U nekim srednjim školama 90 odsto đaka funkcionalno nepismeno, nema ulaganja u obrazovanje

Ulaganje u obrazovanje u Srbiji ju daleko ispod evropskog proseka, a to ima za posledicu da je u nekim srednjim trogodišnjim školama 90 odsto đaka funkcionalno nepismeno.
U nekim srednjim školama 90 odsto đaka funkcionalno nepismeno, nema ulaganja u obrazovanje
Foto: 021.rs (ilustracija)
To je rečeno na konferenciji povodom predstavljanja godišnjeg Izveštaja o ljudskim pravima mladih u Srbiji u 2023. godini.
 
Sarita Bradaš iz Fondacije Centar za demokratiju kazala je u Medija centru na konferenciji Beogradskog centra za ljudska prava i tima Ujedinjenih nacija za ljudska prava da se u Srbiji oko tri odsto budžeta odvaja za obrazovanje i ocenila da to nije dovoljno i da je znatno manje u odnosu na evropski prosek.
 
"U Srbiji se za predškolsko obrazovanje po detetu izdvaja 50 puta manje nego što je prosek EU, za osnovno obrazovanje 5 puta manje, za srednje obrazovanje šest puta manje, za visoko obrazovanje šest puta manje", navela je Bradaš.
Po njenim rečima, osim prava na obrazovanje postoje i problemi sa radnim pravima mladih, a poslodavci često krše zakon na njihovu štetu.
 
"Donosioci odluka doneli su Zakon o radnoj praksi kako bi mladi stekli neophodno iskustvo, ali dešava se mnogo zloupotreba i mladi često primaju iznos manji od minimalca. Glavna prepreka u zapošljavanju mladih nije nedostatak iskustva, već razvijenost privrede u zemlji", izjavila je Bradaš.
Ona je izjavila da statistički podaci pokazuju da je procenat osoba koje su zaposlene i imaju manje od 30 godina danas u Srbiji veći nego 2011. godine, ali da zapravo oko 6.000 manje mladih radi kada se uporede apsolutni brojevi.
 
Jovana Timotijević iz organizacije Ministarstvo prostora rekla je da se u Srbiji u proseku ljudi stambeno osamostaljuju kada napune 31 godinu.
 
"Nema političke volje da se oblikuju stambene politike tako da pomognu mladima. Mladi su mnogo pogođeni i ne mogu da se stambeno osamostale u proseku pre 31 godine, a po Zakonu oni u tom momentu više ne spadaju u grupu mladih", kazala je Timotijević.
 
Istraživanje je pokazalo da 60 odsto mladih živi sa roditeljima, a oni koji su se odvojili više od 40 odsto budžeta daju na stambene troškove.
 
"Čak i ako uspeju da se osamostale, ogromna je preopterećenost stambenim troškovima (…) Država nudi pomoć u vidu subvencija za kupovinu seoskih kuća, ali samo šest odsto ispitanika smatra to adekvatnom podrškom", rekla je Timotijević.
Ona je ocenila da je diskriminatorno i neučinkovito što Vlada Srbije povezuje stambeno osamostaljivanje sa populacionom politikom.
 
Aleksandar Stevanović sa Institut za socijalnu medicinu kazao je da je mala verovatnoća da će briga o zdravlju mladih biti poboljšana dok se ne reši problem sa nedostatkom zdravstvenog kadra.
 
"Broj dečijih psihijatara se ne menja godinama, kolege koje ostaju u sistemu su preopterećene i oni nemaju vremena da se bave edukacijom mladih i pričaju o prevenciji", izjavio je Stevanović.
  • Sremčina

    01.06.2024 00:35
    Bez sekiracije, sve će to biti sns armada budućih batinaša I navijača. Biti obrazovan I elementarno pismen u Srbiji je porok.
  • Suštinski si u pravu

    31.05.2024 20:16

    Silver
    31.05.2024 • 17:02
    nije tacno nema veze smozgom da se ulaze ili ne deca su sve vise glupavija i nista ih vise nezanima samo mobilni i televizija instagram tik tok fb i kozna sta jos pitanje je dali znaju gde zive ulica broj ......

    Oh, čoveče... pa, kakva će da budu pored vas koji ste do te mere nepismeni? Kakv primer im vi kao stariji dajete. Pogledaj samo svoj komentar.
  • Evo

    31.05.2024 18:39
    Mene
    Kao nekoga ko je u prosveti mnogo godina više brine odsustvo bilo kakvih emocija/empatije među decom. Egocentrični poremećaj kod većine dece uz svesrdnu podršku roditelja koji i ne stigoše da ih vaspitaju što zbog 2/3 posla koja rade da prežive, što zbog načina na koji ih (ne) vaspitavaju. Oni sa 10 godina ne umaju da se potpišu bez 3 pravopisne greške, o vezivanju pertli da ne pričamo, čitanje na nivou sricanja. I sve ok. Glavno pitanje roditelja je :"Kako da popravi (2/3) na pet? Da bude vukovac?"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija