Advokat iz Niša podneo krivičnu prijavu protiv GIK zbog izborne liste Ruske stranke

Advokat Čedomir Stojković podneo je Osnovnom sudu u Nišu krivičnu prijavu protiv članova GIK zbog, kako je naveo, zloupotrebe službenog položaja prilikom proglašavanja izborne liste Ruske stranke.
Advokat iz Niša podneo krivičnu prijavu protiv GIK zbog izborne liste Ruske stranke
Foto: 021.rs
On je kazao da GIK nija imala pravo da proglasi tu izbornu listu i da joj dozvoli da učestvuje na lokalnim izborima.
 
Rekao je da Zakon o lokalnim izborima jasno kaže da se manjinska izborna lista može podneti ako je njen cilj predstavljanje i zastupanje interesa nacionalne manjine, u skladu sa međunarodnim pravnim standardima.
"U Nišu nema ruske nacionalne manjine. U Nišu, po poslednjem popisu, živi samo 121 Rus, a u gradu od skoro 300.000 stanovnika, to nije nacionalna manjina", istakao je Stojković.
 
Kako je kazao, Zakon o lokalnim izborima propisuje da je Izborna komisija dužna da rešenjem odbije manjinsku izbornu listu, ako se ona podnosi radi izigravanja zakona, "odnosno izigravanja odredbe o cenzusu".
Naveo je i da je "upravo  to slučaj sa izbornom listom Ruske stranke u Nišu".
 
"Nijedan kandidat sa izborne liste Ruske stranke nije Rus, ni jedan funkcioner Ruske stranke nije Rus, tako da je jasno da lista nije ni podneta da bi se predstavljala ruska nacionalna manjina, već da bi se zaobišao zakon", kazao je Stojković.
 
Kazao je da je GIK "znala za sve te činjenice" i da je, kako je naveo, "uprkos tome  nezakonito dozvolila Ruskoj stranci da učestvuje na izborima kao stranka nacionalne manjine".
 
Prema njegovim rečima, zakon nalaže da se mandat koji je dobijen nezakonitim putem oduzme, a da se glasovi raspodele ostalim strankama "kao da fantomske liste nije ni bilo".
 
On je istakao da je krađa mandata krivično delo za koje se ide u zatvor. GIK u Nišu saopštila je u ponedeljak da je Ruska stranka na izborima za odbornike Skupštine grada dobila jedan mandat.
 
Predsednik Ruske tranke Tihomir Perić nakon toga je rekao da će u lokalnom parlamentu podržati koaliciju okupljenu oko Srpske napredne stranke, tako da će ta politička opcija sa osvojenih 30 mandata imati većinu u niškoj skupštini koja ima 61 odbornika.
 
Predstavnici opozicije priznaju rezultate izbora objavljene u izbornoj noći po kojima Srpska napredna stranka ima 29 odbornika, a opozicija 31 odbornika.
 
Pravni timovi grupe građana "Dr Dragan Milić", koalicije "Biramo Niš", koalicije "Ujedinjeni - Nada za Niš" i pokreta "Kreni promeni" od juče pregledaju materijale sa biračkih mesta i imaju rok do večeras do 20 sati da podnesu prigovore na odluku GIK.
  • Steva

    05.06.2024 18:08
    oj srrbijo med šljivama
    Dali je to probni balon ili su to rezultati samopregornog rada tome-diplome koji je kada je otišao u političku penziju otvorio kancelariju za saradnju sa rusima i kinezima ?
  • 9

    05.06.2024 17:56
    A đe je Zagorenka ?
    Sevalo je dosta na njenom nebu pa ju je zaglušilo i zaslepelo kada su u pitanju nepoštovanja zakona od napredne bagre . Ni poverenik se ne oglašava , njemu je voda u ušima od silnih kiša. Kraće takozvana državica , takozvani zakoni ,ali pravo nameštanje i pravo nepoštovanje zakona. Pravi nasilnici na novosadskim ulicama , dokumentovano prebijanje novinara i ništa .Nego po ustavu su izbori na čitavoj teritoriji drzave ,a niko ne spominje rezultate iz Republike Kosovo. Koliko se sećam po ustavu ona je još uvek sastavni deo takozvane srBije.
    Bravo za Nišlije probušili ste aždahu i bracu "rusa".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poskupljuje pretplata za RTS i RTV

Pretplata za RTS i RTV biće 50 dinara skuplja, predviđeno je predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.