Opozicija u Nišu: Pobedili smo, nećemo izbore, ni proteste na koje će poslati ljude u kapljačama

Opozicija je pobedila u Nišu, rezultati izbora to nedvosmisleno pokazuju tako da neće biti protesta, niti novih izbora.
To su danas istakli predstavnici niške opozicije u kojoj su grupa građana "Dr Dragan Milić", koalicija "Biramo Niš", pokret "Kreni-promeni" i koalicija "Ujedinjeni-Nada za Niš".
 
Doktor Dragan Milić, nosilac istoimene izborne liste, rekao je da niko u gradu nije negirao da opozicija ima 3.332 glasa više od aktuelne vlasti.
 
"Mi priznajemo rezultate koje je Gradska izborna komisija objavila rano ujutru. Sve što se naknadno dešavalo - to ne priznajemo. Idemo dalje, ne mogu da kažem do pobede, jer smo već pobedili, već da se ta pobeda verifikuje i potvrdi", istakao je Milić.
Povodom izjava da se u Nišu neće formirati vlast, tako da će biti novih izbora, Milić je rekao da izbore mogu da organizuju koliko puta hoće, ali bez opozicije.
 
"Izbori su završeni. Mi nećemo prihvatiti nove izbore i niko od nas na njih neće izaći. Izbori su završeni voljom građana Niša koji su rekli da Srpska napredna stranka više nema većinu. Besmisleno je da organizujete izbore na svaka tri ili četiri meseca, dok ne pobedite", naglasio je dr Milić.
 
On je rekao da opozicija neće podleći pritiscima da izađu na ulice i demonstriraju.
"Molimo sve naše birače da nam veruju. Nećemo da demonstriramo da pošalju neke svoje ljude u kapuljačama, da bacaju kamenice, da se raskrvave niške glave. To se neće desiti", izjavio je Milić.
 
Prema njegovim rečima, predstavnici četiri opozicione liste koje su prešle cenzus juče su na sastanku "koji je trajao otprilike tri minuta i 32 sekunde" dogovorili formiranje nove vlasti u Medijani, najvećoj niškoj opštini.
 
On je kazao da je u Medijani razlika u korist opozicionih lista više od 6.000 glasova, tako da će opozicija imati 15 odbornika, a bivša vlast imaće 12 odbornika.
 
"Medijana više neće biti mesto za uhlebljivanje partijskih ljudi. Dogovorili smo se da ukinemo 10 do 15 besmislenih funkcija", istakao je Milić.
 
Dodao je da će samo na plate i doprinose partijskih sekretara uštedeti možda i do 15 miliona dinara.
 
"Tako će biti i na nivou grada. Novac ćemo uputiti verovatno za udžbenike za decu, da naša deca ne budu diskriminisana u odnosu na decu Beograda. Pri tom, mi nismo osvetnici, oni ljudi koji su radili dobro ostaće na svojim funkcijama", izjavio je Milić.
 
Nosilac izborne liste koalicije "Biramo Niš" Đorđe Stanković rekao je da je opozicija pobedila u utakmici koju je Srpska napredna stranka (SNS) počela sa prednošću od pet golova.
 
"Za sve ono što se dešavalo od raspisivanja izbora do danas odgovorna je predsednica Gradske izborne komisije Danijela Milićević. Zakon je prekršen u mnogim stvarima, počev od fiktivnih listi na izborima, počev od Ruske stranke koja je kandidovana bez mogućnosti da se kandiduje i falsifikovala potpise", izjavio je Stanković.
 
On je rekao da je pravni tim opozicije uvidom u birački materijal konstatovao nepravilnosti na 52 biračka mesta.
 
"U moru nepravilnosti, posebno se izdvajaju primedbe na biračkim mestima gde se u zapisniku konstatuje broj izašlih birača koji se razlikuje od broja evidentiranih, na nekim nekim mestima broj birača evidentiranih u biračkom spisku je veći od glasačkih listića u izbornoj kutiji", rekao je Stanković.
 
On je kazao da će za sve uočene nepravilnosti podneti blagovoremeno prigovore GIK.
 
"Mi pre svega tražimo da se proglasi izborni rezultati koji je objavljen u 5 sati ujutru 4. juna i pročitan svim članovima Gradske izborne komisije (GIK). U tom trenutku SNS je imao 29 mandata, a Ruska stranka jedan mandat", izjavio je Stanković.
 
Prema njegovim rečima, naprednjaci su tada shvatili da će izgubiti izbore i prekinuli su sednicu GIK u pet sati ujutru.
 
"Sve što se dešavalo kasnije, a otvarani su džakovi bez prisustva članova biračkih odbora, bila je promena volje građana, aplikacija u koju su unosili podatke više nije funkcionisala", izjavio je Stanković.
Predstavnica koalicija "Nada - Ujedinjeni za Niš" Slađana Miletić rekla je da je ta koalicija oštećena za 600 glasova i obećala građanima da će pronaći gde su nestali ti glasovi.
 
"Mi smo pobedili i to nam niko ne može oduzeti", istakla je Miletić.
 
Predstavnik pokreta "Kreni-promeni" Dušan Anđelković je naglasio da je opozicija u Nišu pobedila i to nedvosmisleno.
 
"Odlučili smo se da se borimo pravnim putem, na civilizovan i dostojanstven način na koji će građani Niša biti ponosni. Protesta i nekih većih okupljanja neće biti, dok god ne iscrpimo sve moguće pravne osnove", istakao je Anđelković.
 
Pravni timovi opozicije od juče proveravaju birački materijal i imaju rok večeras do 20 časova da podnesu prigovore na uočene nepravilnosti.
  • Zoran

    06.06.2024 07:45
    Super.Sazovite sednicu skupštine što pre.
  • 9

    05.06.2024 16:42
    Naprdnjačine
    Pukli ste vi i drugde inače vas ne bi čuvala režimskostranačka policija u rabotama koje su u suprotnosti sa zakonom. Krili ste se po mišjim rupama uznemiravali ljude nedeljom i plaćali zemarama i ovdašnjoj sirotinji državnim novcem da glasaju za vas. Nije mi samo jasno gde vam je savest , svest ,duša jer ste to otkinuli od lečenja bolesne dece , pomoći penzionerima na ivici bede ,narodnih kuhinja , škola , vrtića , uređenja gradova i pomoći poljoprivrednicima ,a da bi sačuvali stranačke ghuzice i nepostojeća radna mesta. Nažalost sve je više mladih , čak poznajem neke srednjoškolce koji su mi učenici da su dali stražnjicu za 5000. To je samo dokaz da budućnost sa vama ne vide kad im je cena toliko niska .
  • Pogodi ko je

    05.06.2024 16:29
    U prevodu, ponovo se desila noc posle 5. oktobra kada 6. oktobar nikada nije dosao. Sluzba je bila vredna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Put Borisa Tadića: Ni svemir nije granica

Na poziciju nezavisnog neizvršnog direktora kompanije u oblasti svemirske tehnologije i zemaljskih aplikacija imenovan je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Sedište kompanije je u Hong Kongu.