Slučaj zlostavljane devojčice: Žrtva izolovana, nasilnici pohađaju nastavu normalno

Posle dva meseca odsustva iz škole zbog pretrpljenog fizičkog i seksualnog nasilja, učenica Osnovne škole "Đura Jakšić" u Toponici se početkom ovog meseca vratila na nastavu.
Slučaj zlostavljane devojčice: Žrtva izolovana, nasilnici pohađaju nastavu normalno
Foto: 021.rs
Kako piše Insajder, ona je na nastavu vraćena u posebnom režimu – sama je u učionici sa nastavnicima. 
 
Ministarstvo prosvete smatra da je to trenutno najbolje rešenje, međutim, nezavisne institucije mišljenja su da je to greška – jer je žrtva izolovana. U školi koju devojčica pohađa kažu da čine sve da joj pomognu da prevaziđe traumu.
Sa druge strane, đaci koji su je zlostavljali nastavu pohađaju zajedno sa vršnjacima.
 
"To je greška, utvrdićemo čija je greška i ko je odgovoran u konkretnom slučaju. Kako može nasilnik da bude u kontaktima, a devojčica da bude izolovana kada je ona žrtva i iziskuje posebnu podršku. Sve što budemo mogli mi ćemo da preduzmemo, ne želim da najavljujem ali svakako ćemo da informišemo javnost", izjavio je za Marker Zoran Pašalić, zaštitnik građana.
 
Na pitanje Markera kako se devojčica prilagođava novom režimu nastave, iz škole u Toponici Insajderu je odgovoreno koje se mere preduzimaju.
"Pored obrazovne podrške učenici koja se odvija i u vidu konsultativne nastave, učenici se pruža i socio-emocionalna podrška u cilju osnaživanja da prevaziđe traumu, ali i da adekvatno reaguje u različitim socijalnim situacijama i relacijama. Osim toga, učenici se pruža podrška za ponovnu integraciju u školsku sredinu koja se odvija u vidu radionica sa ostalim učenicima iz odeljenja, radionica u saradnji sa učeničkim parlamentom i radionicama sa učenicima ostalih razreda", navodi se u odgovoru Osnovne škole "Đura Jakšić".   
 
Za zlostavljanje devojčice javnost je saznala tek nakon što su njeni roditelji u maju izašli u medije, smatrajući da nadležni nisu adekvatno reagovali. Kako su rekli, najpre su tražili da reaguje škola gde im je, tvrde, rečeno da su u pitanju dečja posla. 
 
Kada se ispostavilo da postoji snimak mučenja devojčice, odlaze u policiju, a zatim i u Centar za socijalni rad. Kako je za Insajder ranije potvrđeno u Višem javnom tužilaštvu u Požarevcu, policija je krivičnu prijavu zbog silovanja devojčice podnela 17. aprila. Šest dana kasnije, Tužilaštvo odbacuje krivičnu prijavu, uz obrazloženje da su dvojica učenika, protiv kojih je podneta prijava, mlađi od 14 godina - i da krivično nisu odgovorni. 
Iz škole navode za Insajder da su sproveli vaspitno-disciplinske postupke i mere protiv tih đaka koji su zlostavljali devojčicu, uz podsećanje da ne mogu da ih isključe iz nastave jer je osnovno obrazovanje obavezno.
  • Roditelj

    14.06.2024 12:29
    Roditelj
    Zasto roditelji dvojice silovatelja nisu u zatvoru umjesto svojih sinova. Roditelji maloletnika, krivicnih prestupnika,treba da odgovaraju za krivicna djela svojih 14- godisnjih sinova, silovatelja !
  • Sivi dom

    14.06.2024 12:19
    Zar ne postoje popravne ustanove za za te kojima je obavezno osnovno obrazovanje
  • MN

    14.06.2024 11:29
    Koliko jos nesreca i tragedija treba da se desi pre nego sto se zakon promeni i spusti krivicna odgovornost na bar 12 godina?! Ovi monstrumi treba da su u popravnom domu izolovani od drustva, a vi ste izolovali zrtvu. Za mafijase kumice i otimanje zemlje se zakoni menjaju po ekspresnom postupku to znamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poskupljuje pretplata za RTS i RTV

Pretplata za RTS i RTV biće 50 dinara skuplja, predviđeno je predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.