Brnabić poslala poruku "hejterima" kopanja litijuma: Srbija bi mogla da bude kao Norveška

Predsednica Narodne skupštine Ana Branbić ocenila je da bi kompetitivna prednost Srbije u slučaju da koristi svoj litijum u odnosu na sve ostale bila nedostižna.
Brnabić je istakla da bi Srbija u tom slučaju u narednom periodu mogla da ponovi uspehe koji je postigla Norveška nakon što je počela da eksploatiše svoje rezerve nafte. 
 
"U svom razvoju u narednih 10 godina mogli bismo da ponovimo 'norveško čudo' nakon što su Norvežani otkrili svoja izvorišta nafte i napravimo nešto još vrednije za sve naše građane i generacije koje tek dolaze", napisala je Brnabić na svom nalogu na društvenoj mreži X (tviter).
Ona je dodala da danima prati nastavak polemike oko projekta "Jadar" i pitanja da li će Srbija iskoristiti, kako je navela, svoju "naftu XXI veka" ili neće. 
 
"Da li ćemo u ovom veku uvoziti baterije koje će pokretati apsolutno sve u narednih 100 godina - od električnih automobila do energetskih postrojenja ili ćemo te baterije, vozila, sisteme za skladištenje električne energije i sve ostalo u tom lancu vrednosti izvoziti u celu Evropu i veći deo sveta. Dakle, polemika je da li ćemo mi biti proizvođači i izvoznici, a što će Srbiju učiniti bogatijom, uticajnijom, zemljom sa platama i penzijama koje su iznad proseka EU ili ćemo biti jedna od stotine zemalja širom sveta koje će u potpunosti zavisiti od uvoza, pre svega baterija, a onda posledično i svega ostalog", istakla je Brnabić.
Govoreći o aspektu životne sredine, ocenila je da će čitava Evropa, uz sve domaće stručnjake, voditi računa da se ovaj projekat izvede u skladu sa najstrožim standardima zaštite životne sredine. 
 
"Logika je tu prosta i jednostavna - ako nije u skladu sa najstrožim standardima životne sredine, ako projekat nije ekološki održiv, ni te baterije neće imati nikakvu vrednost, a to nikome ne ide u prilog", ocenila je ona.
 
Kako je rekla, više se i ne nervira oko laži, polu-informacija, dezinformacija, paušalnih ocena i nagađanja koje svakodnevno ima priliku da čuje i pročita u medijima, niti se nervira oko, kako kaže, krajnje sramotnih istupanja predstavnika opozicije koji su Rio Tinto i doveli u Srbiju, objašnjavajući da su prvi razgovori sa tom kompanijom počeli 2001. godine, da im je 2004. izdata prva istražna dozvola, kao i da je 2006. godine promenjen zakon, kako bi obezbedili da onaj ko ima istražna prava automatski dobija i eksploataciona prava. 
 
Kako je istakla, ono što ju je nateralo da napiše ovu reakciju na sve što se moglo čuti poslednjih dana u vezi sa ovim projektom je to što joj je "nestvarno" koliko neki profesori, razni "eksperti" na sve teme, a pre svega naše opozicione "elite" ne veruju u naše ljude, ne veruju u ovu zemlju i njene potencijale, ne veruju u pamet naših ljudi, njihovu kreativnost, njihove sposobnosti.
 
Podsetila je da je broj zaposlenih u IKT sektoru prešao 110.000 ljudi, da je prosečna neto plata u martu ove godine dostigla 231.558 dinara, da je u  računarskom programiranju prosečna neto plata dostigla 289.450 dinara i dodala da je izvoz u prvom kvartalu ove godine iznpsio skoro milijardu evra, dok je 2012. godine, izvoz iznpsio 375 miliona evra za celu godinu.
 
"Ovaj rezultat nas je stavio na svetsku mapu kao jednu od najnaprednijih država, Srbija danas predsedava Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju", istakla je Brnabić.
 
Kako kaže, za razliku od profesorke Danice Popović, Save Manojlovića, Zorana Lutovca, Miloša Jovanovića i svih ostalih koji misle da su ljudi u Srbiji kadri i sposobni samo da budu "kopači litijuma" i ama baš ništa više od toga, vlast zna da Srbija može mnogo više i da je već spremna za mnogo bolje.
 
Ona je pozvala sve da pročitaju intervju Nemanje Mikaća iz Subotice, osnivača srpske kompanije ElevenEs, prve kompanije u Evropi koja je uspela da razvije LFP (litijum-gvožđe-fosfatnu) bateriju, a koja bi Srbiju mogla da stavi u sam centar evropske energetske tranzicije.
 
Koliko je ova tema važna za Srbiju, dodaje, kao i zbog čega je, kao predsednica Narodne skupštine, pozvala na iskrene, otvorene i civilizovane razgovore zasnovane na činjenicama i proverljivim informacijama, dovoljno govori i sama procena Mikaća o tome šta ova industrija može da donese Srbiji. 
"Mi ovde pričamo o lancu snabdevanja vrednom 20 odsto bruto domaćeg proizvoda, kada bi se uključio kompletan lanac... Nismo navikli da nešto u Srbiji za 10 godina mora od nule da napravi ceo lanac snabdevanja u kom će raditi preko 20.000 ljudi", prenela je Brnabić.
 
Dodala je da je ovo jedna šansa kada oni koji su bili na vlasti od 2000. godine i današnja vlast mogu da kažu da su zajedno u kontinuitetu radili i izgurali nešto - od 2001. godine, kada su počeli razgovori o ovom projektu i 2004. godine kada je RT izdata prva dozvola, pa u poslednjih 12 godina, i sledećih 10 i više godina.
 
"Moja poruka, zato svim 'hejterima' iz svih sfera našeg društva: verujte malo u ovu zemlju, verujte malo u naše ljude", poručila je Brnabić u svom postu.

Komentari 123

  • Mare

    23.06.2024 22:50
    Kakve nebuloze ova prica. Radim za norvezane i to bas u firmi koja je nekad bila orijentisana ka naftnoj industriji. Radim kao inzenjer projektant. Sada smo se orijentisali ka obnovljivim izvorima i uglavnom radimo razne druge projekte za druge firme. Naftna industrija se odavno tamo smatra propalom, naftnih polja nema novih tj ima ali ce krenuti da ih koriste za 30-50 godina, ovo sto sad ima se eksploatise na skoro pa minimalnom nivou. Svi su okrenuti uzgojem na moru. Cak se naftna industrija smatra prljavom i nepozeljnom. Inace hibridno radim u Bg a plata je 5x od naseg proseka sto tvrde.
  • Sanja

    23.06.2024 18:01
    Htedoh reći Kongo
    Bićemo kao Kongo i njihovi rudnici a ne Norveška i njena eksploatacija nafte. Zabunila se žena pa rekla Norveška, mislila je na Kongo zapravo.
  • Ana

    23.06.2024 14:08
    Pitanje
    A zasto onda Srbija nije kao Holandija? Posto imamo plodniju zemlju od Holandije. Plodniju I vise zemlje... Pa bas zbog takvih kao sto si ti Brnabic!! Ovo sa Norveskom je samo bacanje prasine. Ako ti se ne svidja cista Srbija I zrdravi vazduh, voda I zemlja, mozes slobodno iz Srbije zajedno pod ruku sa Rio Tintom!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija