Ahmeti: Kosovo nije na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope zbog ZSO

Zamenik ministra spoljnih poslova Krešnik Ahmeti saopštio je da Kosovo ni danas nije stavljeno na dnevni red Komiteta ministara Saveta Evrope.
Ahmeti: Kosovo nije na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope zbog ZSO
Foto: 021.rs
Dodao je da je tome doprineo stav većine zemalja EU kako Priština treba da prihvati nacrt statuta Zajednice srpskih opština i da ga uputi Ustavnom sudu, javlja portal Kosovo onlajn.
 
"Na današnjem sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope, održanom na nivou stalnih predstavnika zemalja članica, nije razmatrana preporuka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u vezi sa primenom Kosova", objavio je Ahmeti na Fejsbuku.
Prištinski mediji prenose ocenu Ahmetija da se "Savet Evrope koristi kao poluga pritiska na Kosovo".
 
On je rekao da ni danas prijava Kosova u Savet Evrope nije stavljena na dnevni red ministara, čime potvrđuje da će glasanje verovatno biti odloženo, obavio je portal reporteri.net.
Ahmti je istakao da "iako na ministarskoj agendi 17. maja postoji podrška za uspostavljanje članstva Kosova, stav više zemalja je da Kosovo treba da prihvati nacrt statuta Miroslava Lajčaka za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i da ga uputi Ustavnom sudu, je, učinio da pitanje Kosova danas ne bude na dnevnom redu ministara spoljnih poslova".
 
Istakao je da su u poslednje dve godine, detaljni pregledi nekoliko instanci Saveta Evrope potvrdili da Kosovo treba da postane član te organizacije.
 
Navodi da je u tom kratkom periodu, proces pristupanja zabeležio izuzetan napredak i da ne preostaje ništa drugo osim konačnog glasanja ministara spoljnih poslova.
 
"Ipak, verovatno je da će ovo glasanje biti odloženo. Do konačnog odlaganja dolazi kao rezultat konfuzije dva nezavisna procesa, u kom slučaju se Savet Evrope koristi kao poluga pritiska na Kosovo da prihvati nacrt Lajčakovog statuta i da ga uputi Ustavotvornoj skupštini, takođe nedosledan sa procesom dijaloga u Briselu", istakao je Ahmeti.
 
Taj novi uslov, upućen kasno i nezvanično, uopšte se, kako tvrdi, ne poklapa sa vrednostima i principima Saveta Evrope i sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.
 
Prema njegovim rečima ako postoji nešto iz briselskog sporazuma što bi moglo da se odnosi na članstvo u Savetu Evrope, to je njegov član 4, kojim se Srbija saglasila da ne sprečava Kosovo da se pridruži međunarodnim organizacijama.
 
"Eventualno odlaganje ograničiće mogućnosti građana, uključujući i srpsku manjinu, da koriste mehanizme Saveta Evrope, uključujući i Sud u Strazburu, za rešavanje svojih prava. Štaviše, odlaganje će poslati veoma uznemirujući signal zemljama regiona. Naredba da poštovanje vrednosti i principa i ispunjavanje standarda, kriterijuma, uslova i preduslova nisu pravi ili dovoljni faktori za napredak u integraciji u evropske institucije, ohrabriće hegemonističke lidere, pošto su prošle godine ohrabreni nekažnjivanjem i maženjem", naveo je Ahmeti.
 
Međutim, dodaje da je napredak u poslednje dve godine u procesu članstva u Savetu Evrope nepovratan, navodi Kosovo onlajn. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.