Deklaracija Srbije i RS i "srpski narod kao jedinstvena celina": Šta piše u dokumentu?

"Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda", koju su u Beogradu usvojile vlade Srbije i Republike Srpske, sastoji se od 49 tačaka.
Kako piše N1, u ovom dokumentu se između ostalog navodi da "srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu, da je naziv naroda jedan i da ga je nemoguće menjati". 
 
Sabor, kako se ističe, očekuje punu realizaciju procesa nacionalnog pomirenja i prevazilaženja istorijskih podela unutar srpskog naroda.
Svesrpski sabor, kako je navedeno, konstatuje i da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Republike Srbije i insistira na korišćenju punog naziva južne srpske pokrajine – Kosovo i Metohija.
 
Sabor, dodaje se, izražava pijetet prema svim žrtvama stradalim tokom rata u Bosni i Hercegovini, kao i svim žrtvama postradalim u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.
Svesrpski sabor, kako piše, ne podržava Rezoluciju o Srebrenici za koju su glasale 84 države u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.
 
Konstatuje se i da je Republika Srpska zadovoljna visokim stepenom autonomije definisanim Dejtonskim mirovnim sporazumom i stoga se  insistira na suštinskom i formalnom provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.
 
Deklaracija dveju vlada je doneta na sednici u okviru "Svesrpskog sabora" koji se pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" danas održava u Beogradu.
 
Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević istakao je da je Deklaracija "od izuzetnog značaja za srpski narod".
 
"Kada budete videli o čemu se radi, biće svima jasno koliko je ovo važno za naš narod, kako u Srbiji tako i u Republici Srpskoj", rekao je Vučević.
Vučić je, najavljujući događaj, rekao je da će to biti velika mafestacija sa ciljem da se pokaže jedinstvo i poštovanje Dejtonskog sporazuma.
 
Sve tačke deklaracije i tekst u celini pogledajte OVDE.
  • Spiridon Kopicl

    10.06.2024 14:34
    Pocelo je sa "Velikom Srbijom" , a zavrsava se sa "Svesrpskim saGorom"
  • hzh

    08.06.2024 21:28
    @Neo NSovac
    "Ali ovo nije o Srpstvu prica nego da se spoji bagra i da muze resurs kao sto je Vojvodina lakse a ne da se daruje kinta"...

    U pravu ste, ali to da je Vojvodina jedna velika žitnica nije ništa novo.

    Novo je to da je u R.Srpskoj pronađeno milione tona litujuma,minimum duplo više nego u Jadru u Srbiji.
  • Žan Lafit

    08.06.2024 20:49
    Bravo
    Za tekst gospodine Paneuropean! Svaka reč udara tamo gde treba.... nadam se da ćete još ovde pisati. Ovo je veeelika istina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija