Traži se ocena ustavnosti Zakona o upisu u katastar: Diskriminacija onih koji nemaju novca

Elektronski upis u katastar na snazi je više od dva meseca.
Traži se ocena ustavnosti Zakona o upisu u katastar: Diskriminacija onih koji nemaju novca
Foto: 021.rs
To znači da se zahtevi i dokumentacija predaju isključivo onlajn, pa nema redova.
 
Ali, deo poslova sa katastrom građani mogu da obave isključivo preko posrednika, advokata i geodetskih agencija – što košta 200 evra.
 
Tri dana nakon što je kupila kuću u Mirijevu, u vlasničkom listu Sandre Todorović pojavio se problem. Uneta je, kaže, zabeležba po nalogu Sekretarijata za komunalne poslove. Isti problem imale su i njene komšije i morale su da plate advokata, navela je ona za RTS.
 
"Nakon obraćanja sekretarijatu i firmi koja je radila geometarske premere u Mirijevu, ustanovljeno je da je u pitanju greška i da je katastar stavio zabeležbu na moju kuću. Ni nakon tri molbe neće da je skinu. Očajna sam i ne znam šta da radim osim da angažujem advokate za komunikaciju sa katastrom, a nisam u mogućnosti da ih platim", navodi ona.
Ispravka greške samo je jedan u nizu razloga zbog kojih građani moraju da angažuju posrednika. Između ostalog, neophodan je i za promenu prava na nepokretnosti, konverziju, upis hipoteke, promenu namene zemljišta.
 
Ipak, u jednoj advokatskoj kancelariji tvrde da građani i dalje najveći broj poslova mogu samostalno da reše.
 
"Advokati kao korisnici e-šaltera imaju mogućnost i pravo da podnesu zahtev za one stanove i ostale nepokretnosti koje su prometovane pre uvođenja sistema javnog beležništva, kao i na one nepokretnosti koje su dosuđene u sudskim sporovima, parničnim postupcima i stanove koji su otkupljeni iz društvene svojine", kaže advokat Nikola Premović.
 
A kad se advokat angažuje, to košta 24.750 dinara. Tu tarifu propisala je advokatska komora.
Podneta inicijativa za ocenu ustavnosti
 
I to je jedan od razloga zbog čega je organizacija potrošača "Efektiva" podnela inicijativu za ocenu ustavnosti zakona o upisu u katastar.
 
"Efektiva" podseća da su pred Ustavom i zakonom svi jednaki i da svako ima pravo na jednaku pravnu zaštitu, bez diskriminacije.
 
"Zabranjena je svaka diskriminacija, po bilo kom osnovu i jemči se jednaka pravna zaštita pred sudovima i drugim državnim organima. U tom smislu, obaveza Katastra je da pruži neophodnu pravnu pomoć, pravno neukim strankama, čak i da im daje pravna tumačenja. Uvođenjem posrednika i naplatom njihovog angažmana, krše se prethodno navedeni principi, čime se strankama lošijeg materijalnog položaja, uskraćuje pravo na pravnu zaštitu pred državnim organom", upozoravaju iz "Efektive".
 
To, kako ocenjuju u ovoj organizaciji, znači da onaj ko ima novac može pokušati da reši svoj problem, a ko nema njegov problem ostaje nerešiv.
 
Država ovim zakonom, kako ocenjuju u "Efektivi", zapravo pokušava da svoju odgovornost za neadekvatan odabir stručnih kadrova u katastru i neefikasnost u rešavanju predmeta prevali sa sebe na građane.
 
"Efektiva" ocenjuje da se "ovim zakonom građani praktično reketiraju, jer su prinuđeni da samo zbog nerada i neznanja osoblja RGZ-a plaćaju nametnute dažbine advokatima i geodetskim organizacijama, ne bi li ostvarivali svoja prava pred katastrom nepokretnosti".
 
Podsećaju i da je ovim izmenama ukinuta mogućnost pokretanja prekršajnog postupka protiv službenika Katastra, zbog nepoštovanja propisanih rokova za rešavanje predmeta u postupku upisa u Katastar.
Pravna pomoć je dostupnija i efikasnija sa novim sistemom, rekli su za RTS iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ). Kao dokaz navode više od 14.000 zahteva podnetih za dva meseca primene novog sistema.
 
"Prethodno, procesi su bili sporiji zbog manjka digitalizacije i potrebe za fizičkim prisustvom u katastru, što je često dovodilo do dugih čekanja i komplikacija. Smatramo da je ovaj pristup izjednačio prava građana i unapredio transparentnost, čineći sistem otpornijim na korupciju. Uvođenjem digitalnih ‘šaltera’, građani imaju pristup uslugama 24/7, što je uvelo revoluciju u način upravljanja imovinskim pravima", kaže Borko Drašković, direktor RGZ.
 
Samo protekle godine Geodetski zavod dobio je 1.300.000 novih predmeta, od kojih su, kažu, rešili većinu. Starih ima 108.000, neki decenijama čekaju na sudsku odluku.
  • Eon

    28.01.2024 18:02
    Uživajte
    Tražili ste kapitalizam pošto vam komunizam nije odgovarao i dobili ste ga. Ruku na srce prilično je degenerisan, naročito u zadnjoj deceniji.

  • Зоран

    28.01.2024 14:25
    Упис у катастар
    Давне 2007. године сам купио плац, идеалних 1000м2 на знатно већој парцели, сам сам написао купопродајни уговор, а приликом парцелизације (ја сам је покренуо) и дефинитивног регулисања позиције купљене парцеле написао сам и два анекса уговора.Све то сам урадио по савету службеног лица из катастра, уредно сам платио порез, грађевинску дозволу, употребну дозволу, геометра и све таксе тако да је мој стамбени објекат уписан у катастар непокретности без забелешке и терета.Ја сам за то да се услуге адвоката и нотара користе по властитој жељи грађана.Ко не жели да се бави овим стварима, или има вишка пара нека се обрати адвокату својом вољом.
  • @jovan

    28.01.2024 12:38
    Advokat ili posrednik?
    Tako je. Advokati neka rade svoj posao a ne da varaju agente za nekretnine, da ih agent voda po gradu kao potencijalne kupce da vide stan pa onda advokat posle ode sam na vrata prodavca da "preskoči" agenta. Prevaranti. Ili, da se advokat takođe registruje kao posrednik u prometu nekretnina pa da državi plaća sve isto kao posrednik i da sve kuca u fiskalnu kasu. Hoćete da budete posrednici? Budite, sa fiskalnom kasom i svim drugim obavezama.
    Aj zdravo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.