Zbog samostrela u slobodnoj prodaji: Šta piše u zakonu čiju hitnu promenu traži Dačić?

Prvi teroristički napad u Srbiji motivisan verskim radikalizmom, kako su nadležni okarakterisali ranjavanje pripadnika Žandarmerije kod Ambasade Izraela u Beogradu, izveden je samostrelom.
Zbog samostrela u slobodnoj prodaji: Šta piše u zakonu čiju hitnu promenu traži Dačić?
Foto: Beta (Miloš Miškov)
Samostrel je legalno kupljen u Beogradu. Ova okolnost izrevoltirala je ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića, koji je dan nakon napada istakao da zakon koji omogućava kupovinu takvog oružja mora da se promeni.
 
"Pronašli smo prilikom pretresa njegove kuće u Mladenovcu račun, samostrel je kupio dan pre ovog terorističkog akta, 28. juna, u radnji u Zemunu. Rekao sam ljudima iz PU u Beogradu da idu u radnju i sprovedu mere protiv toga što su prodali, ali sam dobio odgovor da to oružje spada u takozvanu D kategoriju oružja za koje nije potrebna dozvola nadležnih organa da se kupi. Za 6.900 dinara je kupio taj samostrel kojim je mogao da ubije žandarma. Zato takve gluposti koje u zakonima pišu, to pod hitno mora da se menja, da se uskladu sa realnim životom. Kako samostrel nije opasan kad je žandarm zamalo izgubio život", rekao je Dačić.
Kategorizacija oružja o kojoj je govorio definisana je Zakonom o oružju i municiji koji predviđa četiri vrste naoružanja.
 
U kategoriju A potpadaju minsko-eksplozivna sredstva, automatsko oružje, kao i oružje sa prigušivačima ili oružje skriveno u drugim predmetima. Ovu kategoriju oružja ne mogu držati, nositi, niti legalno kupiti fizička i pravna lica, piše NIN.
Oružje iz B kategorije, pod striktno definisanim uslovima, mogu da nabavljaju i civili. U pitanju je kratko i dugo vatreno oružje, kako ono poluatomatsko, tako i repetirajuće. U ovu kategoriju spada i sportsko i lovačko oružje. 
 
Držanje i nošenje ovog oružja, međutim, dozvoljeno je isključivo uz dozvolu Ministarstva unutrašnjih poslova, i to pod jasno definisanim zakonskim kriterijumima. Tako dozvolu za oružje iz B kategorije mogu dobiti isključivo punoletna lica, koja nisu osuđena za nasilna krivična dela, i koja u poslednje četiri godine nisu prekršajno kažnjena za narušavanje javnog reda i mira. Izdavanju dozvole mora da prethodi lekarski pregled, kao i bezbednosna procena.
 
Najzad, dovola se izdaje samo osobama koje su prošle obuku za korišćenje, ali i koji u prijavi navedu opravdan razlog. Kao jedna od mera nakon masovnih ubistava iz maja prošle godine, MUP je uveo moratorijum na izdavanje novih dozvola za nošenje oružja, ali je nakon par meseci iz moratorijuma izuzeto sprotsko i lovačko oružje.
 
Sledeća C kategorija oružja podleže još liberalnijoj kontroli. U ovu kategoriju potpada onesposobljeno vatreno oružje, staro oružje i njegove moderne kopije koje ne koriste metak sa centralnim ili ivičnim paljenjem. U istu grupu potpada i jače vazdušno oružje, sa projektilom koji ide iznad 200 metara u sekundi ili kalibra većeg od 4,5 mm. 
 
Najzad u C kategoriju potpadaju i oružja sa tetivom ili oprugom, poput samostrela, ali ona čija je sila zatezanja tetive veća od 450 njutna. Ovo oružje se može kupovati bez prethodnog odobrenja, ali po njegovoj nabavci, kupac u roku od osam dana mora da je prijavi lokalnoj policijskoj stanici.
 
Na kraju ove liste nalazi se oružje iz D kategorije koje ne podlaže nikakvim restrikcijama. Tu spada hladno oružje, gasni sprejevi, uređaji za izazivanje elektrošokova, slabije vazdušno oružje, kao i slabije oružje sa tetivom čija sila zatezanja je manja od 450 njutna. Ova vrsta oružja se može nabavljati i držati bez ikakve dozvole ili obaveze prijavljivanja policiji.
 
Ranjavanje žandarma samostrelom pokazalo je da oružje može biti bilo šta.
 
"Svaka naprava koja je ručno prenosiva, potencijalna je opasnost za naše pripadnike, a i za građanstvo. Mi kroz obuku gledamo da dosta stvari uigramo, pripremimo, predvidimo, i gledamo da predupredimo. I ako nam se desi situacija - da reagujemo kao što je reagovao kolega ispred izraelske ambasade", objašnjava za RTS pomoćnik komandanta Žandarmerije za obuku pukovnik policije Dalibor Otović.
Na promeni propisa o oružju i municiji već se radi. Upućeni kažu, moraće da se usaglasi i sa drugim zakonom.
 
"Radna grupa Ministarstva pravde, koja još od 2001. godine radi na proceni efektivnosti odredaba Krivičnog zakonika, najavila je već višekratno da će u oblasti krivičnih dela koje se odnose na nedozvoljenu proizvodnju, nošenje, držanje ili promet oružja i eksploziva zaoštravati kaznenu represiju, tako da je za očekivati da će ova dva propisa biti međusobno uslovljena, pa pretpostavljamo da će konsekventni Krivični zakonik zaoštravati represiju u ovoj oblasti", kaže profesorka krivičnog prava KPU Ivana Bodrožić.
 
Mladen Milošević sa Fakulteta bezbednosti ističe da oružje može da bude bilo šta i navodi kuhinjski nož kao primer.
 
"Nije stvar u tome da se sva sredstva koja potencijalno mogu da naude čoveku eliminišu iz prometa, jer je to nemoguće, nego je stvar u dobroj prevenciji, bezbednosnoj kulturi i operativnom radu službi bezbednosti", naglašava Milošević.
  • ZV

    03.07.2024 09:48
    Znate li botovi kako karma funkcioniše za svaki vaš maloumni komentar u kojem ste sami sebi dodelili monopol na logiku?
  • VZ

    03.07.2024 08:20
    Botovi
    Znate li botovi kako karma funkcionise za svaki vas maloumni minus na logican komentar? :)
  • Zare

    02.07.2024 21:13
    @Slobodan
    Ne boje se oni saobracaja jeri maju prartnju i sofera nego kuke i motike.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija