Lokalni izbori u Srbiji: Opozicije u Nišu i Čačku proglasile pobedu

U Beogradu su danas održani ponovljeni izbori za odbornike Skupštine Beograda, nakon što na decembarskim izborima niko nije imao većinu za formiranje vlasti. Glasalo se i u Nišu, Valjevu, Čačku...
Lokalni izbori u Srbiji: Opozicije u Nišu i Čačku proglasile pobedu
Foto: 021.rs
Sve informacije o lokalnim izborima u Srbiji i Beogradu pratite na 021.rs.
23.05 - Cesid i Ipsos su objavili rezultate beogradskih izbora na osnovu 91,1 odsto obrađenog uzorka.
 
 
Takođe su objavili raspodelu mandata takođe na osnovu 91,1 odsto obrađenog uzorka.
 
 
22.50 - Cesid i Ipsos su objavili preliminarne rezultate izbora u Nišu na osnovu 92 odsto obrađenog uzroka.
 
 
Takođe, na osnovu istog procenta obrađenog uzorka objavljena je i raspodela mandata.
 
 
22.47 - Prema preliminarnim rezultatima u Čačku, liste koje su opozicione osvojile su 53 odsto glasova, dok je koalicija okupljena oko SNS dobila 43 odsto glasova birača, izjavio je Pavle Jelisijević iz GG "Probudimo Čačak".
 
On je dodao da je Čačak drugi slobodan grad u Srbiji, posle Niša.
 
22.35 - Crta je objavila preliminarne rezultate izbora u Beogradu.
 
 
 
 
22.28 - Cesid i Ipsos objavili su preliminarne rezultate izbora u Nišu na osnovu 84,1 odsto obrađenog uzorka.
 
 
22.27 - Na zajedničkoj konferenciji opozicije u centru Niša, predstavnici opozicije najavili su ujedinjenje i rekli da će zajedno imati većinu i formirati vlast u Nišu, javljaju Južne vesti.
 
Dragan Milić čija je grupa građana po rezultatima odmah iza SNS koalicije izjavio da sigurno neće sarađivati sa SNS-om jer je njima jedan jedini interes Niš i da tu nema pogađanja. Kako je rekao "od večeras nikada više nevidljiva beogradska ruka neće upravljati našim gradom, Nišlije će se pitati šta i ko".
 
21.40 - Nosilac liste "Mi - snaga naroda" za Branimir Nestorović izjavio je da je po preliminarnim rezultatima ta lista osvojila između devet i 10 odsto glasova na izborima za Skupštinu Beograda. Napomenuo je da ni sa kim neće ići u koaliciju.
 
21.30 - Cesid i Ipsos su objavili preliminarne rezultate beogradskih izbora na osnovu 51,4 odsto obrađenih glasova.
 
 
Takođe, objavljeni su i preliminarni rezultati niških izbora na osnovu 62 odsto obrađenog uzorka.
 
 
 
 
21.25 - Kandidat za gradonačelnika Beograda pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović izjavio je da je taj pokret na današnjim lokalnim izborima procentualno ostvario najbolji rezultat opozicije još od 2012, ali da nema šta da se slavi i da su ovi izbori bili najneregularniji do sada. 
 
21.10 - Predsednik SNS Miloš Vučević izjavio je da je izborna lista SNS pobedila na svim lokalnim izborima, osim u Bačkoj Topoli, Senti, Kanjiži i Tutinu. Više OVDE.
 
21.00 - Radomir Lazović iz koalicije "Biramo borbu" izjavio je da se ta koalicija nada pobedama u Nišu, Novom Sadu i u nekim beogradskim opštinama. Opširnije OVDE.
 
20.45 - Predsednik Gradske izborne komisije Beograda Zoran Lukić izjavio je da su sva biračka mesta zatvorena u 20 sati i da nije bilo problema, sukoba ili turbulencija.
 
Lukić je rekao da će konačna izlaznost biti saopštena sa preliminarnim rezultatima, koji se očekuju posle ponoći.
 
Lukić je ocenio da dugo nije video ovako mirne izbore. 
 
20.30 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su danas batinaši tukli poštene ljude iz SNS "zato što ne mogu da ih pobede". Celu izjavu Vučića možete pročitati OVDE.
 
20.10 - Odziv na beogradskim izborima do 19 sati je 41,5 odsto birača, izjavio je programski direktor ogranizacije Crta Raša Nedeljkov.
 
On je ocenio da je izlaznost "značajno manja" nego na decembarskim izborima. Procena Crte je da je do kraja izbornog dana u Beogradu glasalo između 220.000 i 250.000 manje u odnosu na izbore 17. decembra.
 
Nedeljkov je najavio da će preliminarni izveštaj o izbornom danu Crta predstaviti sutra.
 
20.00 - Biračka mesta na lokalnim izborima u Beogradu i 88 lokalnih sredina širom Srbije zatvorena su večeras u 20 časova.
 
19.50 - Crta je pozvala građane da prijave nepravilnosti zabeležene tokom današnjeg glasanja. Građani nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj 063/591-585 ili na mejl prijavi@crta.rs.
 
19.45 - CESID je objavio da je danas do 19 časova u Beogradu na izbore izašlo 42,2 odsto birača, dok je na izborima u decembru 2023. godine taj procenat bio 54,1 odsto.
 
U Nišu je do 19 časova izlaznost bila 44,4 odsto, a na prethodnim izborima do 19 sati glasalo 54,2 odsto birača.
 
19.15 - Poslanik "Zeleno-levog fronta" Radomir Lazović izjavio je da je u Zemunu članu mobilnog tima koalicije "Biramo Beograd" ciglom razbijena glava i da je primljen u Urgentni centar.
 
19.00 -  Kourednik portala Mašina Marko Miletić napadnut je u Zemun Polju.
 
18.50 - Na teritoriji Grada Beograda do 18 časova glasalo je 37,71 odsto od ukupnog broja upisanih birača.
 
18.30 - CESID je objavio je da su njegovi posmatrači, na današnjim izborima, u intervalu od 14 do 17 časova, primetili nepravilnosti na biračkim mestima u Beogradu i Nišu.
 
CESID je naveo da je došlo do "onemogućavanja birača da glasaju greškom biračkog odbora – na dva biračka mesta u Nišu".
 
"Sumnja na paralelnu evidenciju birača na jednom biračkom mestu na Paliluli (u Beogradu)", dodaje CESID.
 
Među uočenim nepravilnostima je i "ubacivanje listića u pogrešnu kutiju na više biračkih mesta", "nepoštovanje procedure glasanja" kao i "upisivanje birača na pogrešno mesto u biračkom spisku" i "fotografisanje listića od strane birača".
 
"Verbalni sukob registrovan je ispred jednog biračkog mesta na Starom gradu (u Beogradu)", dodaje se.
 
18.20 - U Nišu je 18 časova glasalo 41,7 odsto upisanih birača. 
 
18.15 - Posmatračka misija Crte prijavila je policiji još jedan slučaj zbog sumnje na kupovinu glasova ispred biračkog mesta na Paliluli. Posmatrači Crte su zabeležili organizovano dovođenje birača na glasanje i davanje novca. 
 
Do sada je Crta u toku izbornog dana uputila ukupno sedam prijava za krivična dela u vezi s izborima.  
 
U popodnevnim satima, blago je porastao broj biračkih mesta gde je primećeno neovlašćeno prisustvo trećih lica, na koje birački odbori nisu reagovali - sada ih ima tri odsto. 
 
Takođe, blago je porastao procenat biračkih mesta, sa četiri na pet odsto, unutar kojih članovi biračkog odbora vode evidenciju o izašlim biračima i mimo službene evidencije. I u okolini više biračkih mesta primećene su osobe koje vode paralelnu evidenciju birača kao i organizovano dovođenje birača.
 
Na četiri odsto biračkih mesta zabeleženi su pojedinačni slučajevi birača koji nisu glasali lično već je neko glasao umesto njih. Ostaje isti procenat biračkih mesta - sedam odsto - gde su zabeleženi slučajevi da birači nisu mogli da glasaju jer nisu pronađeni u biračkom spisku.
 
Nepravilnosti su najčešće beležene na biračkim mestima na Paliluli i Voždovcu, zatim na Čukarici, Zvezdari, Zemunu i Novom Beogradu.
 
17.35 - Prema procenama Cesida i Ipsosa, do 17 časova na izbore u Beogradu izašlo je 34,8 odsto birača. 
 
Kada je reč o Nišu, prema procenama, na birališta je izašlo 36,9 odsto birača. 
 
17.17 - Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da za sada nema dokaza da je u Sportskom centru Banjica izvršeno bilo koje krivično delo, kako to tvrde pojedini učesnici izbornog procesa.
 
Na osnovu dve prijave, prve koju je dostavila M.P, aktivistkinja SNS-a, da ima problem sa novinarima u SC "Banjica" i druge koju je dostavila osoba sa inicijalima Lj.R. da postoji nelegalni kol centar SNS-a na istoj adresi, policija je izašla na lice mesta.
 
Obavljeni su razgovori sa osobama koje je policija tu zatekla i utvrdila da nije bilo vršenja krivičnih dela u vezi sa izbornim procesom, te su svi upozoreni da poštuju javni red i mir i upućeni su da svoja zapažanja prijave nadležnoj izbornoj komisiji.
 
Sačinjen je izveštaj koji će biti dostavljen Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, u skladu sa obavljenim konsultacijama sa dežurnim javnim tužiocem.
 
17.15 - Na teritoriji Grada Beograda do 16 časova glasalo je 31,09 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija.
 
17.10 - Koalicija "Biramo Beograd" objavila je da je krizni štab te koalicije, koji je formiran za izborni dan, sa desetinama mobilnih timova, na više od deset lokacija zaustavio izborne mahinacije i rad, kako su naveli, SNS centara za pritisak na birače.
 
U saopštenju se navodi da je krizni štab te koalicije "spremno odgovorio na pokušaje kupovine glasova, ucene i pritiske na birače" tokom lokalnih izbora.
 
"Od jutros smo na više od deset lokacija zaustavili izborne mahinacije i rad SNS centara za pritisak na birače, a naši narodni poslanici su od jutros na terenu i obilaze sve lokacije", piše u saopštenju.
 
Ptecizirano je da je "zaustavljen pritisak" na birače u Sportskom centru Banjica, zaustavljena je kupovina glasova na Karaburmi ispred Osnovne škole "Jovan Cvijić", u opštini Rakovica u FK "Železnik", u opštini Palilula na levoj obali u nekoliko privatnih kuća, na Voždovcu u auto-školi, kao i u Starom gradu gde su kandidati te koalicije i fizički napadnuti.
 
17.05 - Kandidat koalicije "Biramo Niš" za gradonačelnika Đorđe Stanković objavio je na društvenoj platformi X da se ceo dan bore sa raznim nepravilnostima u u ovom gradu.
 
"Sada smo bili i do predškolske ustanove 'Pčelica' za koji znamo da je bio kol centar SNS, gde su se zaposleni krili ispod stola kada smo došli", napisao je Stanković.
 
Takođe je dodao da ovo nije "jedina institucija koja se zloupotrebljava, već je SNS organizovao sva preduzeća da učestvuju u ovome".
 
 
Pored videa, okačeni su printskrinovi poruka, kako Stanković tvrdi, aktivistkinja SNS koje su se sakrile ispod stolova u niškom vrtiću "Pčelica".
 
17.00 - Prema proceni na osnovu šest reprezentativnih biračkih mesta, u Valjevu je do 16 sati glasalo 35 odsto birača. Izlaznost u Sjenici i Tutinu do 16 časova bila je 29 odsto.
 
16.55 - Na izbore za odbornike Skupštine Beograda danas je do 16 časova izašlo 31,2 odsto građana s pravom glasa, saopštila je organizacija Crta.
 
Izlaznost na beogradskim izborima u decembru prošle godine do 16 časova bila je 41,4 odsto birača, podsetila je Crta.
 
16.50 - CeSID je saopštio da su njihovi posmatrači od 11 do 14 časova uočili sledeće nepravilnosti na biračkim mestima: nepoštovanje procedure glasanja na više biračkih mesta (glasanje bez provere UV lampom, bez utvrđivanja identiteta birača), ubacivanje listića u pogrešnu kutiju na više biračkih mesta, fotografisanje glasačkih listića na nekoliko biračkih mesta, porodično glasanje na više biračkih mesta, potpisivanje birača na pogrešno mesto u izvodu iz biračkog spiska – na tri biračka mesta, sumnja na kupovinu glasova na jednom biračkom mestu na Novom Beogradu, glasanje birača van paravana.
 
16.15 - Izlaznost na izborima u Nišu do 16 sati bila je 34,21 odsto.
 
16.05 - Na teritoriji Grada Beograda do 14 časova glasalo je 25,02 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija na osnovu dobijenih podataka od Republičkog zavoda za statistiku.
 
Izlaznost u glavnom gradu je, prema podacima GIK-a, manja u odnosu na izbore u decembru prošle godine, kada je do 14 sati glasalo 31,86 odsto birača.
 
15.00 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić glasao je danas oko 15 sati na biračkom mestu u Novom Beogradu. Posle glasanja se nije obraćao medijima. 
 
14.40 - Gradska izborna komisija u Nišu objavila je danas da je do 14 sati u tom gradu glasalo 26,96 odsto birača.
 
14.30 - Izlaznost na beogradskim izborima danas do 13 časova, prema podacima Crte, iznosi 22,5 odsto, izjavio je programski direktor te ogranizacije Raša Nedeljkov.
 
On je dodao da su povrede biračkog prava uočene na opštinama Čukarica, Palilula, Voždovac, Zvezdara i Novi Beograd, te da su policiji podneli ukupno šest prijava i da se sve odnose na kupovinu glasova.
 
13.55 - Predsednica Gradske izborne komisije (GIK) Niša Danijela Milićević rekla je da je izlaznost u tom gradu do 12 sati bila 17,76 odsto upisanih birača.
 
13.45 - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je na lokalnim izborima u Beogradu.
 
12.30 - Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma glasao je na lokalnim izborima u Jagodini.
 
12.25 - Na izborima u Beogradu do 12 časova nije bilo nepravilnosti, saopštila je danas Gradska izborna komisija (GIK). Predsednik GIK Zoran Lukić kazao je da bi voleo da tako ostane i do zatvaranja biračkih mesta u 20 časova. 
 
12.05 - Programski direktor ogranizacije Crta Raša Nedeljkov izjavio je da su za sada nepravilnosti izražene u malim brojevima, ali da je Crta policiji podnela tri prijave, što znači da imaju dovoljno dokaza za ozbiljnu sumnju na krivično delo, kupovina glasova na Novom Beogradu i Zvezdari i u jednom slučaju je reč o cirkularnom glasanju poznatom kao "bugarski voz".
 
Kako je rekao, zabeleženo je kašnjenje na oko četiri odsto biračkih mesta, tri odsto mesta nije poštovalo proceduru za zaštitu procesa glasanja, na nekim mestima glasačka kutija nije bila prazna, niti je prvom biraču dato da ubaci kontrolni listić. Nedeljkov je dodao da je na dva odsto biračkih mesta zabeležena paralelna evidencija birača i da ta aktivnost može imati prilično opasan karakter, jer se može koristiti kao vid pritiska na birače, dodavši da je zabeleženo i višestruko glasanje.
 
12.00 - Predsednik Narodne stranke i kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije "Narodna lista - ključ za pobedu" Vladimir Gajić glasao je u opštini Zvezdara.
 
11.56 -  Na teritoriji Beograda do 10 časova glasalo je 9,32 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija, na osnovu dobijenih podataka od Republičkog zavoda za statistiku.
 
11.55 - U Beogradu je do 11 sati glasalo 14,3 odsto birača, a u Nišu 12,9 odsto, saopštio je danas Cesid.
 
11.50 - Kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović glasao je na beogradskim izborima na biračkom mestu u ambulanti Doma zdravlja "Stari grad".
 
11.30 - Posmatračka misija Crte podnela je do sada dve prijave policiji - jednu zbog sumnje na kupovinu glasova na Novom Beogradu, drugu zbog sumnje na cirkularno glasanje u Rakovici. 
 
11.15 - Do 10 sati na izbore za odbornike Skupštine grada Beograda izašlo je 9,9 odsto građana s pravom glasa. Poređenja radi, izlaznost na beogradskim izborima u decembru do 10 časova iznosila je 9,6 odsto, saopštila je Posmatračka misije Crta.
 
11.10 - U Nišu je, prema podacima Gradske izborne komisije, danas do 10 časova glasalo 7,95 odsto upisanih birača.
 
11.00 - Na lokalnim izborima u gradu Čačku do 10 časova svoje biračko pravo iskoristilo je 7,86 odsto upisanih u birački spisak. 
 
10.55 - Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Beograda Zoran Lukić najavio je da će ta komisija danas na svaka dva sata objavljivati podatke o izlaznosti na izbore, a da će se rezultate glasanja objaviti tokom noći.
 
"Sledeća konferencija za novinare biće u podne, posle zatvaranja biračkih mesta imaćemo konferencija za novinare o izlaznosti, a u toku noći, kada budemo imali prve relevantne rezultate, održaćemo konferenciju gde ćemo ih saopštiti. Rezultate objavljujemo tek nakon duple provere, nakon originalnih zapisnika o radu biračkih odbora i oni će biti zvanični i potpuni. Biće malo kasnije nego što objavljuju stranke, ali će biti zvanični", rekao je Lukić na konferenciji održanoj u 10 sati.
 
10.45 - CeSID je uočio više nepravilnosti u Beogradu i Nišu. U pitanju su učestalo nepoštovanje procedura od strane članova biračkog odbora na većem broju biračkih mesta; propust i nepravilnosti sa kontrolnim listićem, kašnjenje sa otvaranjem biračkih mesta; glasanje u ime drugog lica (na jednom biračkom mestu u Nišu);
 
Na jednom biračkom mestu na Savskom vencu član biračkog odbora skuplja pozive za glasanje i zadržava kod sebe - indicija vođenja paralelne evidencije, a na više biračkih mesta su uočene situacije porodičnog glasanja.
 
10.40 -  Kandidat za gradonačelnika Beograda liste "Za zeleni Beograd" Dejan Žujović glasao je oko 10.30 na Voždovcu.
 
10.32 - Do 9 sati u Beogradu je na loklanim izborima glasalo 5,8 odsto birača, a u Nišu 4,6 odsto, pokazuje prve procene izlaznosti CeSID i Ipsosa. U poređenju sa izlaznošću na izborima 2023. godine, izlaznost je u tim gradovima veća. 
 
10.15 - Potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije (PUPS) i kandidat za odbornika na beogradskim izborima Stefan Krkobabić glasao je na Novom Beogradu na glasačkom mestu 27.
 
Na lokalnim izborima u Beogradu glasao je i predsednik PUPS-a i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić na biračkom mestu 81 u Domu zdravlja "Novi Beograd".
 
10.10 - Kandidat za gradonačelnika Niša i nosilac liste "Biramo Niš" Đorđe Stanković glasao je jutros na biračkom mestu 16 u Osnovnoj školi "Kole Rašić". Glasao je i kandidat koalicije "Niš naš grad, Novo lice Srbije Miloš Parandilović" za gradonačelnika Niša Branislav Jovanović.
 
10.09 - U Bujanovcu je jutros svih 59 biračkih mesta otvoreno na vreme i za sada nije prijavljen nijedan problem, preneo je JUGpress. Bujanovčani biraju 41 odbornika i odbornicu između 308 kandidata, koliko ih ima na devet listi. Na izborima učestvuju po četiri albanske i srpske liste i jedna romska. Pravo glasa ima 43.079 birača.
 
10.05 - Kandidat za gradonačelnika Beograda grupe građana "1 od 5 miliona - Beogradski front" Dušan Teodosijević glasao je danas na Čukarici.
 
10.00 - Poslanica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević glasala je danas nešto pre 10 časova na Voždovcu.
 
09.55 - Ministar unutrašnjih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić glasao je danas na lokalnim izborima na Dedinju.
 
09.33 - Iz opštine Svrljig u kojoj se danas održavaju lokalni izbori, stižu informacije da su primećena brojna voizila sa tablicama koje nisu iz tog grada. Kako prenosi N1, prema informacijama koje dolaze iz Svrljiga, tamo je celo rukovodstvo opštine Smederevska Palanka.
 
09.15 -  Kandidat za gradonačelnika Beograda ispred liste "Biram Beograd" Dobrica Veselinović glasao je danas nešto posle 9 sati na Novom Beogradu.
 
08.55 - Kandidat liste "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" za gradonačelnika Beograda, Aleksandar Šapić glasao je jutros oko 8.30 časova na Novom Beogradu.
 
08.50 - Predsednica Narodne skupštine i potpredsednica Glavnog odbora SNS-a i Ana Brnabić glasala je jutros u 08.35 na Savskom vencu.
 
08.33 - U Čačku je 104 biračkih mesta otvoreno na vreme i nisu zabeležene nepravilnosti koje bi mogle da promene tok glasanja. Nešto više je od 94.000 birača sa pravom glasa u ovom gradu, a učestvuje sedam lista.
 
08.30 - U Jagodini su sva biračka mesta otvorena u 7 časova. Predsdnica GIK Zorica Radivojša rekla je da se u Jagodini glasa na 91 biračkom mestu i da pravo glasa ima 63.655 birača, a u trci za 21 odborničko mesto je šest izbornih lista.
 
08.25 - Predsednica Gradske izborne komisije Niša Danijela Milićević izjavila je da su sva biračka mesta u tom gradu, kojih ima 197, otvorena na vreme i da pravo glasa ima 226.268 građana. Osim odbornika gradske skupštine, Nišlije će danas birati i odbornike pet gradskih opština, prenele su Južne vesti.
 
Milićević je rekla da u biračkim odborima ima 3.877 osoba, dok će izbore posmatrati više od 100 stranih i domaćih posmatrača.
 
08.10 - Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić izjavio je danas da su biračka mesta u Beogradu otvorena na vreme i da sve protiče u najboljem redu. Pravo glasa u Beogradu ima 1.602.150 građana koji mogu večeras do 20 sati da glasaju na 1.265 biračkih mesta, rekao je Lukić za RTS.
 
07.37 - Nosilac liste "I ja sam Beograd - Kreni-promeni" i kandidat za gradonačelnika Beograda Savo Manojlović glasao je nešto posle sedam časova, na Čukarici, na biračkom mestu 44 u Dečijem vrtiću "Cerak", u Jablaničkoj ulici. 
 
07.10 - Osim Beograda, Niša, Novog Sada i Vojvodine, na lokalnim izborima biraju se odbornici skupština gradova Valjeva, Jagodine, Požarevca, Užica i Čačka. Takođe, biraju se odbornici skupština opština Aleksinca, Arilja, Boljevca, Bosilegrada, Bujanovca, Vrnjačke Banje, Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Preševa, Raške, Svilajnca, Svrljiga, Sjenice, Surdulice, Tutina, Čajetine.
 
07.01 - Otvorena su biračka mesta.
06.55 - Deo opozicije bojkotuje izbore u Beogradu smatrajući da nisu unapređeni izborni uslovi, dok su o učešću na izborima u drugim gradovima i opštima uglavnom odlučivali lokalni odbori.
 
06.50 - Građani Beograda danas biraju 110 odbornika Skupštine grada, a biraju se i odbornici u svih 17 beogradskih opština - Čukarici, Novom Beogradu, Paliluli, Rakovici, Savskom vencu, Starom Gradu, Voždovcu, Vračaru, Zemunu, Zvezdari, Barajevu, Grockoj, Lazarevcu, Mladenovcu, Obrenovcu, Sopotu i Surčinu.
 
Konačan broj upisanih birača za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda, iznosi 1.602.150, a glasaće se na 1.265 biračkih mesta.
 
Na beogradskim izborima pod brojem jedan je "Aleksandar Vučić - Beograd sutra", druga je "Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek", treća "Ćale, ovo je za tebe", četvrta "Za zeleni Beograd - Kad ako ne sad - dr Dejan Žujović", peta "1 od 5 miliona - Beogradski front - Ritam grada- Dušan Teodosijević gradonačelnik", šesta "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović", a sedma "Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović".
 
Broj osam nosi "Narodna lista - Ključ za pobedu", pod devet je "Beograd - naš grad", deseta je "Unija Roma Srbije - Za Beograd", broj 11 "Beograd je svet(a) - Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić", 12. je lista "Dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd - Kreni-Promeni", 13. "Saša Radulović - Dosta je bilo (DJB) - Rešenje za promenu" i broj 14 nosi "Mi - Glas iz naroda".
U Nišu se za izbore prijavilo 11 stranaka ili koalicija, a pravo glasa će imati 228.502 birača.
 
U Valjevu između šest lista biraće 77.176 Valjevaca, dok će 94.355 punoletnih žitelja Čačka birati između sedam lista.
 
Na lokalnim izborima biraju se odbornici skupština gradova Beograda, Valjeva, Vršca, Zrenjanina, Jagodine, Kikinde, Niša, Novog Sada, Pančeva, Požarevca, Sombora, Sremske Mitrovice, Subotice, Užica i Čačka.
 
Takođe, biraju se odbornici skupština opština Ade, Aleksinca, Alibunara, Apatina, Arilja, Bača, Bačke Palanke, Bačke Topole, Bačkog Petrovca, Bele Crkve, Beočina, Bečeja, Boljevca, Bosilegrada, Bujanovca, Vrbasa, Vrnjačke Banje, Gornjeg Milanovca, Žabalja, Žitišta, Ivanjice, Inđije, Iriga, Kanjiže, Kovačice, Kovina, Malog Iđoša, Nove Varoši, Nove Crnje, Novog Bečeja, Novog Kneževca, Opova, Odžaka, Pećinca, Plandišta, Preševa, Raške, Rume, Svilajnca, Svrljiga, Sente, Sjenice, Srbobrana, Sremskih Karlovaca, Stare Pazove, Surdulice, Temerina, Titela, Tutina, Čajetine, Čoke i Šida.
 
Predizborna tišina, odnosno zabrana izborne propagande počela je u četvrtak u ponoć i traje do zatvaranja biračkih mesta večeras u 20 sati.
 
Građani informacije o upisima u izvodima iz Jedinstvenog biračkog spiska mogu da dobiju na brojeve telefona 011/2641- 497, 011/3643-990, 011/3643-991, i 011/2685-344 od sedam do 20 časova.
 
Zakon o lokalnim izborima propisuje da izborna komisija u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta donosi i objavljuje ukupan izveštaj o rezultatima lokalnih izbora.
 
Ako se na pojedinim biračkim mestima sprovodi ponovljeno glasanje, rok za donošenje i objavljivanje ukupnog izveštaja o rezultatima računa se od zatvaranja biračkog mesta na kojem je glasanje ponovljeno.
 
Protiv ukupnog izveštaja o rezultatima lokalnih izbora podnosilac izborne liste ili birač mogu podneti prigovor izbornoj komisiji u roku od 72 sata od objavljivanja ukupnog izveštaja na internet stranici.
 
Odbornički mandati raspodeljuju se izbornim listama srazmerno broju dobijenih glasova, a broj mandata koji pripada izbornim listama utvrđuje se primenom sistema najvećeg količnika. U raspodeli mandata mogu učestvovati samo liste koje su osvojile iznad tri odsto glasova, dok taj cenzus ne važi za manjinske liste.

Komentari 20

  • Ralle

    03.06.2024 10:15
    E oni su svetlot ali sada ce se hijene ustremiti na njih do istrebljenja..narode moj zalim nas..
  • Marta

    03.06.2024 09:10
    Pokazali se!
    Novosadjani, Nislije su nam pokazale da imaju vise m****, pa vi sad blejite i uzivakte naredne 4 g. Stvarno treba da se stidimo!
  • DEc

    03.06.2024 01:47
    Da se pokrijemo po ušima do 2028 a i posle lagano. Ili da odemo kao oni pre nas... Kaze slaba izlaznost.. Pa više od 30% opozicionih birača živi preko ovaj brlog ih više ne zanima... A i nama ovde više preko glave svega kako god glasali pobedili su oni. Nema ljutiš. Galens će harati još dugo.. Videcemo sta su sledeće smislili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija