"Rade izmišljene ili duple poslove": Čemu služe ministri bez portfelja?

Mesec i po od izbora nove vlade petoro ministara bez portfelja konačno je dobilo zaduženja.
"Rade izmišljene ili duple poslove": Čemu služe ministri bez portfelja?
Foto: 021.rs
Kako piše Danas, potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin nedavno je zadužen za predlaganje mera za unapređenje saradnje sa zemljama BRIKS-a, a predlagaće i mere za jačanje veza državnih organa sa građanima Srbije u dijaspori.
 
Dijaspora će biti i u nadležnosti još jednog ministra bez portfelja, socijaliste Đorđa Milićevića, dok će ministarka bez portfelja Tatjana Macura učestvovati u koordinaciji aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena.
Ona će učestvovati i u koordinaciji Saveta za sprečavanje vršnjačkog nasilja i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Ta pitanja su već u nadležnosti ministara Tomislava Žigmanova i Nemanje Starovića, ministra za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.
 
I nadležnosti još jednog ministra bez portfelja, Usame Zukorlić, prepliću se sa zaduženjima drugih minstarstava. Njegov zadatak je da učestvuje u koordinaciji aktivnosti u oblasti pomirenja, regionalne saradnje i društvene stabilnosti, iako su i sve susedne zemlje u nadležnosti šefa diplomatije.
 
Novica Tončev, novi stari ministar bez portfelja, baviće se ponovo unapređenjem razvoja nedovoljno razvijenih opština na teritoriji Srbije, područjem koje nije baš mnogo popularno među ministrima.
 
Šta je "Tačka ključanja Srbija", čiji rad će koordinisati Nenad Popović?
 
Zanimljiva su, međutim, zaduženja ministra bez portfelja Nenada Popovića čiji će zadatak biti učestvovanje u koordinaciji aktivnosti u oblasti međunarodne ekonomske saradnje, kao i oblasti društvenog položaja crkve u zemlji i inostranstvu. On će koordinirati i sve aktivnosti usmerene ka realizaciji projekta "Tačka ključanja Srbija".
 
Šta je zapravo "Tačka ključanja Srbija", koja će biti u njegovoj nadležnosti, a o kojoj se vrlo malo zna, Danas je pitao ministra Popovića, ali odgovor do objavljivanja teksta nisu dobili.
 
Popović je još kao ministar za inovacije 2019. godine najavio "Tačku ključanja", opisujući je kao "digitalni centar po uzoru na ruske". Otvaranje istoimenog srpsko-ruskog preduzeća usledilo je tri godine kasnije, a Srbiju je prilikom osnivanja zastupao Popović.
 
Kako je navedeno u Agenciji za privredne registre, većinski vlasnik društva sa ograničenom odgovornošću "Tačka ključanja" je država Srbija, sa 80 posto vlasništva. Državu zastupa Vlada Srbije. Preostalih 20 posto udela ravnopravno su podelile ruske državne institucije - Agencija strateških inicijativa za promovisanje novih projekata (ASI) i Platforma Nacionalna tehnološka inicijativa (NTI). Obe su registrovane u Moskvi, a osnivač im je ruska vlada.
 
Šta su zaduženja ostalih ministara bez portfelja?
 
Na pitanja Danasa upućenih ministrima bez portfelja da li precizno znaju šta će biti njihova zaduženja, budući da se pojedine njihove nadležnosti poklapaju sa drugim ministarstvima, odgovorilo je samo dvoje.
 
Tatjana Macura ističe da će njeni prvi potezi biti organizovanje tima najbližih saradnica i saradnika. 
 
"Teme za koje sam zadužena su kompleksne i zahtevaju temeljan pristup, mislim da sam uspela da motivišem dobre ljude da mi budu podrška u radu. Za početak organizovaćemo sastanke sa organizacijama civilnog društva, drugim resorima, međunarodnim organizacijama… Leto ćemo svakako provesti radno, praveći strateške planove koje ćemo, bože zdravlja, uspešno realizovati u naredne četiri godine", navela je Macura.
 
Novica Tončev ocenio je za Danas da je veliki pomak i korak napred sama odluka Vlade Srbije da od 2020. godine pomaže izrazito nedovoljno razvijenim opštinama u kontiuitetu.
 
"Protekle četiri godine radilo se sa vrlo, vrlo skromnim budžetom od po 420 miliona dinara. Od toga 80 odsto uvek ide na finansiranje i sufinansiranje infrastrukturnih projekata, nabavku mašina, izradu projektno-tehničke dokumentacije i preduzimanju mera u cilju smanjenja siromaštva (posebno se izdvaja angažovanje gerontodomaćica i rad sa decom sa poteškoćama u razvoju). Takođe, Kabinet se bavi i organizovanjem međunarodnog naučnog skupa i okruglih stolova na temu kako izaći iz kruga nerazvijenih, uz predlaganje konkretnih rešenja", navodi Tončev.
 
On dodaje da je u planu i rad sa resornim ministarstvima na izradi Nacrta zakona o izrazito nedovoljno razvijenim opštinama gde bi se na jedan sistemski način rešio deo problema.
Mihajlović: Ministri bez portfelja rade izmišljene, ili duple poslove
 
Zorana Mihajlović, bivša potpredsednica vlade i ministarka, smatra da je aktuelna vlada sa 31 ministrom preobimna i da kvantitet ne može da nadomesti kvalitet, naročito, kako kaže, što pola od tih ministara ne zna tačno da ponovi ni naziv ministarstva koje vodi.
 
"Postalo je smešno da svako, ali baš svako može da bude ministar. Valjda samo ko nije hteo, nije postao ministar. Problem svih nas je što svaki ministar ima svoj kabinet, u kojem se nalazi uglavnom hrpa ljudi, a to je ne mali novac koji se troši na ljude koji ni po obrazovanju, ni znanju, ni iskustvu, ni rezultatima ne zaslužuju da im mi građani damo jedan dinar za njihov rad. Ministri bez portfelja rade izmišljene ili duple poslove, koje već rade drugi ministri u Vladi", navodi Mihajlović za Danas.
 
Ona napominje da je primera radi - pitanje nasilja od škola, do ulice pitanje rada cele Vlade i treba da je pod ingerencijom samog premijera, a kroz Savet koji već postoji.
 
"Kakav ministar bez portfelja da se time bavi. Niti ima političku, niti profesionalnu snagu. Smešno", navodi Mihajlović.
 
Ona podseća da je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost osnovano 2015. godine i to na predlog predsednika Srbije, tada premijera Vučića, jer je tada ocenjeno da je pitanje rodne ravnopravnosti pitanje celog društva. 
 
Ceo tekst pročitajte OVDE.
  • dz0

    25.06.2024 15:36
    Služi da bi imali imunitet od krivičnog gonjenja uglavnom. Od Interpola. Svi zadužuju diplomatske pasoše i bave se organizovanim kriminalom. Najkraće rečeno.
  • Душан

    25.06.2024 14:06
    SIS
    Ministri za sve i svasta.To moze samo u Srbiji.Ocas posla postanes ministar ,napunis dzepove i dovidjenja.To najbolje zna gospodja Zorana,pa cika Krka pa ......ima ih ko pleve.
  • Ninja

    25.06.2024 13:36
    Čemu aluže pomoćnici pokrajinskih sekretara,njihovi pomoćnici,šefovi,koordinatori,načelnici...
    ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prekinute blokade prelaza ka Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je da su za saobraćaj otvoreni prelazi Brnjak i Merdare, koji su bili zatvoreni u noći između petka i subote.