Da li u Srbiji treba da bude organizovan referendum o litijumu?

Referendum o iskopavanju litijuma u Srbiji ne može da bude opcija u zemlji u kojoj je izborni proces kompromitovan, a institucije ne kažnjavanju korupciju.
Da li u Srbiji treba da bude organizovan referendum o litijumu?
Foto: Arhiv javnih skupova
Tako za Euronews Srbija kaže meštanin Gornjih Nedeljica Zlatko Kokanović, koji se od najave izgradnje rudnika protivi njegovom otvaranju.
 
"Mi smo ovde referendum i mi smo ti koji odlučujemo i ne dam nikome za pravo da može da glasa o mom životu, o mojoj sudbini i gde ću da živim i čime da se bavim. Jer i ja imam Ustavom zagarantovano pravo na zdravu životnu sredinu, na porodicu i na delatnost kojom ja hoću da se bavim", rekao je Kokanović.
Dok je održavanje referenduma i dalje pod znakom pitanja - izvesnije je da će u narednom periodu doći do novih tenzija, pošto ekološki aktivisti najavljuju blokadu železnica ukoliko ne dođe do zakonske zabrane eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.   
         
Orlović: Referendum se tiče cele Srbije
 
Profesor ustavnog prava Slobodan Orlović, govoreći o tome da li je moguće raspisivanje referenduma o litijumu iako postoji Uredba Vlade Srbije iz 2022. godine kojim je obustavljen projekat Jadar, kaže da ta uredba nije nikakva smetnja za referendum.
 
"Naravno da je moguće organizovati referendum po svim nadležnostima Narodne skupštine. Tako da i u ovom slučaju može se doneti poseban zakon, a pre toga i referendum na inicijativu više od polovine narodnih poslanika ili 100.000 građana koji bi tražili da se donese na neki način poseban zakon ili da se građani izjasne o tome da li žele Rio Tinto i rudnik u Jadru. Da li će do toga doći, tu su sad već različiti interesi upleteni, ali pravno je to moguće. Uredba sama po sebi nije smetnja za referendum", naveo je Orlović za Euronews Srbija. 
Na pitanje da li bi pre toga Uredba trebalo da bude ukinuta, Orlović objašnjava da je to podzakonski akt, te da ona ne predstavlja nikakvu garanciju da rudnika neće biti, niti smetnju da rudnika bude. 
 
Kaže da rudnik litijuma nije pitanje od lokalnog značaja, te dodaje da je Jadar jedan od dva ili tri preostala rezervoara najčistije ili najbolje vode u Srbiji.
 
"U tom smislu, referendum bi se morao ticati čitave Srbije, znači reč je o nacionalnom referendumu koji bi raspisala Narodna skupština", rekao je on.
 
Na pitanje kako bi trebalo da glasi referendumsko pitanje, Orlović odgovara:
 
"Obično je referendumsko pitanje da ili ne, s tim da oni koji raspisuju referendum, a to je vladajuća koalicija, odnosno vladajuća stranka, oni su uvek promotivni, odnosno traže da se zaokruži da, dok opozicija po pravilu kritikuje referendum, tako da bi to pitanje moralo da bude prosto i jasno svakom građaninu, odnosno našem običnom biraču. Glasilo bi otprilike - da li ste za izgradnju rudnika na toj i toj teritoriji koji bi se bavio iskopavanjem te i te rude ili ne. Tako da se uvek referendumsko pitanje svodi na dva prosta odgovora, da ili ne". 
 
Opozicija: Referendum bi bio još jedna zloupotreba SNS
 
Predstavnici opozicije nemaju sumnje o tome da bi organizovanje referenduma o iskopavanju litijuma bio još jedan u nizu teških zloupotreba režima. Kako u izjavama za Danas kažu, jasno je da su se protiv iskopavanja litijuma udružile i partije sa levice i sa desnice, građanke i građani najrazličitijih ideoloških uverenja, kao i da će naprednjaci iskoristiti sve resurse da jedan takav bunt uguše.
 
Takođe, pretpostavljaju da režim Vučića namerava da neregularnim referendumom tu pobunu naroda pobedi.
 
"Veoma je neobična situacija s kojom se suočavamo u vezi sa pitanjem litijuma. Na protestu u Loznici susreli su se svi - od krajnje levice do krajnje desnice, političke stranke i građanski i aktivistički pokreti. Tu su se našli i neki politički učesnici za koje postoje osnovane sumnje da nisu tzv. prava opozicija. Zatekli smo, naravno, i jasno ubačene elemente kao što su Narodne patrole. Za početak, veoma je važno razumeti da će naprednjački režim iskoristiti svaku priliku da iznutra razbije pokret protiv rudarenja i uništavanja života svuda po Srbiji", kaže za Danas Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno.
 
Pitanje litijuma, napominje, zaista jeste prilika za jedinstveni front u obaranju mafijaškog režima i ne bi se smelo dozvoliti da to bude uništeno zbog, svesno ili nesvesno, nametnutog desnog pravca razumevanja cele stvari.
 
Prema rečima Bogdana Radovanovića iz Zeleno-levog fronta, potencijalna eksploatacija litijuma, način na koji bi se to radilo, efekti i posledice, svakako jeste pitanje od izvanrednog značaja za naše društvo u celini. Imajući u vidu da je Srbija država u kojoj ne postoji vladavina prava, veliko je pitanje može li se obezbediti mehanizam za sprovođenje referenduma, najdemokratskijeg alata za izražavanje volje građana.
 
"Da bi referendum bio uspešan, neophodno je da građanke i građani imaju pravu informaciju - šta tačno znači ukoliko glasaju za i protiv, koje su posledice donete odluke i šta je to što će se eventualno dogoditi dan posle. Čini mi se da u situaciji kada je vlast sakrila čak i Narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma, sredstvo neposredne demokratije, nivo ispod referenduma, koju je potpisalo blizu 40 hiljada građana, zbog čega je ZLF podneo krivične prijave protiv nekadašnjih predsednika NSRS Dačića i Orlića, izlišno je pričati o postojanju referendumskih uslova", kaže Radovanović.
Plašim se, zaključuje, da bi i samo referendumsko pitanje bilo izmanipulisano, jer današnja Srbija, nažalost, nije ustavna i parlamentarna demokratija.
 
"U nedemokratskim društvima, u državama čije institucije je uzurpirala mafija, u sistemima u kojima šef mafije unapred određuje i upisuje rezultate izbora po svojim potrebama i nahođenju, nema govora o održavanju bilo kakvog referenduma ili bilo kog drugog demokratskog izjašnjavanja građana", kaže za Danas Srđan Milivojević, narodni poslanik Demokratske stranke.
 
Kako zaključuje, sakrivanjem iza lažne narodne volje Vučićev režim bi definitivno potvrdio da nema kapacitet da upravlja Srbijom i da je u mnogim segmentima gori od nekih okupatorskih uprava.
  • Bloger

    05.07.2024 17:06
    Tutački?
    Jeste li pogledali u kalendar skoro? To o industrijalizaciji u sfrj vam je staro sto godina, vremena su se baš promenila. Sad nam šačica siledžija otela zemlju, drži bičeve i tera nas u roblje. Okupacija, ne industrijalizacija. Ako budemo poverovali u priču o tome da se "zelena tranzicija" odnosi na nas kao korisnike, a ne samo na bogataše iz Nemačke i Holandije koji su već udarili rampu i ne mogu da smisle dođoše, više ćemo ličiti na Kongo ili na odrpance iz Pobesnelog Maksa koji nemaju čiste vode i čija deca umiru pre 15. godine.
  • prof. Tutački

    05.07.2024 15:32
    NAFTA, LITIJUM...
    Naravno da treba! Ne postoji država koja se može ekonomski razviti ako nema rudarstvo i tešku industriju! Neka se neznalice sete jugoslovenske borbe za rudarstvo i tešku industriju, pa će shvatiti kako je jedna od najsiromašnijih država Evrope za 30 godina dospela u sam vrh Evrope! Uslugama, trgovinom,..!?
  • Праведник

    05.07.2024 14:40
    Наравно да не!!
    Зато што ће их покрасти као и све изборе до сада што је покрао. Земља је обесмишљена потпуно! Зависи од самовоље једног човека!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poskupljuje pretplata za RTS i RTV

Pretplata za RTS i RTV biće 50 dinara skuplja, predviđeno je predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.