Srbija ponovo nije podržala sankcije EU zbog Ukrajine i kršenja ljudskih prava

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa dve nove spoljnopolitičke odluke Saveta EU donete zbog Ukrajine i ozbiljnih kršenja ljudskih prava.
Srbija ponovo nije podržala sankcije EU zbog Ukrajine i kršenja ljudskih prava
Foto: 021.rs
Kako je danas saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, Savet EU je 12. marta usvojio odluku o produžetku restriktivnih mera protiv pojedinaca i entiteta zbog podrivanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine, za još šest meseci, do 15. septembra.
Srbija se nije saglasila ni sa odlukom Saveta usvojenom 22. marta o uključivanju 33 pojedinaca i dva entiteta na listu onih protiv kojih su uvedene restriktivne mere zbog obiljnih kršenja i zloupotreba ljudskih prava. 
Sa dve nove odluke Saveta EU uskladile su se sve zemlje kandidati za članstvo u EU sa Zapadnog Balkana izuzev Srbije - Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i BiH, navodi se u saopštenju.
 
  • A BiH?

    09.04.2024 00:23
    Ovo sigurno nije tačno, jer BiH ne može da uvede sankcije Rusiji bez odluke RS. A RS je izjavila da je protiv sankcija Rusiji, tako da po Dejtonu zvanično BiH isto nije uvela sankcije i nikad neće moći zbog Veta RS.
  • Mile

    09.04.2024 00:00
    Mislite, jedina država koja odbija da se priključi američkoj spoljnopolitičkoj inkviziciji?
  • Jovan

    08.04.2024 20:18
    Ali je zato AV dao Kosovo i daj Boze da on ne odlucuje o Republici Srpskoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.