Stano: Srbija krši sporazum kada lobira protiv Kosova

Sporazum o putu normalizacije je važeći i obavezujući u celini i za Kosovo i za Srbiju, uključujući i član četiri, pa lobiranje Srbije protiv Kosova predstavlja jasno kršenje sporazuma.
Stano: Srbija krši sporazum kada lobira protiv Kosova
Foto: Beta/AP
To se navodi u pisanoj izjavi portparola Evropske unije Petera Stana.
 
Njegova izjava, koju prenosi Radio slobodna Evropa, ukazuje da Brisel prvi put jasno potvrđuje da Srbija krši sporazum o putu ka normalizaciji sa Kosovom time što se aktivno angažuje u sprečavanju članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.
Srbija i Kosovo su u februaru 2023. postigli sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, a u martu iste godine na sastanku u Ohridu usaglašen je aneks primene tog dogovora.
 
Član četiri sporazuma navodi da se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.
Kosovo nije uspelo da se učlani u najstariju evropsku organizaciju jer nije ispunilo uslov koji su zacrtale važne članice Saveta Evropa, a koji se odnosi na proces formiranje zajednice opština sa srpskom većinom, što je obaveza koju Kosovo i dalje ne ispunjava.
 
Upitan da potvrdi da li je međusobno priznanje cilj dijloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, Stano je samo naveo da se stav Brisela oko ovog pitanja nije promenio, već je "ostao je isti kao što je više puta prenošeno u prošlosti i kako je navedeno u kriterijumima za pristupanje". 
  • Sporazum 1244

    14.06.2024 11:52
    O kakvom sporazumu priča ovaj ?
    Postoji samo Sporazum 1244 za koji su svi glasali i Amerika i Rusija i Kina !
    Ako ovaj na slici misli drugačije neka svoj Predlog Sporazuma koji pominje odnese na glasanje u SB UN i proveri svoje tvrdnje !
    A ako ovaj na slici ne odnese u SB UN svoj Predlog ili ipak odnese i tamo dobije Veto neka prestana da nas smara i neka se posveti sprovođenju jedinom sporazumu koji postoji Sporazumu 1244.
  • Abvgd

    14.06.2024 06:22
    Buljavi vuči
    Sve je to vuči ilegalno potpisivao!
  • Miloš

    13.06.2024 22:16
    Ovaj lik misi i govori šta mu drugi kažu.Šta sve čovek sebi dopusti i koliko nisko može da padne zbog novca i to još prljavog

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija