas? Objavljen je podatak o broju gradjana sa pravom glasa. To nikako nije 1.5 miliona vise od broja stanovnika. Mislite da cete lagarijama na vlast? Zato ste i pukli na izborima. Provalio vas narod
  • Jovan

    25.12.2023 18:08
    Niko nije ostvario više tuđinskih interesa u Srbiji od SNS-a. Predali su Albancima svu imovinu Srbije i sve državne institucije na Kosovu. Stranim firmama su predali i prodali domaće firme i naše tržište, dodeljuju im izdašne subvencije iz budžeta Srbije, postarali su se da stranci dobiju jeftinu radnu snagu u vidu naših radnika. Omogućili su strancima da ovde prebace sve prljave tehnologije koje čak i ni u Kini ne mogu da rade, obezbedili su im jeftine srpske sirovine. Kinezi su dobili Bor, Rusi NIS, zapadne banke i osiguranja ovde rade doslovno šta hoće. Stranci su uglavnom oslobođeni poreza, obezbeđena im je besplatna infrastuktura a dosta njih ima i besplatne energente. Šta je tačno ostalo za nas, deluje da nije ništa osim prezaduženosti, ogromnih troškova života i robovskog rada za bedne nadnice. Gde oni tu vide nacionalne interese i na osnovu čega sebe smatraju patriotskom strankom? Ceo problem i jeste u tome što SNS sa bratijom iz SPS-a i ostalim satrapima krčmi celu državu dok laže narod preko televizije kako je to u njegovom interesu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f