Ponovno suđenje grupi Veljka Belivuka: Advokati pričali o greškama tužilaštva i "skaj" dokazima

Uvodnim rečima advokata odbrane je u Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno suđenje grupi Veljka Belivuka.
Ponovno suđenje grupi Veljka Belivuka: Advokati pričali o greškama tužilaštva i "skaj" dokazima
Foto: 021.rs (ilustracija)
Kako piše Danas, ova grupa se tereti za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.
 
Nakon što je suđenje počelo iz početka, te čitanja optužnica i iznošenja uvodne reči Tužilaštva za organizovani kriminal, prvi se za iznošenje uvodne reči javio advokat Dejan Lazarević koji se u januaru ponovo vratio u postupak i zastupa 11 optuženih.
On je na samom početku izlaganja ukazao da je do promene člana sudskog veća, odnosno predsedavajuće sudije, došlo u momentu kada su "bili na korak ka dokazivanju činjeničnog stanja", te da odbrana želi da suđenje krene iz početka kako bi se na taj način ispravile sve nepravilnosti koje je, kako tvrdi, počinila prethodna predsedavajuća.
 
Lazarević je najpre ukazao na prve greške tužilaštva, odnosno da je najpre zatraženo hapšenje Vuka Vučinića za kog se sumnjalo da je u Ritopek odveo Gorana Veličkovića Goksija, vođu Partizanove navijačke grupe "Jang bojs", gde ga je grupa Veljka Belivuka, prema navodima optužnice, mučila nekoliko dana, a potom i ubila, a od čega se na kraju odustalo.
Osvrnuo se advokat i na sporazume između Tužilaštva za organizovani kriminal i okrivljenih saradnika Nikole Spasojevića, Bojana Hrvatina i Srđana Lalića.
 
"Nikola Spasojević dobija taj status, polaže zakletvu i govori o delu koje mu se stavlja na teret i za koje nije potpisao sporazum, a to je nezakonito držanje i nošenje oružja. Nakon toga TOK je odustao od krivičnog gonjenja, zato predlažem da on više ne bude svedok saradnik i da se taj sporazum prekine", naveo je Lazarević i dodao kako se slična situacija dogodila i u slučajevima okrivljenih svedoka Srđan Lalić i Bojan Hrvatin.
 
Branilac je ukazao i da zbog svega toga okrivljeni svedoci imaju dvojno svojstvo, zbog čega je zatražio ukidanje pomenutih statusa za svu trojicu.
 
Ipak, najveći akcenat u svojim izlaganjima, kako Lazarević, tako i drugi advokati, stavili su na materijale, odnosno poruke, glasovne poruke, fotografije i snimke dobijene sa kriptovane aplikacije „Skaj“, koju su članovi grupe navodno koristili za međusobnu komunikaciju i dogovore.
 
Lazarević je ukazao da je ta komunikacija protiv Ustava i zakona Republike Srbije.
 
On je potom citirao jednog od svojih klijenata.
 
"Skaj je mrtav, samo još naš sud to treba da prihvati", citirao je Lazarević Veljka Belivuka.
 
Govorio je on i o pretresu kuće u Ritopeku, te da je bilo mnogo nepravilnosti, a među njima istakao da su civilna lica sama ulazila na lice mesta i prolazila pored forenzičara.
 
"Takođe, u mnogobrojnim izveštajima možemo videti da su u pitanju slučajne ili namerne greške koje dokazuju da su ti izveštaji falsifikovani. Pozivam da se kao svedoci ispitaju policijski službenici koji su vršili uviđaj", naveo je Lazarević.
 
Za većinu oružja pronađenog u Ritopeku, rekao je advokat, navodi se da je vojno oružje, te podsetio da je rečeno da će se istražiti čije je to oružje, ali i da to nikada nije učinjeno.
 
Lazarević je zatražio da se u toku postupka pregleda snimak sa uviđaja iz Ritopeka.
 
Advokat Stefan Stajić u svom pedesetominutnom govoru takođe je govorio o "Skaj" materijalima.
"Što se tiče mašine za mlevenje mesa nije utvrđeno kako je kupljena, za šta je korišćenja, kako se teleportuje, kao i neki nestali. Miljković je tražio da se proveri da li ta mašina uopšte radi i da li je u funkciji, ali to tužilaštvo nije uradilo", ukazao je Stajić.
 
Advokat Stajić je u više navrata ukazao da se u ovom slučaju sudi za smrt nestalim licima jer njihova tela nikada nisu pronađena, te da ne postoje obdukcioni nalazi.
  • ?

    19.06.2024 06:26
    Pritvor
    Da li će Velja i ortak oboriti šešeljev rekord u pritvoru?
  • Fuj49

    18.06.2024 22:40
    Uvežbano
    I kad se suđenje privede kraju, opet će nekog da smene, pa će cirkus da počne iznova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kurti: Tri uslova sam postavio Vučiću

Kosovski premijer Aljbin Kurti potvrdio je da je tražio ispunjenje tri uslova koja je postavio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako bi bio održan trilateralni sastanak u Briselu.