VIDEO: Održan osmi protest: Ispred Policijske uprave Beograda tražene informacije o uhapšenima

Održan je osmi protest u Beogradu na kojem se traži poništavanje izbornih rezultata zbog, kako se tvrdi, izborne krađe.
VIDEO: Održan osmi protest: Ispred Policijske uprave Beograda tražene informacije o uhapšenima
Foto: 021.rs
Protest je počeo ispred zgrade RIK-a, a zatim su građani otišli do Policijske uprave za grad Beograd. 
 
Miroslav Aleksić je rekao da su tražili od pomoćnika načelnika policije informacije o građanima koji su uhapšeni tokom sinoćnih protesta. 
 
"Većina roditelja danas ne zna gde im se nalaze deca. Nismo mogli da dobijemo informaciju, rečeno nam je da možemo sutra putem mejla da dobijemo odgovor i da roditelji mogu telefonom da saznaju gde im se nalaze deca. Mene je zanimalo i posebno postupanje policajca koji je juče u jednom trenu jurišao na Skupštinu, u drugom hapsio protestante, u trećem dobio penderek baš od policije. Današnja konferencija u MUP-u nije bila sa osvrtom na to da li su jedni druge napadali da bi nas okrivili, ali nam je rečeno da će to utvrditi istraga", kazao je Aleksić.
 
Dodao je da njihova koalicija nudi pravnu pomoć roditeljima uhapšenih. 
 
Naveo je da se protesti nastavljaju sutra. 
 
 
Građani su uzvikivali "Pustite ih sve" i "Uhapsite Vučića".
 
 
Ranije je, ispred RIK-a, narodni poslanik Srđan Milivojević pozvao okupljene da krenu ka Policijskoj upravi Beograd, poznatoj kao "29. novembar", zbog toga što se ne zna šta je sa uhapšenima. 
 
 
Narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta prethodno je najavio nove proteste za sutra u 18 sati. 
 
"Hoću da znate roditelji, prijatelji, braćo i sestre, i ti Aleksandre Vučiću - puštaj našu decu iz tvojih zatvora. Nemoj više da se igraš, Aleksandre Vučiću. Prvo ti ukradu reke, pa ti ukradu šume, onda ti ukradu penzije, na kraju ti ukradu i izbore, pa se čude što je narod besan. Večeras smo ovde mirno i ostaćemo mirno, ali to neće biti doveka. Iza nas je zid uz koga smo priterani, a ispred nas kordon policije. Pitam, ko plaća te pendreke? Ko plaća te suzavce?", rekao je Jovanović, obrativši se okupljenima. 
 
On je naveo da će se "balon od sapunice, najveća politička partija u Evropi, ubrzo pući". 
 
 
Kako su rekle njene kolege, Marinika Tepić, koja osmi dan štrajkuje glađu, nije mogla da se obrati okupljenima, ali se nakratko pojavila na prozoru zgrade Republičke izborne komisije, u kojoj se nalazi. 
 
 
Miroslav Aleksić je pozvao okupljene da aplauzom pozdrave studente i njihovu borbu. 
 
"Vi ste ponos i budućnost Srbije i vi ste ti koji treba da birate u kojoj ćete zemlji živite. Hvala vam što se na ovim ulicama borite za svoj grad i svoju Srbiju. Hvala i svima drugima koji uporno dolaze ovde i daju podršku i Mariniki, i drugima koji urušavaju svoje zdravlje da bi se izborili protiv krađe. Molim vas da i nadalje ostanemo ovakvi kakvi jesmo, da nas ima što više i da probamo da normalnošću pobedimo nenormlanost u koju nas teraju", poručio je Miroslav Aleksić iz SPN. 
 
On je kazao da su "policajci koji su malo hapsili studente, a malo bacali kamenice - slika i prilika Vučićeve i Gašićeve policije". 
 
"Sve o čemu govore, to rade oni. Oni su tu koji narušavaju ustavni poredak Srbije, jer kradu, jer su zarobili sve institucije Srbije", dodao je Aleksić, kazavši da će trajati ova borba i da "od nas zavisi da li će se izboriti za normalnu zemlju". 
 
 
"Marinika već osmi dan štrajkuje, ona nažalost nije večeras sa nama jer ne može da stoji duže vremena. Mi imamo jednu misiju, mi koji štrajkujemo glađu, narodni poslanici i poslanice, da se vrati ono što je pokradeno. Ta krađa traje mesecima, od upisa fantomskih birača u biračke spiskove, kupovine glasova, dovođenje birača koji ne žive tu da glasaju na izborima", naveo je Janko Veselinović iz Pokreta za preokret, koji takođe štrajkuje glađu.
 
On je poručio da bez demokratskih institucija nema života u ovoj zemlji i opstanka ovog naroda. 
 
 
"Mi smo svi ovde na istom zadatku, izbori su pokradeni i sada se svi borimo da se izbori ponište i da dođe do novih fer izbora", naveo je kandidat za gradonačelnika Beograda liste "Srbija protiv nasilja" Vladimir Obradović.
 
On je naveo da je podržao studentske proteste danas i da imaju isti pogled na to kako ovaj problem treba da se reši.
 
 
Večerašnjem protestu prethodile su studentske blokade beogradskih ulica, ali i nasilni incidenti na protestu u nedelju.
 
Studenti i građani koji su im se pridružili, nakon blokade Vlade Srbije, krenuli su prema Republičkoj izbornoj komisiji, gde su se priključili protestu.
 
Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" na beogradskim izborima Dobrica Veselinović apelovao je da na večerašnjem protestu sve prođe mirno i bez incidenata.
 
 
Na protestu koalicije "Srbija protiv nasilja" u nedelju, nakon poziva okupljenim da opkole Skupštinu Beograda, kako bi opozicioni političari ušli u nju i obratili se iz zgrade, došlo je do nasilnih incidenata.
Kandidati za poslanike i odbornike su pokušali da uđu u beogradskim parlament, ali su vrata bila zatvorena, a unutar objekta su se nalazile policijske snage.
 
Nakon razbijanja stakla na vratima Skupštine, te nekoliko prozora, građani su prskani biber sprejom. 
Protest je trajao nekoliko sati, a oko 22 sata na ulice je izašla žandarmerija koja je razbila demonstracije. Više od 30 osoba je uhapšeno u policijskoj akciji.
 
Nakon nereda na protestu i policijskog odgovora, koalicija "Srbija protiv nasilja" saopštila je da je "Vučićev režim pokazao svoje pravo - nasilničko lice".
 
"Nisu dozvolili gradskim odbornicima i poslanicima da uđu u Skupštinu grada, poslali su svoje huligane da prave incidente, da bi na kraju Vučić na građane koji se bune zbog pokradenih izbora poslao specijalne jedinice koje su primenile brutalnu silu. O tome svedoče mnogobrojni snimci, kao i činjenica da su jednog od demonstranata krvnički pretukli i polomili mu nogu, šutirajući ga dok je ležao na zemlji. Napadnut je od strane policije i Radomir Lazović", navodi se u njihovom saopštenju.

Povodom dešavanja kod Skupštine Beograda u dva navrata se oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da nikakva revolucija nije u toku i da će se odbraniti suverenost države, te da će nasilnici biti uhapšeni. 

  • Dr mr

    27.12.2023 10:59
    Pritvor
    Celnike u corku,i sve ce biti u redu
  • Ana

    26.12.2023 20:06
    Zatvor
    Bitangama i nasilnicima je mesto u zatvoru.
  • Posmatrač

    26.12.2023 16:12
    veċ vidjeno
    На силу се ништа не добија , изгубили сте изборе и то је реалност.
    Србија нема времена за губљење.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f