Koje je legalno oružje u slobodnoj prodaji u radnjama u Srbiji: Samostrel, elektrošokeri...

U radnjama u legalnoj prodaji je i "jače vazdušno oružje" u koje spada i samostrel sa projektilom bržim od 200 metara u sekundi.
Koje je legalno oružje u slobodnoj prodaji u radnjama u Srbiji: Samostrel, elektrošokeri...
Foto: MUP (Ilustracija)
Ono može legalno da se kupi bez dozvole MUP-a, ali je kupac u roku od osam dana dužan da tu kupovinu prijavi lokalnoj policijskoj stanici. Nije poznato da li građani tu obavezu poštuju, piše Vreme.
 
"Bezbednost je vrlo dinamično stanje društva i ranije nije bilo restrikcije za neke stvari, ali pošto se zbog terorističkog napada ispostavilo da laka dostupnost oružja sa tetivom povećava bezbednosni rizik, menja se i bezbednosna situacija i zakonodavac je dužan da sagleda mere u pogledu ograničavanja dostupnosti takvog oružja", rekao je za "Vreme" programski direktor Centra za stratešku analizu Darko Obradović.
Zakon o oružju i municiji predviđa četiri vrste naoružanja, a u kategoriju C između ostalog spada i jače vazdušno oružje - sa projektilom bržim od 200 metara u sekundi ili kalibra većeg od 4,5 milimetra, oružja sa tetivom ili oprugom, poput samostrela, i ona oružja čija je sila zatezanja tetive veća od 450 njutna.
 
Oružje kategorije C može da se kupi bez prethodnog odobrenja, ali je kupac u roku od osam dana dužan da tu kupovinu prijavi lokalnoj policijskoj stanici.
 
Oružje iz D kategorije ne podlaže nikakvim restrikcijama, a reč je o hladnom oružju, gasnim sprejevima, uređajima za izazivanje elektrošokova, slabijem vazdušnom oružju i slabijem oružju sa tetivom čija je sila zatezanja manja od 450 njutna.
Oružje iz D kategorije može da se nabavi i drži bez ikakve dozvole ili obaveze prijavljivanja policiji.
 
Zaostatak analize društva
 
Obradović je pojasnio da se mogućnost da se oružje sa tetivom, kao što je samostrel, lako može kupiti u prodavnicma zaostatak prethodne analize društvenih okolnosti koje su se vremenom promenile. On je podsetio da se u trenutku kada je donošen Zakon nije smatralo da je bezbednosni rizik posedovati lako tetivno oružje.
 
Kao primer promena okolnosti i zakona naveo je primer putovanja avionom, i podsetio da ranije nije bilo nikakve kontrole, i da se u avion ulazilo kao u autobus.
 
Obradović je ukazao da su se bezbednosne mere fizičko-tehničke barijere i kontrole pristupa avionu pojavile onda kada je avion postao rizičan za terorističke napade, pre svega za otmice aviona.
 
Javno poslata poruka
 
"Ista stvar je i sa lakim tetivnim oružjem koje služi za streličarstvo. Onog trenutka kada je njegova dostupnost operacionalizovana u cilju ubistva srpskog policajca, i verovatno namere da se nakon upotrebe samostrela zapleni oružje od mrtvog policajca, vidimo da tetivno oružje ugrožava naše društvo pošto je javno poslata poruka da to oružje može da bude smrtonosno, iako se i ranije znalo da je to oružje letalno", rekao je Obradović.
 
On je naglasio da je samim tim, pošto se menja bezbednosna situacija, zakonodavac dužan da sagleda mere u pogledu ograničavanja dostupnosti takvog oružja.
 
"Ograničavanje dostupnosti takvog oružja će samo delimično smanjiti rizik, jer onima koji se bave terorizmom nije važno da li na legalan ili ilegalan način dolaze do sredstva kojim žele da počine krivično delo", upozorio je Obradović.
 
"Situacija čini zločinca"
 
On je objasnio da teroristički napad ima dve komponente - motivaciju i operativnu sposobnost, i istakao da "situacija čini zločinca" i naglasio da nije važno da li je terorista kupio samostrel, jer je za napad mogao da upotrebi automobil ili da napravi Molotovljev koktel.
 
"U Srbiji je vrlo teško legalno doći do oružja. Zakonodavac je ranije ocenio da svi samostreli sa tetivom čija je sila zatezanja manja od 450 njutna nisu opasni, ali možete kupiti i nož u bilo kom marketu i napasti nekoga", rekao je Obradović.
On je istakao da je suština u obaveštajnoj komponenti sistema bezbednosti, koja bi trebalo da prodre u namere pojedinca, pošto ne mogu da se ograniče sva sredstva za izvršenje terorističkog akta.
 
"Suština rano otkrivanje pripreme i namere pojedinca da počini teroristički akt", rekao je Obradović.
 
On je podsetio da su mnoge zemlje, poput Francuske, ograničile dostupnost oružja, ali da su teroristi počeli da koriste mačete i kamione u pešačkim zonama, i slično.
  • Pravda

    03.07.2024 20:33
    Selakovic
    Sta reci,dok se resavaju ovakvi problemi,Selakovic se zabavlja u drustvu Lepe Lukic a dok je bio ministar za rad i boracka pitanja nije nista uradio.Tako nece nista da se uradi ni po ovom pitanju.
  • Tja

    03.07.2024 10:55
    Koliko je sve ovo debilno. Jeste, "dobar dan ja sam terorista zelim da kupim legalno oruzje. sta, ne moze luk i strela? ok napravicu, dovidjenja i sretan rad". Braco vi ste svi pijani i drogirani, ja drugacije ne mogu da objasnim ovo. Plus, kao izvodite neke akcije predavanja oruzja, dva zeca tri zeca, kriminal u porastu, upucavaju se i bodu po ulazima kafica, kao nesto je to promenilo. Plus, vama nikad ne bi dao ikakvu moc u ruke, iako sve zakone koje donosite ne znace nista jer ne znate da ih primenjujete. Znate, ali samo na tudjoj deci. Kad bi ukinuli policiju, kriminal bi spao za 80%, korupcija i za vise. Vi se bre bojite za svoja dupeta, jasno je, ne za gradjane.
  • Ahab

    03.07.2024 10:52
    U drzavama gde je legalan posed oruzja najliberalniji-najnize su stope kriminala.
    I tako je u celom svetu-u svim americkim drzavama, na Islandu, u Svajcarskoj, u Slovackoj i Ceskoj, a tako je bilo i u Austriji sve dok nisu promenili zakon.
    I obrnuto.
    U svim juznoamerickim drzavama gde je zakon restriktivan-kriminal buja i cveta.
    Banditi su svakako naoruzani, a sto je obican, nekaznjavan covek zakonski onemoguceniji da brani sebe, porodicu i imovinu-to je kriminal razvijeniji.
    Tipicno za diktatorske, korumpirane drzave gde postoji sprega vlasti i kriminala kroz raznorazne vidove otvorene saradnje.
    Sve ostalo su gluposti i izgovori da se kroz represiju sakrije sustinsko necinjenje i nerad odgovornih institucija sistema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poskupljuje pretplata za RTS i RTV

Pretplata za RTS i RTV biće 50 dinara skuplja, predviđeno je predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.