Rok za podnošenje prigovora istekao: "Opozicija u Nišu prijavila teže povrede izbornog procesa"

Večeras u 20 sati zvanično je istekao rok za podnošenje prigovora, a opozicija u Nišu, kako javlja reporter N1 uglavnom je uspela da prijavi zabeležene nepravilnosti.
Rok za podnošenje prigovora istekao: "Opozicija u Nišu prijavila teže povrede izbornog procesa"
Foto: 021.rs
Sve liste koje su učestvovale na lokalnim i gradskim izborima u Nišu imale su rok do večeras u 20 sati da podnesu prigovore.
 
Advokatica Dragana Milutinović, sa liste "Biramo Niš" izjavila je za N1 da su sve opozicione partije uspele da, posle uvida u izborni materijal, podnesu prigovore na sve uočene nepravilnosti.
"I pored svih opstrukcija sa kojima smo bili suočeni prilikom kontrole izbornog materijala, uspeli smo da pregledamo oko 80 odsto biračkog materijala, to je jako puno materijala za kratko vreme. U tome su učestvovali predstavnici cele opozicija, dobro smo se organizovali, inače ne bismo uspeli da sve pregledamo u jednom danu. Verujem i da su sve opozicione liste uspele i da predaju svoje prigovre GIK-u", izjavila je Milutinović.
Upitana, na kakve nepravilnosti je opozicija podnela prigovore, Milutinović je istakla dva najdrastičnija primera.
 
"Jedan od najdrastičnijih primera kršenja izbornog zakona je slučaj zapisnika, koji se po okončanju izbornog procesa sačinjava u više primeraka. Prve tri liste dobijaju po jedan primerak. Naša lista – Biramo Niš kao drugoplasirana lista, dobila je svoj primerak zapisnika, uredno potpisan od strane članova biračkog odbora i u kojem piše da je Ruska stranka osvojila pet glasova na tom biračkom mestu. Samo nekoliko sati kasnije, na internet strani Republičke izborne komisije objavljen je taj isti skenirani dokument na kojem je broj pet vidljivo prepravljen u broj šest. To je teža povreda izbornog procesa, i ovo nije jedini slučaj", ispričala je Milutinović.
 
Ona je navela i da je bilo i drugih grubih kršenja pravila u izbornom procesu.
 
"Još jedan od drastičniji primer kršenja izbornih pravila zabeležen je na biračkom mestu Medijana broj 18, gde je u izbornoj kutiji bilo znatno više listića u odnosu na broj upisanih glasača u birački spisak. U biračkom spisku je bilo upisano oko 590 birača, a u kutiji je bilo 613 listića. Takvih slučajeva je bilo na mnogim biračkim mestima", dodala je ona.
 
Istakla je i da opozicija poštuje izbornu volju građana, kao i da su građani rekli svoje.
 
"Imamo više od 3.000 glasova više od vlasti. Rok je sada 72 sata da GIK odluči po našim prigovorima. Nadam se da će GIK da poštuje i zakon i izbornu volju građana Niša", dodala je Milutinović.
  • dz0

    06.06.2024 01:53
    a odakle SNSu prazni glasacki listici da dodaju preko broja?
    gde se stampa to?? ciji kadar, koje stranke,.... pa znate sta Kinezi rade za takve stvari, ako vec sve prepisujemo sa Istoka sada, pa ne salju na robiju nego pred streljacki vod!!

    pa zna se ko moze samo da ima pristup stampanom materijalu za izbore i gde je stamparija i ko su ti ljudi... ovo je alarmantno
  • Zovem se Stevo

    05.06.2024 22:51
    INAČE
    Dr Milić iz Niša je VRH.
  • R49

    05.06.2024 22:43
    Retka sorta
    Ne treba se mnogo nadati. Nazadnjački obraz je tvrđi o teflona, a kradu i lažu gde stignu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Da li Vučić ide na samit BRIKS-a?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će najkasnije do 21. oktobra obavestiti javnost da li će prihvatiti poziv Vladimira Putina da učestvuje u radu samita zemalja BRIKS-a.