Er Srbija prekida saradnju sa kompanijom Maraton erlajnz nakon incidenta

Kompanija Er Srbija saopštila je danas da prekida saradnju sa Maraton erlajnz, pa već od sutra, 21. februara, nijedan njen let neće više biti obavljen letelicama te grčke kompanije.
Er Srbija prekida saradnju sa kompanijom Maraton erlajnz nakon incidenta
Foto: 021.rs
Letovi koje je trebalo da obavi Maraton erlajnz biće raspoređeni na druge avione u floti da bi se održao kontinuitet saobraćaja, saopštila je Er Srbija, koja je obavestila Maraton erlajnz o raskidu saradnje.
 
Povodom leta između Beograda i Dizeldorfa JU324 u nedelju, 18. februara, kada je oštećen avion embraer E195 kompanije Maraton erlajnz, Er Srbija odmah je stupila u kontakt sa nadležnim državnim organima - Direktoratom civilnog vazduhoplovstva (DCV) Republike Srbije i Centrom za istraživanje nesreća u saobraćaju (CINS), navedeno je u saopštenju.
Bezbednost putnika i članova posade je najvažniji prioritet za Er Srbiju i srpska nacionalna avio-kompanija u potpunosti sarađuje sa nadležnima u istrazi koja se sprovodi.
 
Vazduhoplovne vlasti Grčke će, takođe, sprovesti svoju istragu.
Maraton erlajnz je aviokompanija sa sedištem u Grčkoj koja ispunjava sve neophodne standarde Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) i članica je Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA).
 
Er Srbija je sarađivala sa tom kompanijom od juna 2023. godine po modelu kratkoročnog zakupa aviona, koji uključuje i članove posade.
 
Reč je o poslovnom modelu koji već godinama primenjuje veliki broj najvećih evropskih i svetskih kompanija, a posebno je postao prihvaćen u periodu oporavka avio-saobraćaja posle pandemije korona virusa, kada je došlo do značajnog rasta tražnje na tržištu.
 
U okviru saradnje po osnovu kratkoročnog zakupa aviona sa posadom, partnerske aviokompanije nose potpunu odgovornost za izbor i pripremu svih članova letačke i kabinske posade na njihovim avionima.   
 
Er Srbija se još jednom izvinila svim putnicima sa leta JU324 od 18. februara 2024. godine zbog pretrpljene neprijatnosti.
Uprkos tome što je taj let obavljala partnerska avio-kompanija Maraton erlajnz, što je avion tom prilikom bezbedno prizemljen i što nije bilo povređenih putnika niti članova posade, Er Srbija je navela da, kao odgovorna kompanija, želi da napomene da je u potpunosti svesna osećanja kroz koja su prošli putnici na tom letu i da duboko žali zbog neugodnosti sa kojom su se suočili.
 
Svi putnici sa leta JU324 od 18. februara 2024. godine, u skladu sa regulativom, imaju pravo na standardnu odštetu, kao i na nadoknadu ostalih troškova nastalih usled odlaganja leta za jedan dan.
 
Putnici mogu svoja prava da ostvare putem posebnog formulara koji je dostupan na sajtu Er Srbije (https://www.airserbia.com/sr_latin/feedback) i predmetni zahtevi će biti prioritetno rešeni.
 
Pored toga, imajući u vidu navedene okolnosti, kompanija je odlučila da svim putnicima ujedno u potpunosti refundira novac od kupljenih karata za taj let.
 
Ta odluka odnosi se i na 91 putnika od inicijalnih 106, koji su za Dizeldorf iz Beograda otputovali jučerašnjim (19. februar) odloženim letom, navedeno je u saopštenju.
 
Er Srbija želi da istakne da se do sada nije oglašavala niti će se oglašavati u vezi sa detaljima o letu JU324 od 18. februara, sve dok je istraga u toku.
 
 Oglasilo se tužilaštvo
 
Više javno tužilaštvo u Beograd saopštilo je danas da je Upravi kriminalističke policije podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja povodom događaja od 18. februara, kada je avion "embraer E 195", na letu Er Srbije JU 324 Beograd - Dizeldorf, prinudno sleteo na aerodrom Nikola Tesla.
 
Policiji je naloženo da utvrdi šta se kritičnom prilikom dogodilo, kao i da se identifikuje eventualno odgovorno lice.
 
Posebno je potrebno da se proveri na koji je način došlo do oštećenja aviona, da li je u bilo kom trenutku leta bila ugrožena bezbednost putnika i posade, da se obave razgovori sa zaposlenima u SMATS Kontroli leta, sa pilotom i posadom aviona, navodi se u saopštenju VJT.
 
Potrebno je da se utvrdi da li je pilot imao nalog ili upozorenje iz Kontrole leta da ide na pistu D6 ili D5, kao i da se utvrdi da li je pilot postupio po nalogu - upozorenju, kao i sve druge okolnosti u vezi sa ovim događajem.
  • @Nemanja

    21.02.2024 11:40
    Ajde ne seri. U sred tog komunizma koji ti je valjao smo jedini u Evropi imali sudar putničkih letelica u vazduhu. Kakve veze ima društveno uređenje Srbije sa pogrešnim postupcima grčke posade?
  • Rade

    21.02.2024 07:29
    Ovdašnji "stručnjaci" ne znaju čak ni to da kontrola leta ne može ništa da naredi pilotu. Pilot je kapetan letilice i on jedini donosi odluke. Kontrola leta samo pomaže da se saobraćaj odvija bezbedno. U ovom slučaju, kontrola leta ništa nije pogrešila što se čuje na snimku koji je objavljen. Greška je isključivo kapetanova.
  • Sabahudin

    21.02.2024 06:12
    Omerović
    Nadam se da su putnici svesni mogućnosti da se debelo opare od odštete koju mogu dobiti na sudu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Ruski kulturni centar otvoren u Čačku

Ruski kulturni centar, koji će imati školu ruskog jezika, biblioteku s delima autora iz te zemlje i kancelarije za kulturno-ekonomsku saradnju i za rusku nacionalnu manjinu, otvoren je u Čačku.