Đukić Dejanović: Razgovor sa napadnutom nastavnicom me je uzdrmao, iako sam psihijatar

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović potvrdila je da je majka jednog učenika fizički napala nastavnicu biologije u Osnovnoj školi "Jovan Dučić" na Novom Beogradu.
Đukić Dejanović: Razgovor sa napadnutom nastavnicom me je uzdrmao, iako sam psihijatar
Foto: 021.rs
Đukić Dejanović je izrazila nadu da će sankcije za ovaj napad biti adekvatne, prenosi N1.
 
Đukić Dejanović je za TV Prva izjavila da se "sa osećanjem ogromne tuge i rezigniranosti" suočila sa informacijom da je nastavnica pretučena.
 
"Ovo o čemu je javnost informisana da je jedna učiteljica koja je najdobronamernije htela da objasni jednoj majci o čemu se zapravo radilo u evaluaciji njenog detata, a to se to završilo fizičkim i psihičkim atakom, poruka je koja po malo deprimira sve nas koji učestvujemo u naporima da se atmosfera u školama promeni", poručila je ministarka.
 
Pritom je izrazila uverenje da najveći broj građana oseća psihološki otpor na roditelje koji traže da se poslednjeg dana, pritiscima utiče na uspeh deteta.
 
"Na uspeh treba uticati čitave godine, a ne u poslednjim nedeljama. Ta deca ne uče samo za ocenu, nego uče za život. Uče o tome i koje su vrednosti, a ne samo koje je bilje ovog ili onog tipa", poručila je ministarka.
 
Đukić Dejanović je rekla i da je telefonom razgovarala sa nastavnicom biologije koja je pretučena.
 
"Ona je plakala. Imali smo razgovor koji je mene uzdrmao, uznemirio, iako sam po profesiji to što jesam – lekar psihijatar. Ona se preispituje šta je trebalo da uradi da ne dođe do incidenta. Psihički bol je apsolutno nadmašio onaj fizički koji je doživela", rekla je ministarka.
 
Sada se, kako je dodala, pokazalo koliko su prosvetni sindikati bili u pravu, i koliko je Ministarstvo pravde u pravu kada radi na izmenama i dopunama Krivičnog zakonika po kojima će zaposleni u prosveti biti tretirani kao advokati, što znači da će sankcije za napade na njih biti neuporedivo jače nego do sada.
 
"Škola je postupila u skladu sa svim uptustvima iz naših podzakonskih akata, tako da je reagovala policija i služba zdravstvene zaštite. Nastavnica je otišla na određene preglede, dobila je lekarseke izveštaje, dalji postupci će biti takvi da se iskreno nadam da će i sankcije biti adekvatne", poručila je ministarka.
 
Govoreći o drugom incidentu koji se dogodio u OŠ "Sveti Sava" na Vračaru, Đukić Dejanović je rekla da trenutno raspolaže samo delimično proverenim informacijama prema kojima je došlo do, kako je navela, nerazumevanja između jedne učetiljice i roditelja jedne devojčice.
 
"Kada budem imala detaljne informacije imaću i svoj stav o tome. Ali nije bitan moj stav, koliko to da će se utvrditi apsolutno sve činjenice. Oni koji se nisu ponašali u skladu, pa i sa etičkim normama, a ne samo zakonskim i podzakonskim aktima, moraće da snose posledice", zaključila je ministarka.
Kako N1 podseća, juče je u Osnovnoj školi "Jovan Dučić" na Novom Beogradu majka učenika petog razreda fizički napala nastavnicu zbog ocene. Nastave u OŠ "Jovan Dučić" danas nema, a za 17 sati je ispred škole zakazan protest protiv nasilja.
 
Sindikat radnika u prosveti sapštio je sinoć i da je učiteljica OŠ "Sveti Sava" iz Beograda napadnuta pri izlasku iz autobusa, po povratku sa rekreativne nastave sa Kopaonika.
  • Ana

    17.06.2024 14:51
    A šta je sa nastavnicima?
    Jel može samo da se uvede psiho test sa emotivnom eksploracijom za one koji hoće da predaju deci?
    Ostalo ćemo mi roditelji lako.
  • Velimir

    15.06.2024 17:13
    Uzas
    Definitivno treba uvesti ocenjivanje nastavnika od strane ucenika i roditelja na svakom tromesiciju i na osnovu toga placati njihov rad ko radi dobro nemora da brine a ko neradi morace da nauci il da menja profesiju bg osnovna skola ima 700 ucenika dovoljno je to glasova da se izvuce stvaran kvalitet nastavnog kadra
  • Valentina

    15.06.2024 09:59
    Maturska ekskurzija
    Krajem 90tih, moje dete je islo na matarsku ekskurziju u osmom razredu u Veliku Planu. Ko je bio, zna kako izgleda hotel. Terase su spojene, razdvojene samo pregradama i gledaju na liticu, hotel je na padini. Isla sam kao pratnja. U jutarnjim casovima troje ucenika mi je na terasi pokucalo da odem da zamolim razredne da ih otkljucaju. Gospodje su uz jutarnju kafu i rakijicu prokomentarisale da su one svu decu zakljucale u sobama kako bi mirno spavale. Na moju zaprepascenost da su deca zbog toga celu noc preskakala ograde one su rekle, pa sta. Na pitanje sta bi se dogodilo da je ne daj boze izbio pozar ili se desio zemljotres nisu imale komentar. Ocigledno je bilo bezbednije da deca preskacu terase, nego da idu kroz hodnik. Jedina soba koju nisu zakljucale je bila soba u kojoj je bilo moje dete, znajuci da to sto su u radile nije normalno. Ne opravdavam nasilje, nikakvo. Ali da je bilo svega i da ima svega i u prosvetnom kadru, ima. Nisu ni roditelji u pravu, ali nisu ni svi prosvetari. Samo sto je sada to dobilo razmere koje su zastrasujuce. Nasilje nam se od 90tih uvuklo u svaku poru drustva i nece nas napustiti. Previse smo se navikli na njega.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Ruski kulturni centar otvoren u Čačku

Ruski kulturni centar, koji će imati školu ruskog jezika, biblioteku s delima autora iz te zemlje i kancelarije za kulturno-ekonomsku saradnju i za rusku nacionalnu manjinu, otvoren je u Čačku.