Opozicija u Nišu ušla u GIK: "Ne izlazimo dok ne pregledamo sav materijal"

Predstavnici opozicione liste "Biramo Niš" ušli su u prostorije Gradske izborne komisije u Nišu i kažu da neće izaći dok ne pogledaju izborni materijal jer sumnjaju na velike zloupotrebe.
Opozicija u Nišu ušla u GIK: "Ne izlazimo dok ne pregledamo sav materijal"
Foto: 021.rs
Kada sve pregledaju, kažu, podneće primedbe, pa i krivične prijave ako to bude potrebno, prenose Južne vesti. Zahtev za uvid podneli su i iz Grupe građana "Dr Dragan Milić" i oni poručuju da će braniti svaki glas.
 
Član Gradske izborne komisije u Nišu Andrej Stojanović prethodno je naveo da su opstruirani, odnosno da im je onemogućeno da ostvare uvid u biračke materijale.
 
Stojanović je naveo da su, zbog raznih spekulacija koje su prisutne juče i danas, odlučili da kao članovi izborne komisije pregledaju izborni materijal i u skladu sa zakonom izvrše uvid u sav materijal sa lokalnih izbora.
 
"U skladu sa tim smo jutros podneli zahtev da nam Gradska izborna komisija odobri uvid. Obavestili su nas mejlom da u 16 sati možemo da dođemo da izvršimo uvid. Došli smo na lice mesta i sekretar komisije nam nje rekao da ne možemo da izvršimo uvid, da ne dozvoljava", rekao je Stojanović za N1.
Na pitanje da li je dobio obrazloženje zašto ne mogu, Stojanović je rekao da im je predočeno "da nije po zakonu".
 
"Mi smo rekli da su uočene brojne nepravilnosti, da se mnogi na njih pozivaju. Pokazali smo primerak falsifikovanog zapisnika o radu jednog biračkog odbora i rekao sam da zbog tih nepravilnosti, otklanjanja svih sumnji, imamo prava da nam se dozvoli uvid. I po zakonu imali smo to pravo i na izbornu noć, ali zbog velikog obima rada to nije bilo moguće da sa svakog mesta izvršimo uvid", objasnio je on.
Prema njegovim rečima, zakon dozvoljava da se u roku od 48 sati dozvoli uvid, ali, kako je naveo, fizički su sprečeni i onemogućeno im je da to urade.
 
Upitan da li im je rečeno da dođu u nekom drugom terminu, Stojanović je rekao da je tražio da se donese pismena odluka o tome da se zabrani, međutim, kako je objasnio, zaposlena im je rekla da ona ne može da donese takvu odluku, da nema ovlašćenje.
 
"Sačinili smo službenu belešku o tome, ja ne znam da li ona potpisala ili nije, ali poenta je da nam je onemogućeno da kao članovi izborne komisije, koji su imali prava da na izbornu noć vrše uvid u sav materijal to učine. Sada je 48 sati nakon izbora i iako zakon dozvoljava i iako smo podneli zahtev, fizički nam je onemogućeno da to uradimo", rekao je Stojanović.
Predat zahtev GIK-u za uvid u izborni materijal 
 
Prethodno je pravni tim grupe građana "Dr Dragan Milić" predaoGradskoj izbornoj komisiji (GIK) zahtev za uvid u izborni materijal.
 
Predstavnica te grupe građana Milena Vakić je izjavila da će njihov fokus biti na devet džakova sa izbornim materijalom, za koje postoje indicije da sadrže neregularnosti.
 
"Govori se da su ti džakovi naknadno doneti. Ne želimo da prejudiciramo. Pregledaćemo materijal i sa drugim opozicionim strankama zajedno zaključiti da li je bilo neregularnosti ili ne", kazala je Vakić.
 
Rekla je da GIK, po zakonu, ima rok od 24 sata da pravnom timu grupe građana "Dr Dragan Milić" obezbedi uvid u izborni materijal.
 
Kako je navela, "po zakonu imamo pravo da pregledamo pet odsto izbornog materijala".
 
"Rasporedili smo se sa drugim opozicionim strankama koje su podnele zahtev za uvid u birački materijal kako bi pogledali što više izbornog materijala", izjavila je Vakić.
 
Prema njenim rečima, postoji volja svih opozicionara da se narodna volja sačuva.
 
Predstavnice koalicije "Biramo Niš", Dragana Milutinović i Ana Eraković kazale su danas da je ta koalicija podnela Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) zahtev za uvid u izborni materijal i da je rok za to 5. jun do 20 sati.
 
Milutinović, članica koaliconog prvavnog tima je kazala da će biti pregledano "ne samo devet spornih zapisnika", odnosno materijal sa devet biračkih mesta, već pedesetak zapisnika i sav izborni materijal sa njih.
 
"Imamo osnovanu sumnju da postoje velike zloupotrebe koje prekrajaju izbornu volju građana. Borimo se za svaki glas i za očuvanje volje građana", kazala je Milutinović.
 
Rekla je da su, po okončanju izbora, u 5 sati ujutru, članovi stalnog i proširenog sastava GIK dobili informaciju da je obrađeno 100 odsto izbornog materijala.
 
Međutim, sutradan u 12 sati im je saopšteno da nije pregledan sav materijal, jer je navodno "pukla" aplikacija, te da fale rezultati obrade devet zapisnika.
 
Milutinović je poručila građanima da budu strpljivi i istakla da pravni timovi preduzimaju sve što je u njihovoj moći kako bi sprečili krađu i dodelu jednog mandata Ruskoj stranci.
 
Saopšteno je i da će nakon uvida u birački materijal pravni timovi opozicije pisati prigovore, a ukoliko je potrebno i krivične prijave.
 
Zahteve za uvid u birački materijal podnela je i koalicija "Ujedinjeni - Nada za Niš", grupa građana "Dr Dragan Milić" i pokret "Kreni - promeni".
 
Predstavnici opozicije u Nišu su u izbornoj noći proglasili pobedu i saopštili da su osvojili 31 mandat od 61 mandata u gradskoj skupštini, dok je koaliciji oko Srpske napredne stranke (SNS) pripalo 29 mandata.
 
GIK je juče saopštila da naprednjaci sa koalicionim partnerima imaju 30 mandata i, s obzirom na to da ih je podržala Ruska stranka koja je osvojila jedan mandat, oni su proglasili pobedu.
  • Čarapan

    04.06.2024 20:36
    Opet....
    Bile su nepravilnosti u Nišu ja sam iz Kruševca gledao kako Marsovci sleću da glasaju za SNS.Srpska izreka kaže,,lošem k.......u svaka dlaka smeta,,
  • Ssy

    04.06.2024 19:46
    Super negativci
    Opozicija će se načekati. kRadikali su žilavi isto onoliko koliko su nepošteni.
  • Mare

    04.06.2024 19:34
    Kasno
    Dzaba vam, vrece su zamenjene, sve prebrojano i sredjeno. Dva dana im je trebalo da sve srede. Dzaba preturate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

SBB: Oseti slobodu uz EON pakete

SBB kompanija je danas započela novu marketinšku kampanju kojom predstavlja sve prednosti EON paketa, uz koje korisnici imaju jedinstveno iskustvo gledanja televizije, super brz internet i digitalnu f