Malinari u nedelju blokiraju petlju kod Požege: Nezadovoljni otkupnim cenama voća

Predsednik Udruženja proizvođača malina "Vilamet" Mileta Pilčević rekao je da će se proizvođači tog voća iz Arilja i okoline blokirati drumsku petlju kod Požege.
Malinari u nedelju blokiraju petlju kod Požege: Nezadovoljni otkupnim cenama voća
Foto: 021.rs
Kako je rekao, malinari će u nedelju, 9. juna, održati protesnu vožnju i blokirati drumsku petlju jer su nezadovoljni otkupnom cenom od 250 dinara po kilogramu malina.
 
Proizvođači se dogovaraju preko društvenih mreža, okupljanje je u Arilju u podne, a protest će trajati oko dva sata.
"Nismo prihvatili otkupnu cenu malina od 250 dinara za kilogram, već tražimo 350 dinara. Ja sam na sastanku u Vladi Srbije sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem 5. juna rekao jasno da ne prihvatamo tu cenu i iznenađen sam kada sam čuo na povratku iz Beograda kući da je on dao izjavu da je postignut dogovor", rekao je Pilčević za Betu.
 
Martinović je, posle tog sastanka s predstavnicima "Vilameta" i Asocijacije proizvođača malina Srbije, koja takođe nije prihvatila tu cenu, rekao da je postignut dogovor, a na konferenciji za medije naveo da je postignut dogovor sa većinom proizvođača i otkupljivača. 
 
Pilčević je rekao da ne zna sa kojim proizvođačima je Martinović dogovorio tu otkupnu cenu, ali da je na konferenciji za medije, kada je Martinović ponovio da je postignut dogovor, pored njega bio Milan Đukić koga je Udruženje "Vilamet" isključilo iz članstva.
 
Vlada Srbije sigurno ima snimak sa sastanka 5. juna i može, rekao je Pilčević, da vidi da proizvođači nisu prihvatili cenu od 250 dinara, ni raspodelu dobiti posle izvoza malina u odnosu 60 prema 40 odsto u korist proizvođača.
 
"Od čega će naše porodice da žive i čekaju da otkupljivači izvezu maline da bi tek tada sa nama delili dobit", pitao je Pilčević.
 
Istakao je da su ove godine mraz i loše vereme uništili deo roda i da se ne može pri utvrđivanju proizvođačke cene prihvatiti računica Instituta za voćarstvo u Čačku.
Po proceni Instituta za voćarstvo u Čačku, za 10 tona prinosa maline po hektaru trošak proizvođača iznosi 240 dinara po kilogramu, za prinos od 12 tona taj trošak je 200 dinara, a za 15 tona 160 dinara po kilogramu.
 
Proizvođač maline iz sela Bogojević kod Arilja Dragan Krčevinac rekao da će učestvovati u protestu jer je ogorčen kao i ostali proizvođači.
 
"Mi ovde živimo od maline, nemao platu ministra, ne živimo u 'Beogradu na vodi'. Zaradu od 60.000 evra iz Francuske uložio sam u proizvodnju malina i sada treba da se rvem oko cene sa monopolistima, vlasnicima hladnjača", rekao je Krčevinac.
  • Slobodan

    08.06.2024 23:23
    Preduzeće
    Moji malinari. Zasto bi vama bilo ko garantovao cenu. Lepo Vi napravite preduzeće( neka se udruži više Vas) platite ćoveka koji će da vam to vodi. Preduzeće prodaje malinu, napravite hladnjaču. Imate proizvodnju, hladnjaču i preduzeće preko kojeg prodajete. Sve ide Vama. Onda svi treba da blokiraju.
  • Novosadjanin

    08.06.2024 22:14
    Prosao voz
    Vidimo se za sledece izbore 2028....sta ste trazili to ste i dobili....a sad udri milicijo
  • Drndalo

    08.06.2024 21:26
    Malinari već 20 godina nisu zadovoljni otkupnom cenom malina. Potpuno opravdano se može postaviti pitanje zašto, onda, uporno nastavljaju da ih gaje. Isto tako se može postaviti pitanje kada će se dozvati u pamet i shvatiti da ni država ni ovaj narod nisu ti koji maline otkupljuju nego privatni vlasnici hladnjača. Neka organizuju proteste tako što će blokirati njih. Ovako samo maltretiraju sve nas, običan narod, koji sa čitavom tom pričom nema nikakve veze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija