Pravila EU za litijum iz Srbije: Mora da zadovolji ekološke standarde vađenja rude

Litijum iz Srbije neće moći da se uvozi na tržište Evropske unije ukoliko nije zadovoljio ekološke standarde vađenja rude koji važe u EU.
U Komisiji ističu da, u pogledu ekoloških standarda koji se primenjuju na rudarske projekte, Srbija kao zemlja kandidat progresivno usklađuje svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU, uključujući i oblast ekološke politike, "koja uključuje standarde i pristupe koji su najstroži u svetu", objavio je danas N1 pozivajući se na odgovor  koji je dobio od službe za medije Evropske komisije.
 
"Pored toga, održivost, odnosno primena visokih ekoloških, društvenih i dobrih praksi upravljanja je preduslov za bilo kakvu bližu saradnju sa EU. Štaviše, svaki proizvod, poput baterije za električna vozila ili materijali – bez obzira na njihovo poreklo – stavljeni na tržište EU moraju biti u skladu sa zakonima EU, uključujući pravila o održivosti i zaštiti životne sredine”, navedeno je u odgovoru iz EK redakciji N1.
Nedavno je evropski komesar za "Zeleni plan" Maroš Šefčovič izjavio da se uklanjaju poslednje pravne prerpeke za trgovinsko partnerstvo EU-Srbija u vezi sa litijumom odnosno drugim kritičnim sirovinama, što je izazvalo nedoumicu po više osnova uključujući i pitanje eksploatacije napuštenog projekta Jadar u zemlje Evropske unije.
 
Na pitanje o kojim preprekama se radi, nije naveden precizan odgovor, već je pomenuto potpisivanje pisma o namerama, što je urađeno 22. septembra 2023. godine – o strateškom partnerstvu između EU i Srbije o kritičnim sirovinama i baterijama.
 
To je, po Evrospkoj komisiji "predstavljalo važan korak ka stvaranju održivog i konkurentnog ekosistema e-mobilnosti u Srbiji".
"Na osnovu pisma o namerama, Komisija predlaže uspostavljanje Memoranduma o razumevanju između EU i Srbije kojim se uspostavlja strateško partnerstvo o održivim sirovinama, lancima vrednosti baterija i električnim vozilima. Komisija nastavlja razgovore sa Srbijom na ovu temu", navedeno je u odgovoru EK.
 
Iako postoji planovi, rudnik litijuma kakav je bio planiran u Jadru ne postoji. Ne postoji ni ekstrakcija iz soli, vode.
 
U Komisiji podsećaju da je litijum neophodan materijal za proizvodnju baterija i samim tim ključan za uspešnu transformaciju automobilske industrije i smatra se strateškom sirovinom prema novom Zakonu o kritičnim sirovinama.

"Od 2020. godine, nakon Komunikacije o kritičnim sirovinama, Komisija zajedno sa državama članicama prati održive ili potencijalno održive projekte kritičnih sirovina u EU. Zaista, litijum nije jedinstven u Srbiji. Postoje projekti u različitim fazama zrelosti u brojnim državama članicama, uključujući Austriju, Češku, Francusku, Nemačku, Grčku, Italiju, Irsku, Portugal, Španiju i Švedsku", ističe EK u odgovoru za portal N1.

  • Mlad i zelen

    12.06.2024 12:15
    Sta to bese Rio Tinto?
    Smejurija. Prvo može da se kopa (DOS-a 2004-12, SNS 2012-22) pa ne može pod pritiskom javnosti (2022-23) pa će ipak moći (2023-). Prvo može po anglo-saksonskim (RT) standardima, pa ne može ni po kakvim standardima a sad će moći po EU standardima ukoliko “odrźivo (zeleno) kopanje” garantuju EU firme koje dodju u lancu snabdevanja. Umesto da se formiralo telo od apsolutno najboljih domaćih/stranih stručnjaka iz oblasti rudarstva da kažu da li postoji takav vid kopanja i koliko to sve košta pa da izadju na javnu konferenciju i otvore javnu debatu. Sve ostalo je prašina u oči.
  • Mixa

    09.06.2024 00:23
    Ahaaaa
    Dakle, isteracemo kineze, jer nisu po EU standardu, a onda cemo mi sa Zapada da trujemo Srbiju, ali po standardu. Ma bravo bre...! Sram vas bilo!
  • Simbad

    07.06.2024 20:20
    Licemerje i samo licemerje
    Puna je EU kojekakvih propisa ali evo npr. nasi izbori su im sasvim ok a svi znamo da nisu. Tako bi bilo i sa rudnikom, kopaj i truj Srbiju nemilice i pricaj o zelenoj agendi po EU. Bio sam poprilično evropski nastrojen ali u zadnjih 12 godina razbili su mi svaku iluziju. Pljačkaši bili i ostali, ništa više od toga. Naša vlast je nazalost marionetska i toga moramo biti svesni pre nego sto stvarno bude kasno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija