I dalje traje provera izbornog materijala u Nišu: Na svakom biračkom mestu bilo nepravilnosti

Članovi pravnog tima koalicije "Biramo Niš" nastavili su jutros u Gradskoj izbornoj komisiji da pregledaju kompletan izborni materijal sa izbora održanih 2. juna.
I dalje traje provera izbornog materijala u Nišu: Na svakom biračkom mestu bilo nepravilnosti
Foto: 021.rs
Oni materijal pregledaju zbog "osnovane sumnje" da je došlo do prekrajanja izborne volje birača u tom gradu.
 
Članica pravnog tima "Biramo Niš" Ana Eraković izjavila je listu Danas da su za sada na svakom biračkom mestu pronašli nepravilnosti.
 
"Najmasovnije su one u vezi sa glasanjem ili navodnim glasanjem van kuće, gde potvrde biračkih odbora o tome da su izlazili na teren ne postoje, ili nisu potpisane od strane birača ili je potpis predsednika biračkog odbora isti kao potpis birača. Takođe, neki džakovi nisu bili zatvoreni, a dosta nevažećih listića je brojano kao da su važeći", kazala je Eraković.
Pravni tim koalicije "Biramo Niš" podelio se u dve grupe - jednu koja u GIK nastavlja uvid u birački materijal i drugu koja radi na prigovorima na izborne nepravilnosti, koji moraju da budu podneti GIK večeras do 20 časova.
 
Prema rečima Eraković, izborni materijal trebalo bi da pregledaju sve četiri opozicione organizacije - Grupa građana "Dr Dragan Milić", "Ujedinjeni - Nada za Niš", "Kreni-promeni" i "Biramo Niš".
 
Od juče od 16 časova to je činila samo koalicija "Biramo Niš", kojoj je najpre dozvoljen uvid.
Predstavnici "Biramo Niš" su pregledali izborni materijal juče do 20 časova, kada je prestao da im stiže, jer je, kako im je rečeno, isteklo radno vreme GIK. Oni su tada višem javnom tužiocu u Nišu podneli usmenu krivičnu prijavu protiv v.d. načelnice Gradske uprave za organe grada i građanska stanja Marine Janković zbog zloupotrebe službenog položaja, navodeći da je "radno vreme GIK tokom izbornog procesa 24 časa dnevno" i da su oni "sprečeni da zaštite izbornu volju građana".
 
Najavili su da neće napustiti sedište GIK, u kom će ostati "danima, pa i mesecima", sve dok im se ne omogući uvid u izborni materijal, na šta po zakonu imaju pravo.
 
Potom je došla predsednica GIK Danijela Milićević i rekla da će nastaviti da dobijaju izborni materijal.
 
Prema saznanjima Danasa, policija je 3. juna pred ponoć iz sedišta GIK, u Oficirskom domu, iznosila crne džakove i odvezla ih svojim vozilom, ali se još ne zna šta je bilo u džakovima, kao ni zbog čega i gde su odvezeni.
 
Opozicione organizacije su zatražile uvid u biračke spiskove nakon što je GIK 3. juna saopštila privremene rezultate, na osnovu obrađenog kompletnog izbornog materijala sa 197 biračkih mesta, prema kojima su koalicija oko Srpske napredne stranke i opozicija osvojile po 30 odborničkih mandata u Skupštini grada koja ima ukupno 61 odbornika.
 
U niškom SNS su nakon toga zvanično proglasili pobedu, navodeći da će formirati gradsku vlast sa manjinskom Ruskom strankom, koja je dobila jedan odbornički mandat.
GIK je u odluci o rezultatima izbora navela da je Grupa građana "Dr Dragan Milić" osvojila 16 mandata, "Biramo Niš" deset, a "Ujedinjeni-Nada za Niš" i "Kreni-promeni" po dva mandata.
 
Opozicija je prethodno proglasila pobedu, pozivajući se na zapisnike koji su stigli u GIK, a u koje su njeni predstavnici u toj komisiji imali uvid, kao i na prvobitne procene Cesida i Ipsosa.
 
Prema rezutatima koje poseduju opozicioni izborni štabovi, četiri opozicione liste imaju 31 mandat, koalicija oko SNS 29, a Ruska stranka jedan. 
  • Dida

    05.06.2024 11:16
    Boze,kakvi su to mozgovi,po cenu zla zele 100 posto, ne zele da cuju nauku, struku,neku novu misao,samo sta vodja kaze,to se izvrsi po zadatku za jednu noc. LJUDI MI SMO BOLESNI....
    Da li iko vidi srecne ljude,nasmejane,da putuju po svetu,na more,da se raduju necemu..napravili su od nas apaticne,tuzne ljude,i tako manipulisu nama,ugasili su svaku iskru radosti..poklopili su nas njihovim zlom...jedino lipa mirise u mom gradu..na radost

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija