Dodik: Srbije se pod Vučićem oslobodila stranog tutorstva

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je jedina alternativa srpskom narodu "da svoje postojanje veže za svoj državni i nacionalni interes".
Dodik je dodao i da se Srbija, pod vođstvom Aleksandra Vučića, oslobodila stranog tutorstva. 
 
Na manifestaciji centralnog obeležavanja Prvog svesprskog sabora "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska", Dodik je rekao da su se Srbi u BiH uvek stideli kada su ih zvali bosanskim Srbima.
"Mi nikada nismo bili bosanski Srbi. Stideli smo se toga, zato što nas neko tako zove, mi smo Srbi i svuda gde živimo samo smo pripadnici jednog jedinstvenog naroda. I kroz borbu svih ovih godina, decenija, našao se čovek koji je stao na čelo Srpskog naroda i Srpske države, predsednik Aleksandar Vučić koji je bez oklevanja u zavetnom odnosu prema narodu stao da vodi narod u teškim godinama oporavka i stabilizacije srpske države", poručio je Dodik. 
Naglasio je da jača Srbija znači i ponos svakog Srbina gde god se nalazi.
 
"I zato smo danas ovde na saboru našeg ujedinjenja, našeg postojanja. Danas, ranije u toku dana, doneli smo istorijsku deklaraciju koja jasno analizira današnje stanje našeg naroda i ukazuje na ono što jeste i treba da bude naša akcija u budućnosti. Sve to ne bi mogli i Srbija se ne bi uzdigla da nije bilo, naravno, upornog rada predsednika Vučića i ja vam se zahvaljujem za potpuno podršku i razumevanje za poziciju Republike Srpske", istakao je Dodik. 
 
On je kao ključnu reč naveo mir.
 
"Očuvati mir, očuvati mir po svaku cenu, ali jednako tako borbeno se odnositi prema našim ciljevima, ne dozvoliti da nam drugi to nameću. Danas je Srbija pod vođstvom Vučića oslobodila stranog tutorstva i ambasada koje su upravljale političkim životom Srbije. Danas Srbija može slobodno da kaže što hoće, danas Srbija je uvažena i danas Srbija može da kaže jasno da se nalazi i da podržava Srbe gde god oni bili", poručio je Dodik.
 
Kako je rekao, Aleksandar Vučić je uložio gotovo nemogući napor i obezbedio da se čuje naš glas i u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, gđe su, kako je rekao, veliki naučeni da prema malima se odnose sa ignorancijom.
 
"Učinio je nemoguću stvar. A to je da je animirao značajni deo svetske organizacije koja nije glasala za istu rezoluciju ili nije bila tu ili je bila uzdržana. 109 zemalja u odnosu na 84. To nije većina svetske organizacije. I da nije bilo buđenja Srbije po tom pitanju, danas bi naša nerođena deca mogla da već imaju etiketu genocidnog naroda", naglasio je Dodik.
 
Istakao je da bi tako, upravo oni koji su genocid činili nad nama, oprali svoju istoriju genocida. 
 
"Oni koji su u dva svetska rata prošlog veka gotovo prepolovili srpski narod, a to su Nemci, su sramno bili za te rezolucije", poručio je predsednik RS. 
Ocenio je da je današnji dan važan ne samo za ovu generaciju, već i za  mnoge generacije koje dolaze.
 
"U danu koji treba da razumemo da je srpski narod savladao prepreke u borbi za svoj identitet i za svoje pravo na odluku. Ključna srpska reč našeg života i našeg postojanja je sloboda. Za slobodu, kroz vekove, Srbi su dali mnogo žrtava. To je značilo boriti se za slobodu, značilo je stradati. Srbi nikada nisu oklevali i nikada nisu bili sebični", rekao je Dodik. 
 
On je dodao da su Srbi tu slobodu dali drugim narodima, i onima koji su na kraju prošlog veka, tako, kako je rekao, bezočno otišli i pokušali da Srbe naprave remetilačkim narodom i onim s kojim ne mogu da žive. 
  • Boro iz Pobede

    09.06.2024 07:31
    Ne mogu ovakvu manifestaciju da zamislim bez Vulina i njegovog istorijskog govora!
  • BRICS no Alternativ

    08.06.2024 23:21
    Posle Poglavlja 35 i izglasavanja rezolucije o Srebrenici u UN, Vučić nije učlanio Srbiju u BRICS ?
    Treba oterati Vučića koji je postao kočnica i smetnja Srbima i da dovedemo onog koji će Srbiju i RS da učlane u BRICS.
  • Jan o

    08.06.2024 21:51
    Aaaa
    aaa predCednik/upravnik kazamata - HIL? Sta je sa njim, sto nije dosao na skup, inace sedi iza AV. Pitam za drugara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija