Da li ćemo saznati ko je platio "avanturu" Danila Vučića u Nemačkoj?

Nijedna institucija nije se oglašavala u vezi sa učestvovanjem Danila Vučića, sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u incidentu naših i navijača Engleske u Nemačkoj.
Da li ćemo saznati ko je platio "avanturu" Danila Vučića u Nemačkoj?
Foto: Twitter (@slobodanilic78)
Kako piše Danas, nepoznato je i to da li je Danilo Vučić na Evropsko prvenstvo u fudbalu otišao o svom trošku ili su građani Srbije platili ovaj izlet, koji nije nimalo jeftin.
 
List pominje primer iz Hrvatske gde je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa otvorila predmet protiv predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, jer je na utakmicu Hrvatske i Italije u Lajpcig poveo suprugu Sanju Musić Milanović.
Advokat Rodoljub Šabić za Danas kaže da se paralela sa tim događajima u Hrvatskoj, bez obzira što nam sistemi za borbu protiv korupcije i sukoba interesa nisu identični, može povući.
 
"Prvo pitanje je da li je član porodice funkcionera putovao o državnom trošku, jer ne vidim kako bi se to u konkretnim okolnostima moglo pravdati. Drugo pitanje se tiče troškova lica koja su putovala sa njim radi zaštite njegove bezbednosti. Naš sistem posebne zašite je netransparentan i fluidan, i ne daje precizne odgovore na pitanja pod kojim okolnostima i koja sve lica stiču pravo na posebnu zaštitu, i ostavlja prostor za proizvoljnost", navodi Šabić.
 
Šabić navodi da sin predsednika republike, ako za to postoje opravdani razlozi, po logici stvari ima pravo na zaštitu s tim što to otvara niz pitanja u vezi s tim kakvu i koliku, ko i kada je to procenio i u kojim se sve situacijama ta zaštita pruža.
Imajući u vidu da može da podrazumeva upotrebu značajnih resursa i relativno velike troškove, kako Šabić objašnjava, i od štićenog lica se očekuje da se ponaša odgovorno i racionalno i svoje želje i ponašanja svodi u te okvire.
 
"Nesporno je pravo javnosti da zna da li je i koliko je poseta predsednikovog sina koštala građane Srbije? Jer čak i ako je on lično išao u svom trošku, obezbeđenje koje je, po onom što se moglo čuti, činio nepoznat broj pripadnika specijalne jedinice 'Kobri' moralo je koštati – troškovi puta, smeštaj, dnevnice i sl. Posebno je neverovatno zvučala vest da nemački MUP nije imao saznanja da je Danilo Vučić u toj zemlji. Jer ako su mu naši organi bezbednosti pružali zaštitu na teritoriji strane države u punoj je suprotnosti elementarnim, minimalnim standardima policijske saradnje da o tome ne obaveste domaće organe", navodi Rodoljub Šabić.
 
Kada je u pitanju institucija u našoj zemlji koja bi trebalo da proverava ima li nekog sukoba interesa u ovome, Šabić kaže da je to Agencija za sprečavanje korupcije.
 
Srđan Milivojević, poslanik DS, kaže da kod nas, za razliku od primera u Hrvatskoj, ne postoje institucije koje bi sprovele istragu. On dodaje i da Vučić može "članovima porodice da pokloni ne ulaznice za utakmicu, već da kupi čitav stadion" i da izvede "takvu manipulaciju, u kojoj bi na kraju dokazao da Evropskog prvenstva nije ni bilo".
 
Redakcija Danasa u vezi sa ovim događajem uputila je pitanja Agenciji za sprečavanje korupcije, Predsedništvu Srbije i Ministarstvu odbrane, ali do objavljivanja teksta odgovore nisu dobili. 
  • Nikola

    28.06.2024 06:24
    Ako....
    Ne treba mu obezbeđenje u Nemačkoj.Tamo ima više Srba nego u Srbiji.70.000 otišlo samo prošle god.iz Srbije.Pola njih u Nemačku.I tako od 1945-e.....
  • Ko

    27.06.2024 18:04
    Šta
    Izvinite, a šta je ovde to što ne znamo pa bi trebali da saznamo? Evo @Dex kao pravi predstavnik većine vam lepo objasnio da nam je sve jasno ali je to nebitno. Pa toliko problema, za svakog po nešto. Ko voli nek bira priču o Kosovu, ko želi ima i priču o litijumu, tu je i Mirdita, Feđa nacionalni k....palci, a sad još i da se opterećujemo detetovim igračkama. Pa valjda smo mi narod koji ugrožavaju svi oko nas i ne možemo se sad baviti stvarima koje interesuju građane koji nemaju "ozbiljnije brige"... hm, možda baš zato i nemaju što brinu svoje brige a ne one koje im nameću... ali ne...mislićemo o tome (malo) sutra.
  • Samo pitam

    27.06.2024 18:00
    Što ga kobre-dabre nisu pustili da im pokaže .... ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija