Utvrđeno: Nestorović prekršio zakon, od njega se očekuje da se izvini Romima i Romkinjama

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković donela je mišljenje da je narodni poslanik Branimir Nestorović rasističkim izjavama o Romima i Romkinjama prekršio zakon.
Kako je saopštila Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11, poverenica je utvrdila da je Nestorović svojim izjavama iznetim na televiziji sa nacionalnom frekvencijom prekršio zakon i da je dužan da se javno izvini Romima i Romkinjama.
 
Poverenica je odlučivala po pritužbi koju je protiv ovog narodnog poslanika podnela Inicijativa A 11, a nakon što je na TV Happy uputio diskriminatorne izjave koje se, kako navodi ova organizacija, podudaraju sa "podjednako zabrinjavajućim stavovima o Romima koje je prethodno izneo u Narodnoj skupštini".
"Nestorović, koji je nakon pandemije političkim angažovanjem postao narodni poslanik i kome je deo građanki i građana poverio svoj glas, u emisiji 'Dobro jutro' izjavio je: 'Vidi, evo sad ću ti ispričati nešto pošto stvarno došlo je do kraja, kad moramo da se ko Cigani ono na suđenju...', čime je iskoristio priliku da reč 'Cigani' upotrebi pogrdno i u skladu sa široko rasprostranjenim stereotipima koji vladaju o pripadnicima romske nacionalne manjine", navode iz ove inicijative.
 
A 11 podseća i da je prethodno u sali Narodne skupštine predstavnike opozicije nazvao "Ciganima", a njihovo ponašanje opisao kao "ciganija", otvoreno šaljući rasističke i diskriminatorne poruke o Romima i Romkinjama.
"Nestorović je ovakvim ponašanjem teško prekršio Zakon o zabrani diskriminacije, zaključak je i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, koja u mišljenju ističe da javni funkcioneri i javne ličnosti imaju posebnu odgovornost za javno izgovorene reči i treba da imaju pojačanu svest da svojim izjavama ne smeju da podstiču predrasude i stereotipe", navodi se u saopštenju.
 
Poverenica je preporučila Nestoroviću da se pisanim putem javno izvini Romima i Romkinjama, čija je prava povredio, a ukoliko ne postupi po preporuci, biće doneto rešenje o izricanju mere opomene.
 
"Inicijativa A 11 nikad neće propustiti priliku da se oglasi o povredi prava marginalizovanih građana i građanki Srbije. Romi su među najugroženijim i najdiskriminisanijim grupama u našoj zemlji, što dokazuje ne samo zvanična statistika pritužbi nadležnim nezavisnim  telima za zaštitu ljudskih prava, već i česti slučajevi verbalnog nasilja i omalovažavanja kojima svedočimo u medijima", ističu oni.
Dodaju i da je dokaz da je ovakvo ponašanje dopušteno na televiziji sa nacionalnom frekvencijom koliko je rasizam duboko ukorenjen u društvu, naizgled bez ikakvih posledica po odgovorne.
 
"Nereagovanje na javno iznošenje ovako pogrdnog stava dodatno jača predrasude i stereotipe prema Romima, što dalje podstiče širenje rasizma i diskriminacije - zbog čega ne smemo da ćutimo", dodaje A 11.
  • Slucaj

    13.06.2024 14:59
    A dobro, bice nagradjen mestom ministra za nacionalne manjine ili tako nesto, posto se ponizi izvinjenjem...
  • Dobro jutro!

    13.06.2024 14:13
    Šovinističko društvo, po svim nivoima...
  • Jaja

    13.06.2024 13:13
    Ja nisam pravnik ali mislim da on nije diskriminisao rome ni na jedan nacin. Da bi to uradio on mora biti u poziciji moc da odlucuje nad njihovom sudbinom i da je postupao drugacije zbog njihovog etniciteta, sto se ovde nije desilo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.