CINS: Orlović 2014. dobio upozorenje pred otkaz zbog prijave za seksualno uznemiravanje

Bivši dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) Ilija Vujačić 2014. godine izrekao je upozorenje pred otkaz profesoru Slaviši Orloviću zbog prijave za seksualno uznemiravanje.
Ovu prijavu je podnela jedna od studentkinja, ali je kasnije povukao to upozorenje zbog kompromisa koji je dogovoren, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
 
Podsetimo, Savet FPN trebalo je da glasa o izboru Orlovića za novog dekana 7. juna, ali su zbog prijave za seksualno uznemiravanje, glas protiv takvog izbora podigla udruženja za prava žena, sadašnji i bivši studenti i studentkinje. Aktuleni dekan FPN Dragan Simić je u pismu Savetu naveo da u arhivi nema pravosnažnih odluka protiv Orlovića u pogledu seksualnog uznemiravanja, niti postupaka koji su u toku.
Vujačić je potvrdio da je prijava studentkinje, u kojoj je opisala detalje događaja, stigla do njega i da je na osnovu nje delovao i 5. februara 2014. izdao upozorenje pred otkaz Orloviću.
 
"Upozorenje sam izdao zbog uznemiravanja studentkinje. Procenio sam da je njen iskaz tačan i praktično mi ništa više nije trebalo. Orlović je u svoju odbranu neuverljivo dokazivao da su se samo jednom čuli i da je to tendenciozno interpretirano", naveo je Vujačić.
Međutim, prema Vujačićevim rečima, on je sve vreme trpeo pritiske od drugih kolega i zajedničkih prijatelja van fakulteta da se Orlović ne kazni, što Orlović negira.
 
U februaru je na sednici Saveta FPN Orlović smenjen sa mesta prodekana. Formalno, razlog je bila loša komunikacija sa dekanom. Međutim, Vujačić kaže da je tome prethodio njegov dogovor sa studentkinjom koja je Orlovića prijavila.
 
"Pitao sam koleginicu da li bi ona bila zadovoljna, da li bi neku satisfakciju imala ako bi on bio smenjen sa mesta prodekana i ona se s tim složila. Ja sam na to išao - da ga smenim", kazao je Vujačić.
 
I Stojiljković i profesor Đorđe Pavićević koji je u tom trenutku bio prodekan, potvrđuju da je to bio kompromis, a Orlović tvrdi da su pravi razlozi navedeni u samoj odluci.
 
"Razlozi za smenu navedeni su u odluci. Tadašnji predsednik Saveta Fakulteta, Zoran Stojiljković je učestvovao u donošenju i potpisao odluku Saveta u kojoj nema navoda koji danas iznosi", rekao je Orlović.
 
Stvar kompromisa je, prema Vujačićevim rečima, bilo i to što je povukao upozorenje pred otkaz koje je izdao Orloviću, zvaničnu odluku u kojoj se govori o prijavljenom slučaju uznemiravanja.
 
Za CINS su Vujačić i drugi profesori potvrdili da je kao kompromisno rešenje tada odlučeno da se Orlović smeni sa mesta prodekana, ali da se kao formalni razlog navede nedostatak komunikacije sa dekanom, iako je to zapravo učinjeno zbog pomenute prijave podnete protiv njega.
Slaviša Orlović je za CINS kazao da su pravi razlozi navedeni u samoj odluci i da je on zbog izdatog upozorenja tužio Fakultet Drugom osnovnom sudu u Beogradu, te dodao da navodi iz predstavke koju je podnela studentkinja nisu bili tačni.
 
Nakon ovog slučaja, na FPN je donet pravilnik o zaštiti od seksualno uznemiravanja.
 
Nekoliko desetina studenata FPN okupilo se u 7. juna u zgradi tog fakulteta u znak protesta zbog mogućeg izbora profesora Orlovića za dekana.
 
Orlović, koji je na sednici Saveta fakulteta navodno izabran za novog dekana (mada na njoj nije dobio većinsku podršku), izjavio je u subotu da podnosi ostavku, uz obrazloženje da "ne želi da deli fakultet".
  • zgađen

    11.06.2024 22:45
    Ustaljena praksa
    Sad će orlović da podnese tužbu za uvredu časti, a sud će da mu izađe u susret.
  • MK

    11.06.2024 22:44
    samo se pitam
    "Procenio sam da je njen iskaz tačan i praktično mi ništa više nije trebalo".
    Ako je ovo dovoljno za opštu osudu bilo koga i za bilo šta, onda nešto ozbiljno nije u redu sa nama, našim rezonovanjem i našim odnosom prema drugima, da se i ne govori o pravu, moralu i sličnim kategorijama.
  • Goran NS

    11.06.2024 22:19
    Sto bi "neko" rekao, pa sta
    :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija