Bil Gejts i smeće u Srbiji: Građani nezadovoljni, opštinama vezane ruke

Multinacionalna kompanija FCC grup (FCC Group), čiji su suvlasnici nekih od najbogatijih ljudi na svetu Karlos Slim Helu i Bil Gejts, već 17 godina sakuplja smeće u nekoliko opština širom Srbije.
Bil Gejts i smeće u Srbiji: Građani nezadovoljni, opštinama vezane ruke
Foto: 021.rs
Kako piše Pištaljka, ovoj kompaniji je je Svetska banka zabranila učešće na svojim projektima zbog nameštanja tendera i korupcije, već sedamnaest godina posluje u Srbiji i uprkos velikom nezadovoljstvu građana upravlja deponijama i sakuplja smeće u nekoliko opština širom Srbije. 
 
Iako građani opština u kojima posluje godinama negoduju zbog njenog lošeg rada, lokalne vlasti – kako same tvrde – ne raskidaju saradnju sa ovom kompanijom jer su ugovori sklopljeni pre više od 15 godina takvi da potpuno štite interes FCC grupe, otkriva Pištaljka. 
Direktori ogranka FCC-a u Srbiji, firme FCC eko, bili su hapšeni za krivična dela protiv životne sredine, ali potom i oslobođeni. Već na početku saradnje sa FCC-om, opštine su se obavezale na javno-privatno partnerstvo dugo čak 25 godina. 
 
Ugovori su potpisani još 2007. godine, svega nekoliko meseci posle osnivanja FCC eko. Ovu saradnju su pratile i peticije građana zbog toga što je firma – bez saglasnosti opštine Despotovac – povećala cenu usluge. Uprkos nalazima inspekcije, koja je više puta utvrdila nepravilnosti jer FCC eko ne obavlja posao predviđen ugovorom, ni bivši ni sadašnji čelnici lokalnih samouprava ugovore ne raskidaju. 
 
To je zbog toga, u nekim opštinama, jer su ugovori napisani tako da ih je nemoguće raskinuti. Ni posle sedamnaest godina, tokom kojih je promenjena vlast i rukovodstva u lokalnim samoupravama, ovaj problem nije rešen.
Ideja o angažovanju privatne firme posledica je primene Nacionalne strategije za upravljanje otpadom iz 2003. godine čiji je proklamovani cilj bio da zaustavi "neadekvatno postupanje sa otpadom". Strategija je bila deo reforme za približavanje Srbije Evropskoj uniji. 
 
Strategija je predviđala da opštine izgrade regionalne deponije sa kapacitetom za 200.000 stanovnika, u saglasnosti sa standardima EU. Za finansiranje ovakvih projekata, strategija je predvidela i uključenje privatnih firmi u posao kao "visok prioritet Vlade".
 
"Privatna preduzeća mogu da omoguće usluge sakupljanja, transporta i odlaganja komunalnog čvrstog otpada efikasnije i sa nižim troškovima nego javni sektor", navodi se u Nacionalnoj strategiji, uz ogradu da to "samo po sebi ne garantuje efikasnost".
 
Tragom prijave uzbunjivača iz Despotovca da privatna kompanija ima monopol nad odnošenjem smeća i da joj je taj posao poveren na 25 godina, a da niko iz opštine ne raskida ugovor iako firma ne odnosi smeće, Pištaljka je istražujući došla do informacije da u Srbiji FCC posluje sa još šest opština i sa gradom Kikindom na sličan način. Ova firma takođe vodi dve regionalne deponije u Lapovu i u Kikindi i naplaćuje deponovanje smeća.
 
Samo u Despotovcu, lokalna ispekcija je utvrdila propuste u radu u čak 23 sela u ovoj opštini, i to za svega tri meseca prošle godine. U dokumentima koje je Pištaljka dobila od lokalne inspekcije, navodi se da je zbog prepunjenih i dotrajalih kontejnera, kojima je bila potrebna zamena naloženo da direktor firme FCC eko Amir Mujezinović plati kazne u ukupnom iznosu od preko pola miliona dinara.
 
Pištaljka je po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dobila ugovore koje su opštine Rača, Lapovo, Despotovac, Batočina, Topola, Žagubica i Žabari potpisale sa firmom FCC, kao i ugovor sa gradom Kikindom.
 
Odredbama ugovora, nekim lokalnim samoupravama nije ostavljena mogućnost da ih jednostrano raskinu bez pokretanja spora, a u slučaju svakog spora umesto nadležnosti domaćih sudova, navodi se arbitraža u Parizu. Tako su lokalne samouprave praktično upale u ropstvo svetskog konglomerata bez načina da iz njega izađu.
 
Iako su građani više opština obavezani da FCC-u narednih četvrt veka plaćaju za usluge sakupljanja i odlaganja otpada, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave tvrdi da za ove probleme nije nadležno.
 
"Obaveštavamo vas da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saglasno delokrugu rada ni na koji način nije moglo niti je učestvovalo u sklapanju predmetnih ugovora koje ste naveli", navode iz ovog ministartsva za Pištaljku.
 
Ministarstvo građevinarstva, ka kojem su novinari Pištaljke upućeni, do objavljivanja teksta nije odgovorilo na pitanja. Ni resorno Ministarstvo za zaštitu životne sredine nije dostavilo podatke o nalazima inspekcija za dve deponije koje su pod kontrolom privatne firme.
 
Kompaniji FCC je prvim ugovorom u Srbiji povereno sakupljanje, prevoz, tretiranje i odlaganje otpada u čak šest opština, kao i upravljanje deponijom u Lapovu. Ugovor su potpisali ogranak korporacije registrovan u Austriji, pod tadašnjim nazivom A.S.A. International Environmental Services GmbH” i firma Vrbak d.o.o. Godinu dana ranije opštine Lapovo, Svilajnac, Rača, Despotovac, Velika Plana i Batočina osnovale su firmu za izgradnju deponije Vrbak d.o.o. sa jednakim udelima.
 
Iako je Vrbak do ugovora sa FCC-om uložio u zemljište za deponiju, merenja i geodetska, geološka i hidro-geološka ispitivanja, izvršio bušotine i izradio studije, ugovorom je osnovao zajedničko preduzeće FCC Vrbak sa stranim partnerom u kom ima manjinsko vlasništvo od 49 odsto i besplatno mu ustupio sva ova dokumenta. 
 
Sa druge strane, strani partner odmah je dobio 51 odsto vlasništva uz ulaganje od 500.000 evra u firmu kao i obavezu da će finansirati izgradnju deponije i centra za tretiranje otpada. U ugovoru se, međutim, ne navodi koliko bi ukupno novca strani investitor trebalo da uloži niti rokovi u kojima bi to morao da učini. Opština Lapovo je ovim ugovorom ustupila zemljište za deponiju.
"Vrbak d.o.o. garantuje A.S.A. ekskluzivno pravo rukovođenja radom deponije i centra za tretiranje otpada”, piše u ugovoru kojim se zajedničkoj firmi garantuje i "ekskluzivno pravo sakupljanja čvrstog komunalnog otpada" tokom 25 godina, a Vrbak se obavezuje da neće "učestvovati u radu niti podržavati rad konkurentskih projekata /preduzeća".
 
Ovaj ugovor bio je osnov da četiri od šest opština osnivača "Vrbaka", Despotovac, Lapovo, Rača i Batočina, tokom 2008. i 2009. godine potpišu zasebne ugovore o odnošenju smeća sa firmom "FCC Vrbak". Ugovorima je FCC-u omogućeno da bez naknade raskine ugovor u bilo koje vreme i bez bilo kakvog obaveštenja unapred ako se opština ne bude pridržavala uslova plaćanja u ugovoru. S druge strane, opština se obavezala FCC-u da će da iscrpi sve "pravne i političke mogućnosti" kako bi građani i pravna lica plaćali za sakupljanje otpada.
 
"Veliku muku imamo sa njima. Građani se žale, u jednom mestu tri nedelje nisu dolazili da pokupe otpad, inspekcije ih stalno kažnjavaju. Ali, ugovor je nepovoljno sklopljen po opštinu i mi nemamo način da ga raskinemo", objasnio je zamenik predsednika opštine Despotovac Nemanja Radovanović.
 
Ceo tekst pročitajte na sajtu Pištaljke.
  • Bez mržnje ❤

    17.05.2024 08:52
    @gramrazuma
    "Kada će moji sunarodnici da shvate da sistem opstaje samo zato što su svi isti. Što pre prestanete da se nadate da će sadašnji odgovarati tako što ćete izglasati neke nove(stare) ljude samo da bi nastavili tamo gde prethodni stanu."

    Imamo primere u našem neposrednom komšiluku Rumunije, Hrvatske, kreće i Crna Gora - da bivši odgovaraju, zar ne?
    Pa ako krenemo malo dalje imamo primere Slovačke, Austrije, Poljske, pa još dalje Francuske itd.

    O čemu vi pričate?
  • Bacvanin

    17.05.2024 08:14
    Nego kad ce poceti sa uklanjanjem deponija koje su uz sam autoput, bruka i sramota
  • Zebra

    17.05.2024 07:33
    Možemo mi kriviti krupne kapitaliste i reći oni su krivi za sve. Ako nam je lakše… Opet će svaki treći (ako ne j svaki drugi) baciti smeće na zemlju, pljuvati po ulici, a one prave “patriote” će prosuti sve smeće u reku ili napraviti divlju deponiju! Možda da krenemo od nas i od drastičnih kazni?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija