Državni tužilac Kosova: Imamo dve godine da podignemo optužnicu za napad u Banjskoj

Vršilac dužnosti glavnog Državnog tužioca Kosova Besim Keljmendi je izjavio da optužnica za oružani napad u Banjskoj nije podignuta jer, prema zakonu, rok za podizanje optužnice je dve godine.
Državni tužilac Kosova: Imamo dve godine da podignemo optužnicu za napad u Banjskoj
Foto: Beta/AP
"Zakonski rok za podizanje optužnice je dve godine, sa mogućnošću produženja u komplikovanim slučajevima za još godinu dana, ali to zahteva sud", rekao je Keljmendi za prištinsku agenciju Kosovapress.com.
 
Naoružana grupa iz Srbije, predvođena Milanom Radoičićem napala je 24. septembra 2023. godine u Banjskoj Kosovsku policiju i ubila narednika Afrima Bunjakua.
Kosovska policija je na taj napad odgovorila likvidacijom tri pripadnika naoružane grupe.
 
Radoičić je pobegao u Srbiju i priznao da stoji iza napada.
Prošlo je više od osam meseci od napada u Banjskoj, ali još uvek nema optižnice.
 
Čelnici državnih institucija i analitičari kritikovali su Državno tužilaštvo zbog nepodnošenja tužbe.
 
Premijer Aljbin Kurti na konferenciji za medije u decembru 2023. godine, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Dželjalom Svečljom, kritikovao je Tužilaštvo rekavši da uprkos činjenicama koje su dale bezbednosne institucije, Tužilaštvo nije podiglo nijednu optužnicu za napad u Banjskoj.
 
"Bio je niz činjenica, dovoljno dokaza za podizanje optužnice, ovo je bila godina kriminalnih napada, postoje neslaganja između informacija, činjenica i optužnica na drugoj strani. Ovu prazninu ne može da popuni Vlada, to je na Tužilaštvu, ja sam tu da pomognem, a oni su tu da rade", rekao je Kurti.
 
Evropski parlament je 19. oktobra 2023. najoštrije osudio napad na policiju u Banjskoj 24. septembra, nazvavši ga terorističkim napadom i zatražio odgovornost od Srbije.
  • Heruvim

    05.06.2024 19:58
    Hehe
    Tada će biti u sastavu Srbije i formalno pravno !
  • Novinar X

    05.06.2024 19:36
    Kasno paljenje
    "Imamo dve godine da podignemo optužnicu za napad u Banjskoj .."
    - Vrlo neozbiljno ! Trebalo ju je podici posle 2 nedelje, kad su se skupili svi dokazi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.