Završili u pritvoru zbog Sija Đinpinga: Privedeni zbog krivičnog dela koje bi mogli da učine

Osmoro aktivista nevladine organizacije Društvo srpsko-kineskog prijateljstva privedeni su 7. maja kada je kineski predsednik došao u Srbiju.
Završili u pritvoru zbog Sija Đinpinga: Privedeni zbog krivičnog dela koje bi mogli da učine
Foto: 021.rs (ilustracija)
Oni su i članovi duhovne organizacije "Falnun Dafa" koja je nastala u Kini.
 
Osumnjičeni su za krivično delo ugrožavanje bezbednosti lica pod međunarodnom zaštitom. Svima im je po nalogu Višeg tužilaštva u Beogradu bilo određeno zadržavanje do 48 sati.
 
Jedan od članova ove nevladine organizacije koji je priveden, Dejan Marković, za Danas je ispričao da se "u 17 časova na vratima stana pojavilo šestoro inspektora, koji su rekli da mora da pođe sa njima u zgradu SIV1, zbog nekakvog predistražnog postupka".
"Dok sam se nalazio u policiji, mene bukvalno niko nije saslušao, već sam četiri sata sedeo tamo i bukvalno 'ćaskao' sa inspektorima. U jednom trenutku, njihov šef mi je rekao da on zna da mi nismo nikakvi kriminalci niti smo bilo koga ugrozili, ali da mora da nas zadrži četiri sata. Nakon četiri sata, policajci su mi rekli da tužilac traži da se zadržimo do 48 časova. Mene su sproveli u pritvor u Zemun i tu sam ostao sve do sutradan do 20 časova, kada sam pušten uz obrazloženje da su prestali razlozi zbog kojih sam zadržan", rekao je Dejan Marković.
 
On kaže da je tek po dobijanju rešenja o zadržavanju video da je osumnjičen za krivično delo ugrožavanje sigurnosti lica pod međunarodnom zaštitom i navodi da ga ni policija ni tužilaštvo nisu saslušali. On tvrdi da nije učinio nikakvo krivično delo, već da su on i članovi njegove organizacije pritvoreni samo zbog posete kineskog predsednika, jer se neko uplašio da bi mogli da organizuju neki javni skup protiv Si Đinpinga.
"Apsolutno nisam ništa uradio, jer sam znao koliko kineski predsednik ne voli pokret 'Falun Dafa' i mogao sam da pretpostavim da bih imao problema zbog toga. Mi imamo dugu istoriju problema sa kineskim režimom. Za vreme kineskog samita u Srbiji 2014. godine uhapšeno je osam naših članova. Kada je Si dolazio 2018. nije bilo problema. Mi smo tada hteli da organizujemo javni skup, ali nam naša policija to nije dozvolila. Iako smo odustali od javnog skupa, bili smo pod neprekidnim policijskim nadzorom, a policija u civilu se trudila da ih primetimo da su tu", kaže Marković.
 
"Danas" je imao uvid u rešenje o zadržavanju koje je uručeno Markoviću. 
 
U obrazloženju rešenja piše da je Dejan Marković osumnjičen da je izvršio krivično delo ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom na taj način što se osnovano sumnja da će ugroziti sigurnost lica pod međunarodnom zaštitom ozbiljnom pretnjom.
 
Milan Filipović iz Komiteta za ljudska prava YUKOM kaže da hapšenje i zadržavanje Markovića i još sedmoro članova Falun Dafa predstavlja skandal.
 
"Zadržavanje Dejana Markovića i članova Falun Dafe, kako je navedeno u rešenju MUP-a, zbog navodne opasnosti da bi u budućnosti mogli uputiti ozbiljnu pretnju licu pod međunarodnom zaštitom i time ugroziti njegovu sigurnost, predstavlja skandalozni čin", kaže Filipović.
 
On napominje da krivična odgovornost za eventualne buduće aktivnosti ne postoji, jer pravni sistem ne dozvoljava kažnjavanje za dela koja se još uvek nisu dogodila. 
 
Iz YUCOM-a navode da "Falun Dafa" redovno prijavljuje protesne skupove i poštuje zabrane i naredbe policije.
 
Član Udruženja tužilaca Srbije Predrag Milovanović kaže da "preventivno zadržavanje" Zakonik o krivičnom postupku jednostavno ne prepoznaje, a to se u ovom slučaju faktički dogodilo.
 
"Uprkos tome, Viši javni tužilac u Beogradu drukčije tumači zakon, o čemu govori činjenica da imenovani nakon što mu je po nalogu tog tužilaštva određeno zadržavanje nije bio sproveden u tužilaštvo radi saslušanja, već mu je, verovatno po usmenom nalogu tužioca, ukinuto zadržavanje i on je pušten da se brani sa slobode. U Zakoniku o krivičnom postupku se izričito navodi da je zadržavanje izuzetna mera, te da se ona određuje radi saslušanja", kaže tužilac Milovanović
 
Dejan Marković navodi da se posle svega oseća tužno.
 
"Kada kineska delegacija dolazi u posetu Srbiju, mi gubimo suverenitet kao država. Ja nisam uhapšen zato što su to naše vlasti smislile, već kineske bezbednosne službe iz straha da ne bi neki naš član slučajno podelio neki letak ili napisao nešto negativno o Si Đinpingu. To je za mene tužno i poražavajuće kao građanina ove zemlje", zaključuje Marković.
  • Dragan

    14.05.2024 19:58
    To u Jugoslaviji u nije radjeno - ili jeste samo mediji nisu bili slobodni? Na Zapadu je to nemoguće?
  • Paja

    14.05.2024 08:58
    Jesu li inspektori bili u kožnim mantilima?Ozna…
  • /

    14.05.2024 08:56
    /
    srbija je senila kao pas pred sijem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f