Od početka godine 24 krađe na prugama: Lopove teško uhvatiti, a kazne male i uglavnom uslovne

Još jedna krađa kablova na novobeogradskoj železničkoj stanici. To je 24. krađa na železničkoj infrastrukturi od početka godine.
Od početka godine 24 krađe na prugama: Lopove teško uhvatiti, a kazne male i uglavnom uslovne
Foto: 021.rs
Podaci pokazuju da se godišnje tek nekoliko počinilaca uhvati. Mogu li strože kazne i kvalifikacija krivičnog dela kao izazivanja opšte opasnosti sprečiti ovakve krađe?
 
Lopovi su ukrali 50 metara kablova i to pod naponom. Do sada su verovatno i istopljeni, a bakar prodat. Otkupna cena mu je od 750 do 850 dinara po kilogramu, piše RTS.
 
"Ovo je 24. krađa na elektrotehničkim postrojenjima železničke infrastrukture na čitavoj teritoriji Srbije od početka godine, a ovakve krađe su nešto što se često dešava i na evropskim železničkim prugama", kaže Nenad Stanisavljević iz Infrastruktura železnice Srbije.
Međutim, kazne u drugim državama su strože, kažu upućeni, a ovo delo se negde kvalifikuje i kao teroristički akt. 
 
S obzirom na to da se vozovi kreću brzinom od 200 kilometara na sat, ove krađe mogle bi da izazovu teške posledice. Od izmene zakona 2013. ovo delo se tretira kao teška krađa.
 
"Vi zapravo dovodite u opasnost život i telo putnika, dovodite u opasnost i imovinu velikog obima, tako da to ne može biti to krivično delo", objašnjava advokat Aleksandar Radivojević.
Stanisavljević ističe da su u dispečerskim centrima ta oštećenja odmah signalizirana, kao i da se brzo reaguje.
 
"Ovo je dokaz da šta god da se desi, sistem je brzo reagovao, brzo se prešlo na drugi režim funkcionisanja, tako da su putnici i pored ove krađe potpuno bezbedni", dodaje Stanisavljević.
 
Počinioci su dobro uvežbani. Imaju opremu i znaju gde da preseku kabl. Iako je pruga pod video-nadzorom, teško im je ući u trag. Čak i veliki reciklažni centri ne mogu lako da utvrde poreklo metala koje donose fizička lica. Na većini otpada se traži lična karta prilikom prodaje sekundarne sirovine, ali često prodavci i otkupljivači rade zajedno. Bakar se, nezvanično, često proda po ceni iznad tržišne.
 
"Ovo delo, ovaj način krađe, može se suzbiti samo tako što će ta kvalifikacija biti kvalifikacija izazivanja opšte opasnosti", poručuje advokat Radivojević.
 
U toku godine dogode se na desetine krađa, ali podaci pokazuju da se godišnje tek nekoliko počinilaca uhvati. Za ovo delo predviđena je novčana i kazna zatvora do pet godina. Ali, u većini slučajeva, kažu upućeni, kazna bude uslovna.
  • /

    09.06.2024 18:32
    /
    a tek koliki su lopovi ti koji su ih izgradili.
    cena tih par kablova nije nista.

  • Idea

    09.06.2024 18:31
    Naterati ih da nose šinu dva po dva.
  • Slobodan

    09.06.2024 18:13
    Cu
    Drastične kazne !Tri god. Min. Da se kiseli i da se opameti. Kakav uslov.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.