Šabić: Institucije štite nasilje policije, tri neprirodne smrti u zatvoru alarmantno upozorenje

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je da su čak tri slučaja neprirodne smrti u zatvoru u kratkom periodu krajnje alarmantno upozorenje na stanje i probleme u funkcionisanju državnog represivnog sistema.
 Šabić: Institucije štite nasilje policije, tri neprirodne smrti u zatvoru alarmantno upozorenje
Foto: 021.rs
Mislio je na smrti u policijskim stanicama u Boru i Srbobranu i u ustanovi za izvršenje krivičnih sankcija u Padinskoj skeli.
 
Šabić, koji je i predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava, ukazao je na to da je eskalacija problema posledica neodgovornog ignorisanja, potcenjivanja i "guranja pod tepih" ovakvih slučajeva.
"Nekažnjivost službenih lica koja praktikuju torturu i zlostavljaju građane, kod nas je ozbiljan i opasan, a hroničan problem. Organi unutrašnje kontrole i tužilaštva skoro po pravilu propuštaju da čak i u najdrastičnijim slučajevima brutalnog zlostavljanja utvrde bilo čiju individualnu odgovornost, istrage protiv službenih lica sprovode se krajnje indolentno, a brojni su slučajevi zastarevanja", naveo je Šabić u saopštenju.
 
Dodao je da u malobrojnim slučajevima kad dođe do osude, sudovi gotovo uvek izriču uslovne kazne, a primera otpuštanja iz službe praktično i nema.
"Tortura, mučenje i zlostavljanje u državnim ustanovama su nedopustivi nezavisno od toga da li torturu sprovode službena lica ili je sprovodi neko drugi. Nesporna obaveza službenih lica je ne samo da se uzdrže od torture, zlostavljanja i nasilja nego i da ih spreče. Zato i smrt zatvorenika usled brutalnog zlostavljanja od strane drugih zatvorenika i samoubistvo pritvorenika u policijskoj stanici nesumnjivo govore o lošem funkcionisanju sistema", piše Šabić u saopštenju.
 
On je ocenio da je slučaj nasilne smrti u policijskoj stanici u Boru "posebno zanimljiv".
 
"Iako sumnja u torturu sa smrtnom posledicom podrazumeva da neposredni akteri tragedije hitno, bez odlaganja budu suspendovani, Sektor unutrašnje kontrole MUP angažovan, disciplinski postupak pokrenut, a da tužilaštvo bez odlaganja otvori istragu i preduzme sve mere (uključujući i pritvor) kako bi se pored nalaza veštaka obezbedili i drugi dokazi i sprečilo moguće "kolegijalno" usaglašavanje izjava između aktera zločina i njihovih kolega i starešina, ipak ni mesec dana nakon tragičnog događaja, javnost nije dobila zvanične informacije o tome šta je od toga zaista preduzeto", ukazao je Šabić.
 
On je dodao da se moralna, politička ili disciplinska odgovornost za pokušaj obmanjivanja javnosti lažnim saopštenjem o "prirodnoj smrti ni ne pominje, već da niko od nadležnih nije našao za shodno da se zbog tog skandaloznog postupka makar i samo forme radi izvini javnosti i građanima".
 
"Neodgovornim postupanjem i ignorisanjem problema nagoveštava se nastavak prakse sa kojom treba prekinuti bez odlaganja jer podrazumeva sve veće rizike po prava građana, njihovu bezbednost, čak i živote", naveo je Šabić.
Podsetimo, u policijskoj stanici u Srbobranu, u ponedeljak, 6. maja, ubio se jedan muškarac koji je bio zadržan zbog sumnje na nasilje u porodici. 
 
U ranim jutarnjim satima 7. aprila u policijskoj stanici u Boru preminuo je četrdesetogodišnji D. D, brat jednog od osumnjičenih za nestanak i smrt dvogodišnje devojčice Danke Ilić. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP tek danas.
 
Kako kažu, ukoliko bude ustanovljeno da je bilo zloupotreba i prekoračenja ovlašćenja prilikom postupanja prema preminulim D. D, Sektor unutrašnje kontrole pokrenuće odgovarajuće zakonske mere protiv onih koji su prekršili zakon i policijsku etiku, a javnost će o tome biti blagovremeno obaveštena.
 
Dva meseca ranije dogodila se još jedna smrt koja je usledila nakon zlostavljanja i torture, u zatvoru, od strane zatvorenika. Naime, sedamdesetčetvorogodišnji penzioner preminuo je 4. februara u zatvoru u Padinskoj Skeli. Obdukcija koja je urađena 8. marta potvrdila da je ubijen. On je preminuo od posledica unutrašnjih povreda i krvarenja, nakon što su ga, kako se sumnja, danima tukla trojica drugih zatvorenika S. S. (20), S. S. (21) i D. P. (21). Osim što su ga tukli, oni su penzionera seksualno zlostavljali i tako mu naneli smrtonosne povrede.
  • Dex

    11.05.2024 20:34
    @advokat, Sabic kao zastitnik gradjana obavljao posao sposobno, odgovorno i posveceno???????????? Da se ne lazemo, nigde ga nije bilo dok je bio zastitnik gradjana. Obracao samu se vise puta u vezi raznih problema iz nadleznosti zastitinika gradjana, ali od njega ni slike, ni tona. Bitno da se sad, kad je opozicionar, ne skida iz stampe. A dok su ga masno placali poreski obveznici ove drzave, nigde ga nije bilo
  • advokat

    11.05.2024 14:37
    Odgovor za čitaoca
    Ako nisi bot. onda razmisli, ko donosi zakone i uredjuje državnu upravu. Gde je unutrašnja kontrola MUP, gde je zaštitnik gradjana?

    Gospodin Šabić, dok je imao ovlašćenja kao zaštitnik prava gradjana, radio je svoj posao sposobno, odgovorno i posvećeno. Ko je toliko žurio da ga otera?
  • novosadjanka

    11.05.2024 13:53
    uzas
    Nimalo nemam poverenja u policiju. Uzas sta sudstvo, tuzilastvo i policija rade ovom narodu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija